Щоб інші не пхалися

17.10.2014
Щоб інші не пхалися

Колючий дрiт на кордонi для диверсантів і контрабандистiв, але не для танкiв. (з мережi «Фейсбук».)

На кордоні з РФ у Харківській області вже викопали 80 кілометрів рову шириною до трьох метрів. Перевірити якість роботи на пропускний пункт «Гоптовка» прибув глава уряду.

«Кому не подобається «Стiна», може називати цей проект «Європейський вал», це — облаштування схiдного кордону Європейського Союзу. Навiщо нам проект «Стiна» або «Європейський вал»? Безвiзовий режим. Нiхто безвiзового режиму не дасть, якщо немає кордону», — зазначив Яценюк.

На його переконання, крім перспективи безвізового режиму з ЄС, новий кордон допоможе зупинити нелегальну міграцію, диверсійні групи, контрабанду зброї та переміщення радіоактивних матеріалів. Крім того, «Стіна» має виконувати, в разі потреби, функцію першої лінії оборони.

На думку спеціалістів, споруда на кордоні має більше психологічний вплив, аніж реальні захисні властивості, втім, вона відповідає європейським вимогам і у мирний час є необхідною.

Значну частину протитанкового рову вже викопали на території Донецької та Луганської областей, однак зараз ці райони контролюють бойовики. Про це повідомив заступник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби Сергій Москаленко. За його словами, Держприкордонслужба України не контролює 298,5 км державного кордону з Російською Федерацією у Донецькій і Луганській областях. 178,5 км донецького кордону, 120 км луганського — під контролем сепаратистів.

Нагадаємо, що побудувати укріплений кордон між Україною та Росією ще в червні запропонував Ігор Коломойський. Тоді пропозиція олігарха до Президента була — створити укріплені споруди протяжністю в 1920 км і вартістю близько 100 млн. євро.

На реалізацію плану, за словами міністра Кабінету Міністрів України Остапа Семерака, вже витратили 7 млн. грн. iз державного бюджету.

«Цей проект буде спільно фінансуватися українським урядом і Європейським Союзом. Адже ми говоримо про кордон не між Україною і Росією, ми говоримо про кордон між східною частиною ЄС (у перспективі ми цього очікуємо) і Російською Федерацією», — зазначив Остап Семерак.

До кінця року планують викопати подібний протитанковий рів уздовж усієї лінії державного кордону в зоні відповідальності Харківського прикордонного загону. Це, загалом, 315,5 кілометра. У Міністерстві інфраструктури України навіть створять окремий департамент, який координуватиме і відповідатиме за хід робіт.

Українці сповнені ентузіазму з приводу подальшого будівництва укріплень і висловлюють бажання добровільно допомагати у зведенні «валу». Зокрема, взяти участь у реалізації проекту зголосилося близько 2 тисяч переселенців із Донбасу, які живуть у Харківській і Сумській областях.

Не будувати стіну закликав українців останній президент СРСР Михайло Горбачов.

В інтерв’ю «Российской газете» він заявив: «Нехай ті, хто планує таке «будівництво», одумаються. Наші народи все-таки, я думаю, не посваряться. Ми занадто близькі у всіх відносинах».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>