Дешева нафта — погана «Новоросія»?

16.10.2014

Хоч як голосно сміються із санкцій Заходу російські «Тополі» та «Іскандери», економіці РФ зовсім не так весело, як ракетним комплексам. Незважаючи на шалені вливання Банку Росії, який задля втримання курсу валюти щодня «викидає» на ринок мільярди доларів, у ході торгів на Московській біржі рубль учора побив новий антирекорд, перевищивши позначку 41 руб./ 1 дол. США. Цьому передувала чергова катастрофа (для російського бюджету) на ринку нафти — у вівторок ціна на «чорне золото» марки Brent на лондонській біржі опустилася до 85,04 долара за барель. Так дешево нафта не коштувала з 23 листопада 2010 року.

«Слухняні» російські аналітики бадьоро прогнозують, що чим більшим буде нинішнє падіння, тим стрімкішим стане неминучий зліт цін на нафту «в майбутньому». Щоправда, назвати бодай приблизні терміни цього майбутнього не наважуються.

Натомість західні експерти не втомлюються нагадувати, що саме залежність від нафти свого часу багато в чому зумовила розпад СРСР. Тепер на порозі катастрофи опинилася Російська Федерація, в тому числі й «зароблений» війною проти «фашиствующєй» України рейтинг Володимира Путіна. «Путін піднявся на хвилі високих цін на нафту під час перших його двох президентських термінів, тож тепер, якщо ціни утримуватимуться на низькому рівні, йому може бути непереливки», — вважає професор глобальної економіки в бізнес-школі британського Уорикського університету Майкл Бредшоу, якого цитує «Блумберг». Якщо тенденція утримається, владі доведеться урізати соціальні програми, що навряд чи сподобається навіть дуже закоханому в свого лідера народу.

Усі ці проблеми вкупі із західними санкціями здатні неабияк попсувати нерви 62-річному господарю Кремля. Чи не цим, бува, пояснюється рішення Путіна про завершення «навчань» у Ростовській області й відведення військ від українського кордону?

Ще одна версія, яка фактично доповнює попередню, — на такий «жест доброї волі» Москва пішла перед візитом Путіна в Мілан на Форум «Азія — Європа», який відкривається сьогодні й триватиме два дні. У рамках цього саміту російський президент має зустрітися — і на очах у численних лідерів інших держав, і сам на сам — із українським колегою Петром Порошенком. Головні теми обговорення — ситуація на Донбасі та газові суперечки між Києвом та Москвою.

Тим часом шанувальники «Новоросії» вже відкрито висловлюють побоювання, що Путін «зливає» цей винайдений ним же проект. Зайвим підтвердженням цього припущення може бути чергова трансформація в риториці російських телеканалів. Як зазначається у звіті Національної служби моніторингу, останніми днями війна в Україні, яка раніше була головною темою всіх інформаційних випусків російського ТБ, відійшла на другий план. Більше того — згідно з даними моніторингу, за перші два тижні жовтня частота вживання словосполучень на кшталт «українська хунта» чи «каральна операція» в сюжетах російських телеканалів порівняно з аналогічним періодом вересня скоротилася більш ніж удвічі, а термін «карателі» вживається рідше на 42%. Щоправда, про «бандерівців» згадують на 18% частіше — треба ж якось називати українських патріотів.

ПРЯМА МОВА

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв запевняє, що ні про який «сигнал» для Заходу у зв’язку з відведенням російських військ від українського кордону не йдеться — мовляв, рішення щодо збройних сил та їх дислокації є внутрішньою справою РФ і жодним чином із ситуацією в Україні («хоча вона нас дуже сильно турбує») чи реакцією на неї міжнародної спільноти не пов’язане. При цьому, як заявив Медведєв в інтерв’ю телекомпанії Сі-Ен-Бі-Сі, «ми хотіли б, щоби закінчилася громадянська війна в Україні, яку спровокував державний переворот на початку року. Наше завдання сьогодні — допомогти тому, щоб в Україні настав мир. Як це можна зробити? Тільки шляхом переговорів. Центральна частина України, центральний уряд має чути східну частину України. Подобаються їм ці люди, не подобаються, як би вони їх не називали, вони повинні з ними сісти за стіл переговорів і домовитися про те, як вони будуть разом жити, якщо вони хочуть разом жити». При цьому, увага: «Хоче Україна йти в Євросоюз — хай іде, хоче в інший бік — хай іде, це її справа... Росія не збирається відтворювати СРСР. Неможливо відтворити те, що вже зникло, це абсолютно очевидно...Світ змінився, Радянського Союзу більше немає».

Ще з цікавих цитат: «Мені дуже сумно, що президент (США Барак) Обама, виступаючи з трибуни Організації Об’єднаних Націй і перераховуючи загрози, які стоять перед людством, на перше місце поставив лихоманку Ебола, на друге місце — Російську Федерацію, і тільки на третє місце — «Ісламську державу». Мені навіть не хочеться це коментувати, це якась аберація в мозку». Вжите Медведєвим розумне слово «аберація» означає «відхилення від норми», тож фактично прем’єр-міністр РФ назвав очільника США психом.

Висловився на тему України й сам Володимир Володимирович. Зокрема, позавчора на зустрічі з членами Ради при президенті РФ із розвитку громадянського суспільства і прав людини Путін висловив жаль з приводу того, що закордонні правозахисники «просто заплющують очі» на грубе порушення фундаментальних прав людини на сході України. На відміну від правозахисників російських, яким ВВП подякував «за небайдужість». Зрозуміло, що «правильні» в розумінні Путіна правозахисники можуть бачити винятково «бандєровскіх каратєлєй» і мужніх «ополчєнцев», які захищають права народів «ДНР» та «ЛНР».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>