М’ячем — по расисту

29.10.2014
М’ячем — по расисту

Влучний удар Євгена Селезньова посприяв кубковому розгрому «Волині». (прес-служби ФК «Дніпро».)

Зважаючи на неймовірне розмаїття футбольного меню, що нині пропонується футбольним уболівальникам, навряд чи вони болісно пережили перенесення на більш пізній термін 10-го туру чемпіонату країни. Водночас відсутність минулого уїк-енду (через вибори депутатів Верховної Ради) в Україні великого футболу керівництво прем’єр-ліги вирішило компенсувати форсованим стартом повторних матчів 1/8 Кубка країни. Займатися вирішенням питань своєї кваліфікації до чвертьфінальної стадії КУ українські клуби почали з понеділка.

Для донецького «Шахтаря» матч-відповідь проти «Полтави» мав ознаки простої формальності. По суті, після гостьових 5:1 «гірникам» узагалі можна було не виходити на поле. Навіть технічна поразка (0:3), зарахована в такому разі донецькому клубу, все одно не дозволила б полтавчанам пробитися до вісімка кращих команд турніру.

Звісно, це жарт, адже подібну поведінку команда рівня «Шахтаря» дозволити собі не могла.

Так само, як і вчинок бразильського півзахисника клубу Алекса Тейшейри, який під час поєдинку, що завершився повторним розгромом першолігового суперника (4:1), запустив м’ячем по вболівальнику, який начебто «кілька разів його образив», не повинен демонструватися представником колективу, що позиціонується як флагман українського футболу.

Звісно, неприємна штука, коли тебе називають мавпою, проте, думається, рукоприкладство — хибний шлях у боротьбі з расизмом. «Подібне терпіти не можна! Ми всією командою підбігли до трибун, щоб відповісти тій людині. Серед нас немає байдужих, ми емоційні, легко «спалахуємо». Те, що сталося, неприпустимо! Таке взагалі не повинне траплятися»! — бразильський легіонер «Шахтаря» Бернард розповів про колективну реакцію команди на образу Тейшейри.

На думку Луческу, на українських стадіонах загалом мало приділяється уваги боротьбі з расовою дискримінацією, хоча федерація футболу України є активним учасником кампанії, що проходить під егідою УЄФА «Ні — расизму».

Загалом, як вважає румунський наставник, події, які останнім часом трапляються на українських стадіонах, де проводить свої «домашні» матчі «Шахтар», — «Арена Львів» та стадіоні імені Баннікова — спрямовані на те, аби «гірники» взагалі грали десь за межами країни. «Напевно, нас хочуть змусити грати за кордоном», — припускає Луческу, котрому, до слова, президент клубу Рінат Ахметов не дозволив суміщати роботу в «Шахтарі» та румунській збірній, звідки нещодавно тренер отримав запрошення щодо співпраці.

Емоційним видався й другий поєдинок понеділка, в якому «Дніпро» вдома намагався надолужити втрачене в Луцьку, де поступився «Волині» — 0:1. «Найголовнішим для нас був результат, і ми його досягли», — відзначив капітан дніпропетровців Руслан Ротань, другий гол якого у ворота лучан номінально став переможним у двоматчевому протистоянні. Загалом, хлопці Мирона Маркевича чотири рази вразили ворота суперника, наставник якого — Віталій Кварцяний — визнав, що клас гравців «Дніпра» значно вищий, ніж у його підопічних.

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу (повторні матчі, поєдинки понеділка).

«Шахтар» — «Полтава» — 4:1 (перша гра — 5:1)

Голи: Нем, 9; Гладкий, 20; Бернард, 23, 38 — Коркішко, 51.

Київ, стадіон ім. Баннікова, 800 глядачів.

«Дніпро» — «Волинь» — 4:0 (0:1)

Голи: Чеберячко, 37; Ротань, 57; Селезньов, 72; Калинич, 87.

Дніпропетровськ, «Дніпро-Арена», 5600 глядачів.