«Студенти» провчили

22.10.2014
«Студенти» провчили

В атаці — лідер «Ферро» Макс Адам Конате. (прес-служби БК «Ферро-ЗНТУ».)

Про те, що новий сезон у баскетбольній суперлізі пройде за раніше визначеним форматом, керівники організації з радістю заявили ще тиждень тому. Утім фактичне підтвердження ці слова отримали лише вчора, коли свій перший матч провела остання з 11 команд-учасниць — «Політехніка-Галичина». Нагадаємо, що представники міста Лева, а також «Говерла», «Дніпро-АЗОТ», «Одеса» та «Ферро-ЗНТУ» напередодні старту чемпіонату зіштовхнулися з фінансовими проблемами, через які розглядався варіант з їхнім недопуском до змагань.

Зрештою, ці команди знайшли гроші для вступного внеску й, хоч із запізненням (вони пропустили перший тур), але розпочали «регулярку», яка вже подарувала вболівальникам баскетболу першу сенсацію. Цікаво, що автором гучної перемоги над чинним чемпіоном країни — «Будівельником» — стала команда, старт якої в чемпіонаті був під питанням, та й до нового сезону запорізький «Ферро-ЗНТУ» підійшов у суттєво знекровленому стані. Утім на чолі колективу залишився Кирило Большаков, під орудою якого «студенти» виграли два Кубки країни та здобули три комплекти бронзових нагород суперліги. Відтак поразка «гладіаторів» лише на перший погляд є сенсацією, насправді ж столичний клуб поступився «загартованому бійцеві», нехай і з деякими проблемами.

Водночас і «Будівельник» нині перебуває не в оптимальних кондиціях. Хоча на тлі загального пониження кадрового потенціалу суперліги-2014/2015, пов’язаного з масовим відтоком легіонерів із неспокійної України, заявка чемпіонів на сезон, куди потрапили провідні українські виконавці, мала серйозний вигляд. Утім у протистоянні з «Ферро» чемпіонської гри підопічні Віталія Чернія не продемонстрували.

Відзначимо, що й у минулому сезоні «Будка» не відразу стала на «золоті» рейки. Спіймати свою гру минулорічній команді Айнарса Багатскіса, яку, нагадаємо, збирали спеціально під Євролігу, вдалося лише в другій половині сезону. Нині ж наступник латвійця — Черній має аналогічні проблеми, виявити які знову зміг «Ферро», який і в минулому сезоні завдав першої поразки майбутнім чемпіонам. Найбільше проблем «будівельникам» створив новачок запорізького клубу Макс Адам Конате — уродженець Донецька, який нині навчається в Запорізькому класичному приватному університеті. «Може й добре, що «Ферро» вчасно поставив нашу команду на місце», — заявив після болючого фіаско очільник «Будки», якій у п’ятницю доведеться зіграти непростий матч iз віце-чемпіонами з Южного.

«Хімік», хоч і втратив тріо основних легіонерів, з якими він виборов своє перше в історії національне «срібло», на старті нового сезону демонструє не менш потужну, ніж у минулому чемпіонаті, гру. Завдяки наступальній грі українських «збірників» Максима Корнієнка та Ігоря Зайцева колектив Карлієса Мужнієкса упевнено виграв три перші поєдинки в суперлізі-2014/2015 й, думається, готовий у Києві продовжити свою переможну серію.

НАШІ

Невдалі оглядини

Український центровий Кирило Фесенко, проводячи передсезонний збір у таборі колективу НБА — «Міннесота», не зміг закріпитися в «основному пулі» команди, через що був відрахований з її складу. За весь час підготовки до сезону Фес провів за «лісових вовків» лише одну гру.