НОВИНИ ПЛЮС

22.10.2014

Страйк найбільшої авіакомпанії ФРН

Через страйк найбільшої авіакомпанії Німеччини «Люфтганза», який триває з понеділка, станом на вчора по обіді було скасовано більше ніж півтори тисячі рейсів. Як повідомляє агенція «Рейтер», учора зранку до загальнонімецького страйку пілотів «Люфтганзи» долучилися також екіпажі, що обслуговують міжнародні авіарейси цієї авіакомпанії. Було скасовано рейси з Франкфурта-на-Майні та Мюнхена до Нью-Йорка і Токіо, всі рейси до Ріо-де-Жанейро, а також щонайменше два польоти з Франкфурта-на-Майні до Києва. Постраждали понад 166 тисяч пасажирів.

Це вже восьмий такий страйк, починаючи з квітня 2014 року. Керівництво «Люфтганзи» оголосило про намір підняти пенсійний вік своїх пілотів, але профспілка «Кокпіт» виступила проти. Обидві сторони звинувачують одна одну в небажанні йти на компроміс.

Кадиров закликає заборонити інтернет

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров розкритикував всесвітню мережу інтернет, прямим текстом «натякнувши» на те, що краще б його «прикрити» зовсім. «Був час, коли я мріяв, щоб у нас у республіці запрацював інтернет, — цитує вірного соратника Володимира Путіна Бі-Бі-Сі. — Але зараз я за те, щоб його відключили. У кожному домі є інтернет. Будь-хто може взяти і послухати проповідь якогось ваххабіта. Навіть у мене вдома моя дитина теж може наткнутися на якусь проповідь». За словами Кадирова, відключення інтернету «в політичному, економічному і соціальному плані великий мінус, але ми перестали б убивати один одного».

Кадиров не перший, хто агітує за заборону всесвітньої мережі в Росії. Російським користувачам уже зараз через заборону спецслужб недоступні багато сайтів, але повністю закрити росіянам доступ до інтернету влада РФ поки що не наважується.

Російські шпигуни у Польщі

Польща може вислати з країни російських дипломатів через шпигунський скандал між двома країнами. Як заявила в ефірі телеканалу TVP2 прем’єр-міністр Польщі Ева Копач, такий крок є «стандартною практикою» у відповідній ситуації. Минулого тижня польські ЗМІ повідомили, що за підозрою в шпигунстві на користь Росії затримано високопоставленого офіцера з міноборони Польщі та юриста з подвійним польським і російським громадянством, який мав стати депутатом польського Сейму.

Кількість дипломатів, яких планують видворити з Польщі, глава уряду не уточнила. Крім того, з’являлися повідомлення, що на тлі шпигунського скандалу Польща може вислати з країни не лише російських дипломатів, а й громадян Росії, які проживають і працюють у країні, а також російських журналістів.

Чемпіона-паралімпійця засудили до 5 років тюрми

Високий суд столиці Південно-Африканської Республіки, Преторії, оголосив вирок у справі 27-річного паралімпійця Оскара Пісторіуса, визнаного винним у ненавмисному вбивстві своєї подруги Ріви Стінкамп. Згідно з вердиктом, багаторазового чемпіона Паралімпійських ігор засуджено до 5 років ув’язнення. Сторона обвинувачення вимагала для нього 10 років за ґратами, тоді як адвокат Пісторіуса, в якого ампутовані обидві ноги нижче колін, наполягав на тому, щоб атлет відбував покарання у домашніх умовах.

Родина Ріви Стінкамп заявила, що задоволена вироком. Нагадаємо, 29-річна модель загинула від вогнепальних поранень 14 лютого 2013 року — Пісторіус застрелив її у ванній кімнаті свого будинку в Преторії. Убивця стверджує, що прийняв кохану, яка вирішила зробити йому сюрприз до Дня закоханих, за грабіжника. Майже на кожному судовому слуханні Оскар не міг стримати сліз.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>