А тепер ще й «КНР»

16.10.2014
А тепер ще й «КНР»

Бійців Нацгвардії і десантників, які боронили позиції під Бахмуткою, сили АТО підтримали артилерійським вогнем. (з сайта ara.cat.)

Бойовики потроху відновлюють активні бойові дії і бажають відвоювати нові території в зоні АТО. І рiч не лише в активізації терористів на Дебальцевому, Донецькому і Маріупольському напрямках чи в чергових, безуспішних, штурмах аеропорту ім. С. Прокоф’єва. І навіть не в зростанні кількості артобстрілів, яких було близько сорока за попередню добу. Рiч у тiм, що окремі групи бойовиків (так звані донські козачки), які не підпорядковуються ні «ЛНР», ні «ДНР», розпочинають повномасштабні бойові дії. При цьому ретельно готуються до створення нових «котлів» на Донбасі. У Свердловську, Ровеньках та Антрациті ці російські козачі формування створили таку собі «Козачу народну республіку». І тепер бажають розширити межі цього окупаційного утворення.

 

Так, учора голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль повідомив, що в районі Бахмутки напередодні були оточені 112 українських військових, у ході запеклого бою є втрати бронетехніки, поранені, вбиті й полонені. Серед полонених — і комбат. За даними «губернатора», позиції сил антитерору обстрілювали бойовики так званого 32-го козачого окремого округу «Війська донського» під керівництвом отамана Дрьомова, які окопалися в лісовому масиві й мають на озброєнні близько двадцяти танків та два десятки одиниць іншої бронетехніки. Десантники, які йшли на підмогу бійцям Нацгвардії, потрапили в засідку.

«Спроби представників ОБСЄ по телефону домовитися з керівництвом так званої «ЛНР» про припинення вогню були безрезультатними. Бойовики так званого «Війська донського» не підкорюються «ЛНР», а діють на власний розсуд», — зазначає Москаль.

У звіті Моніторингової місії ОБСЄ в Україні повідомляється, що луганські бойовики оточили і напали на блокпост українських сил між Смілим та Хорошим, за 40 км від Луганська, оскільки наші військові відкинули ультиматум козачків: здатися, якщо хочуть уникнути штурму.

«Після невдалої спроби українських військових забрати поранених із залученням танків і БТРів спостерігачі ОБСЄ домовились із «ЛНР», що поранені будуть евакуйовані в «ЛНР» і їм там нададуть медичну допомогу, — йдеться у звіті місії. — Поки спостерігачі ОБСЄ перебували у засідці, то зафіксували 4 спалені українські БТРи та двох поранених бійців АТО».

Водночас речник прес-центру АТО Владислав Селезньов заявляє, що ситуація під Бахмуткою перебуває під контролем, а бійці можуть довго тримати оборону. «Так, дійсно, бійці перебувають у складній ситуації, але вони під захистом інженерних споруд, у них є засоби вогневого ураження, тобто є все необхідне, щоб оборонятися, і є комунікація зі штабом», — зазначає пан Селезньов. І додає, що з метою деблокування блокпосту силами АТО надається підтримка вогневими засобами та резервними підрозділами.

У РНБО узагалі спростовують слова «губернатора» Москаля про оточення, мовляв, у районі Бахмутки триває бій, але про «котел» говорити завчасно. «Оточенням це не можна назвати, оскільки є можливість направляти туди підкріплення і прикривати наших військових засобами артилерії, яка працює ще й на ураження тих, хто намагається атакувати, — повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. — На даний момент українська артилерія відбиває напади терористів, які атакують наші блокпости. До району бою вирушили українські підрозділи, які допоможуть знищити бойовиків та ліквідувати загрозу для блокпостів. Українські військові мають достатньо зброї та боєприпасів, вони захищені інженерними спорудами, командування підтримує з ними зв’язок та контролює ситуацію».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>