Анатолій Гриценко і питання стоматології,

14.10.2014
Анатолій Гриценко і питання стоматології,

Від того, як швидко і якісно пораненим бійцям буде надано медичну допомогу, не в останню чергу залежить боєздатність нашої армії. (Укрінформ.)

Одна з проблем, з якою довелося зіштовхнутися Україні, що несподівано для себе перетворилася на воюючу сторону — готовність вчасно й ефективно надати медичну допомогу постраждалим у бойових діях. Тут є не тільки медико-соціальний аспект, а й суто військовий: чим більше досвідчених, підготовлених бійців, які отримали поранення, вдається повернути в стрій, чим швидше це вдається зробити, тим міцнішими й боєздатнішими є наші підрозділи. Але склалося так, що одна з центральних у цій війні медичних установ, яка рятує життя нашим солдатам, волею колишнього керівництва Міноборони опинилася фактично в руках ворога.

Замість тилу — на передовій

Що гріха таїти — військово-медичне відомство, як і вся армія, та й уся країна, виявилося не дуже готовим до війни. Ніхто не збирався воювати, і вже тим більше не розглядалася можливість воювати на східному напрямку. Тож Дніпропетровський військовий госпіталь за всіх мислимих розкладів видавався глибоким тилом. Але так сталося, що саме він, разом із Харківським, виявився ближче за інші до передової.

Із перших днів антитерористичної операції, яка незабаром переросла у справжню сучасну війну, потік поранених хлинув у ці прифронтові госпіталі, що запрацювали з нелюдською інтенсивністю. Самовідданістю та професіоналізмом лікарі й медперсонал компенсували недоліки роботи інших служб. Десятки бійців вдалося в буквальному сенсі повернути з того світу, сотні повернулися в стрій.

І нікому з солдатів та офіцерів, які пройшли через руки тутешніх лікарів, опинившись у госпіталі через кулю російського снайпера, вибух російської міни або снаряду, і на думку не могло спасти, що лікують їх у приміщеннях… котрі належать російській юридичній особі.

Український госпіталь під російською «вивіскою»

Виявляється, в результаті сумнівних маніпуляцій, започаткованих іще в далекому 2007 році, Дніпропетровський військовий госпіталь №385 опинився в руках російського державного банку ВТБ — того самого, до речі, який нині перебуває у списку санкцій США та інших західних країн. По суті, в будь-який момент російські банкіри можуть поставити українським військовим медикам вимогу звільнити належні їм будівлі. І це в ситуації, коли госпіталь, акцентуємо ще раз, відіграє ключову роль у медичній допомозі бійцям АТО.

На ненормальності цієї ситуації наголошувала уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко. Про необхідність юридично повертати приміщення військовому відомству говорив і вже колишній міністр оборони Валерій Гелетей. У коментарях Гелетея на цю тему відчувається образа і здивування: адже операція з відчуження приміщень госпіталю відбулася 2007 року з відома й за участі нинішнього головного критика діяльності Міністерства оборони — його екс-очільника, а зараз — лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Операція «модернізація»

Безпосередньо перед своєю відставкою Валерій Гелетей звернувся до Генеральної прокуратури з листом, у якому написав про складну обстановку, що склалася довкола військово-медичної установи (копія цього документа є в розпорядженні «УМ»).

«До 385-го військового госпіталю прибули представники виконавчої служби з рішенням суду по відчуження будівель, за борги власника, «ВТБ Банку», власником якого є Російська Федерація, та проведення інвентаризації будівель госпіталю», — зазначається в листі.

Уявляєте цю картину інвентаризації, коли до госпіталю постійно під’їжджають «швидкі» з новими пораненими, а в операційних постійно працює зміна хірургів?

У викладі Валерія Гелетея, яким він поділився з Генпрокуратурою, суть справи має такий вигляд.

У 2007-2008 роках під керівництвом міністра оборони Анатолія Гриценка та директора департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони Петра Мельника між Міністерством оборони та підприємством із матеріального забезпечення, товариством з обмеженою відповідальністю «Райвел», був укладений договір «про інвестування і модернізацію матеріально-технічної бази військового шпиталю».

У подальшому, протягом 2007-2008 років, Мельник відповідно до доручень міністра Гриценка підписав іще вісім додаткових угод до договору, якими було суттєво змінено його початкові умови (предмет договору, строк дії, ціну). Однак роботи з модернізації госпіталю фактично не велися.

