НОВИНИ ПЛЮС

29.10.2014

СБУ порушила справу проти нардепа-комуністки

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом сепаратистських висловлювань народної депутатки від КПУ Оксани Калетник. За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, згідно з повідомленням місцевого жителя, Калетник 30 вересня під час зустрічі з виборцями вдалася до висловлювань сепаратистського змісту, зокрема заявляла про «легітимність самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», висловлювалася про їхнє право відділитися від України». «Наші слідчі перевіряють цю інформацію, але хочу наголосити, що СБУ займає принципову позицію в питанні захисту української державності. Підставою для початку досудового розслідування є заява і докази протиправних дій», — заявив Лубківський.

На позачергових виборах до Верховної Ради 26 жовтня Калетник висувалася в 16-му одномандатному окрузі у Вінницькій області, але програла зі значним відставанням від лідерів, зайнявши, за попередніми даними, лише п’яте місце.

Висновок Венеціанської комісії щодо конституційної реформи Порошенка

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) оприлюднила свій висновок щодо проекту змін до Конституції України, запропонованого 2 липня Президентом Петром Порошенком. Як повідомляє «Німецька хвиля», загалом комісія схвалила запропоновані нововведення, але закликала їх доопрацювати та обговорити з громадськістю. Так, експерти привітали скасування імперативного мандата та повноваження загального нагляду Генеральної прокуратури. На необхідність таких кроків Венеціанська комісія вказувала ще раніше. Схвалення отримали також положення про децентралізацію влади. Зміни передбачають ліквідацію державних адміністрацій та наділення місцевих рад правом призначати виконавчі органи. А всю територію України планується поділити на громади.

Водночас експерти вказали на низку вад президентського варіанта конституційної реформи. Приміром, проект змін передбачає збільшення повноважень Президента, зокрема в частині звільнення та призначення голів окремих центральних органів державної влади. У Венеціанській комісії вказують на те, що проект не визначає підстав для зняття з посад цих чиновників. Також автори звіту закликали включити до змін до Конституції положення про судову реформу.