Хто стріляє, чим стріляє?

22.10.2014
Хто стріляє, чим стріляє?

Україна стверджує, що таких ракет із касетними боєприпасами не застосовує. (міжнародної організації Human Rights Watch.)

У Раді нацбезпеки і оборони відзначають зменшення активності бойовиків на Донбасі, порівняно зі «сплеском», який відбувався у неділю-понеділок. «Після великих втрат, яких бойовики зазнали минулих вихідних, вони не наважуються атакувати, а здійснюють обстріли зі стрілецької зброї та мінометів», — каже речник РНБО Андрій Лисенко. Водночас посилилася войовнича риторика ватажків терористів, які всіляко намагаються відмовитися від виконання мінських домовленостей, при цьому звинувативши саме українську сторону в зриві режиму припинення вогню. Хоча самі бойовики не припиняли вогонь жодного дня за час умовного перемир’я.

Міністр оборони Степан Полторак заявляє, що вiд початку режиму припинення вогню (від 5 вересня) терористи більше 2 тис. разів обстріляли позиції сил АТО для провокування вогню у відповідь! Черговий режим тиші було оголошено учора о десятій ранку, але бойовики одразу ж його порушили, обстрілявши Дебальцеве і аеропорт Донецька, а також низку інших населених пунктів.

Нагадаємо, що позавчора вибухи у Донецьку лунали до пізньої ночі. Найбільше постраждав стадіон «Донбас арена», потужний вибух стався і на Донецькому казенному заводі хімічних виробів. Це дало привід терористам звинуватити саме українську армію в обстрілах обласного центру. Мовляв, відтепер жодних розмов про перемир’я. Паралельно терористи в односторонньому порядку зупинили процес обміну заручниками (обмін полоненими також був одним iз пунктів Мінського меморандуму).

«Я вважаю, що якщо обстріли міста Донецька тривають, а українська влада говорить про перемир’я, то вона нахабно бреше. Ні про яке перемир’я українська влада навіть і не мислить. Уже точно жодних розмов iз приводу перемир’я», — одразу поспішив заявити один із лідерів терористичної «ДНР» Олександр Захарченко.

Натомість у РНБО зазначають, що потужний вибух у Донецьку стався через спробу бойовиків виробляти вибухівку на захопленому Донецькому казенному заводі хімічних виробів під час порушення вимог технологічного процесу. У прес-центрі АТО також спростовують інформацію терористів про використання українськими військовими ракетного комплексу Точка-У для обстрілу Донецька. Адже відео, яке демонструють терористи, з’явилося в мережі iнтернет ще чотири місяці тому.

Українським військовим довелося виправдовуватися і щодо заяви правозахисної міжнародної організації Human Rights Watch, мовляв, українські війська застосовували касетні боєприпаси у населених районах Донецька на початку жовтня. І це при тому, що правозахисники визнають у своєму звіті, що «було неможливо остаточно визначити відповідальність за значну кількість атак», але причетність української армії визначили лише «за напрямком польоту ракет, які були знайдені нерозірваними». Але де ж гарантія, що такі «докази» міжнародним правозахисникам не підсунули самі терористи разом із російськими окупантами?

Не дивно, що в прес-центрі АТО вкотре стверджують, що українські військові жодного разу під час антитерористичної операції не використовували заборонених касетних бомб. І додають, що українська армія не обстрілює житлові квартали з мирним населенням. У РНБО при цьому просять міжнародні організації звернути увагу на те, що в селі Євгенівка 13 жовтня були виявлені касетнi снаряди, випущені бойовиками з реактивної системи «Ураган», але правозахисники чомусь не звернули на цей факт уваги.

«Ми дуже вдячні міжнародним організаціям, які ведуть роботу в зоні АТО і допомагають розповідати про ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Втім, хочемо звернутися до представників міжнародних організацій, щоб вони робили більш деталізований звіт із наданням відповідних фактів і доказів, — наголошує речник РНБО Андрій Лисенко. — Ми спостерігаємо масу провокацій, які створюють терористи і розповсюджують неправдиву інформацію, яка може потрапити до представників міжнародних організацій».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>