На одного Котляревського більше

16.10.2014
На одного Котляревського більше

На 245-річчя від дня народження Івана Котляревського його портрет викупили у колекціонера і передали у полтавський музей. (автора.)

У День художника полтавському літературно-меморіальному музею Івана Котляревського подарували портрет Івана Котляревського, виконаний художником Іваном Філоновим, який пішов за межу у 1983 році.

Керівник Київської студії мистецьких ініціатив Олександр Михайленко та його однодумці з Полтави — представники приватної фірми «Технікс», викупили картину в колекціонера. І до круглої дати — 245-річчя від дня народження Івана Котляревського — передали її в постійну експозицію музею.

У 60-х роках минулого століття виходили книги творів Івана Котляревського, у яких був поміщений саме цей його портрет роботи Івана Філонова. Цікава доля цього художника. Він народився 1917 року в Красноярському краї, художню освіту ж здобув у Харкові. Навчався за спеціальністю «графіка», а його вчителями були відомі українські художники Василь Касіян, Василь Мироненко, Йосип Дайц. Так росіянин Іван Філонов сформувався як знаний український графік (до речі, був одружений з полтавкою — на жаль, сім’я була бездітною). Художник залишив солідну творчу спадщину: ілюстрації до творів Михайла Коцюбинського, Тараса Шевченка, він малював портрети Володимира Короленка й Івана Котляревського — останній, як тепер зрозуміло, осів у збірці одного з колекціонерів.

Прижиттєвих портретів Івана Котляревського не збереглося. Єдиний портрет після смерті письменника пересилали до Харкова, бо почали видавати його твори і потрібна була літографія, — та й загубили. Приятель Тараса Шевченка — художник Михайло Башилов — у 1842 році створив свою гравюру на камені (вона була опублікована в журналі «Молодик» у 1844 році), і цей образ Івана Котляревського хронологічно найближчий до письменника. А всі інші митці, які зображували його пізніше, вже створювали такий собі образ класика української літератури — індивідуалізація рис обличчя поступово зникала.

«Робота ж Івана Філонова якраз і цінна тим, що він намагався відійти від образа увічненого класика і зрозуміти, яким же був Котляревський насправді», — характеризує портрет провідний науковий співробітник музею Євгенія Стороха. І додає, що «художник-графік зображує людину розумового складу, у котрої на обличчі застигла думка, а в усьому образі простежується вишуканість, витонченість, аристократичність».

Це не єдиний індивідуалізований портрет Котляревського. Дуже цікавий портрет Івана Петровича створений художником Анатолієм Базилевичем. Портрет руки Леонтія Коштелянчука, який зберiгається у світлиці хати-музею Івана Котляревського, близький до отого Башиловського і в іконографії Котляревського вважається найкращим. У 20-х роках ХХ століття в Західній Україні працював художник Осип Сорохтей, так у нього взагалі неймовірний портрет нашого видатного земляка — творця української літературної мови. Але фактично яким був насправді Іван Котляревський, ми не знаємо.