ТОВ «Райвел» здійснило постачання лише медичного обладнання і техніки на 47,5 мільйона гривень, що значно перевищувало суму, зазначену в договорі. Для розрахунку за поставлене обладнання Петро Мельник, знову ж таки, за дорученням Анатолія Гриценка, передав ТОВ «Райвел» цілу низку об’єктів у Дніпропетровську і Харкові. Серед них — і будівлю 385-го, так і не реконструйованого госпіталю.

Але за всю цю абсурдну, якщо закрити очі на можливу корупційну складову, угоду ніхто так і не відповів.

Невловимий чи просто зручний?

«Матеріали контрольних заходів неодноразово передавалися до органів прокуратури, однак до цього часу належної оцінки діям посадових осіб Міністерства оборони України, а також інших осіб, причетних до укладення та виконання договору, не здійснено, — констатує в листі на ім’я Генпрокурора Валерій Гелетей. — На цей час прокуратурою Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у військовій сфері кримінальне провадження з даного питання закрито».

На цю обставину завжди не без гордості вказує й Анатолій Гриценко: мовляв, минула влада хотіла здійснити на нього, непримиренного опозиціонера, тиск, але не змогла знайти криміналу. І це зазвичай справляє на публіку враження, адже дійсно, за Януковича не церемонилися з представниками опозиції, звинувачуючи їх в існуючих і неіснуючих гріхах. А от Гриценка «дістати» не змогли.

А що як подивитися на цю обставину з іншого боку? Чи такий уже незручний був Анатолій Степанович Гриценко Віктору Федоровичу Януковичу?

4 лютого 2014 року, за лічені тижні до падіння режиму, Анатолій Гриценко був виключений з опозиційної фракції «Батьківщина». За неофіційними відгуками його колег, вони «довго терпіли», але врешті-решт він їх «просто дістав». Майстер бити своїх, Гриценко був багато в чому корисний чужим.

На благо Саші- Стоматолога...

Є ще одна обставина, яка могла відіграти свою роль і забезпечити невразливість Гриценка за правління Януковича. Під час перебування Анатолія Степановича на посаді міністра оборони з балансу Міністерства було виведено 15 об’єктів, розташованих у Балаклавській бухті. А невдовзі їх власником виявився Олександр Янукович, улюблений старший син Президента, сумно відомий усій країні як Саша-Стоматолог.

Гірка іронія полягає в тому, що, зовсім не виключено, хтось із солдатів, які пройшли лікування в Дніпропетровському госпіталі, або лікарів, котрі самовіддано там працюють, захоче віддати голос за непідкупного і принципового політика Гриценка. Який із видимим знанням справи розмірковує про те, як насправді необхідно було б налагодити оборону України.

  • У бiй проти москалiв... веде Суворов?

    Частини та з’єднання Збройних сил України досі не мають назв і символів, пов’язаних з українською історією та її національними й військово-історичними традиціями. >>

  • «Викликаємо вогонь на себе!»

    Смерть, яка могла стати його смертю, Володимир Муляр тепер бачить часто — запис відеосюжету горезвісного російського каналу «Анна ньюс» він скачав собі у смартфон як пам’ять про пекло, пережите на трасі Бахмутка. В другій половині жовтня 2014 року саме тут була найгарячіша точка АТО — легендарний 32-й блокпост, крайній форпост українських Збройних сил, що на два тижні опинився в оточенні терористів. >>

  • Призов по-київськи

    Тим, хто в непростих умовах став до зброї рік тому, потрібна заміна. Саме з цією метою військові комісаріати виконують нові завдання з комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. Цими днями завершується перший етап четвертої черги часткової мобілізації. >>

  • Героїзм кіборга «Динамо»

    Олексій Дурмасенко, боєць 93-ї окремої механізованої бригади, став відомим за тиждень до своєї смерті, коли дав інтерв’ю «Радіо «Свобода» під час приїзду до рідного Києва в короткострокову відпустку. Перед тим 25-річний солдат із позивним «Динамо» пройшов бойове хрещення як «кіборг»: упродовж 12 діб захищав Донецький аеропорт, цей «український Сталінград Донбасу». >>

  • Ешелон свідомих

    Не на схід, а на захід відбув позавчора з Києва ешелон із першою командою мобілізованих у рамках першої в цьому році черги мобілізації. «Будуть і наступні відправки, але кожна — спочатку в навчальні центри, а не в АТО. Усі мобілізовані проходитимуть через навчання. Від 30 до 45 діб триватиме бойове злагодження», — пояснює Віталій Чекаленко, комісар Дарницького районного військового комісаріату. >>

  • Ордени старлея Коли

    Його позивний — Кола. Донедавна він полюбляв цей напій. Тепер не п’є — не може. Бо в Маріуполі в блокаді, коли вже не було води, довелося не раз на колі «мівіну» запарювати... >>