На межі

14.10.2014
На думку Президента Петра Порошенка, цей тиждень буде визначальним для України. Чому? «Нібито з росіянами ми про все домовилися. Наскільки щирі ці домовленості, цей тиждень покаже. Чи зможуть вони приборкати бандитів, які розстрілюють мирні села як по цей, так і по той бік лінії зіткнення, — чи ми росіянам у цьому допоможемо», — пояснив глава держави під час робочої поїздки на Донбас у минулi вихіднi. І додав, що розраховує «вже найближчими днями добитися повного припинення вогню».
У свою чергу, бойовики «ДНР» заявили про підписання з офіційним Києвом угоди про лінію розмежування, яка буде вважатися лінією відведення артилерійських систем і танків. Мовляв, українці нібито здали їм низку населених пунктів. Але в РНБО такі заяви назвали «відвертою брехнею та провокацією», адже «українські військові не залишили жодного містечка або села та продовжують надійно утримувати позиції, які займали з моменту оголошення режиму припинення вогню».

До речі, минулої суботи сторони знову оголошували режим тиші. Лідер терористичної «ДНР» Олександр Захарченко навіть погоджувався, що якщо режим тиші буде дотриманий протягом п’яти днів, то ймовірним є двостороннє відведення важкої артилерії з лінії зіткнення протиборчих сторін.

«Ми очікуємо, що цей тиждень буде вирішальним у процесі виконання режиму припинення вогню. Це, власне, припинення вогню, звільнення всіх заручників, які перебувають у терористів, відведення важкого озброєння і встановлення контролю над українсько-російським державним кордоном», — у свою чергу зазначив речник РНБО Андрій Лисенко. За його словами, сили АТО почнуть відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на сході країни тільки після аналогічних дій iз боку бойовиків. Адже попередні заяви лідера бойовиків Захарченка «не відповідали тому, що відбувалося в реальності».

Щодо розмежувальних ліній, то речник прес-центру АТО Владислав Селезньов зазначає, що заява представників «ДНР» щодо узгодженого розмежування сторін є передчасною та такою, що не відповідає дійсності. «Документ не може вважатися підписаним, доки до нього висловлюються «особливі позиції», — заявив Селезньов. — Ми ні на крок не відходимо від Мінського протоколу і Меморандуму і діємо винятково в їх рамках».

Заступник речника РНБО Володимир Польовий додає, що поки що ведуться лише консультації для встановлення режиму припинення вогню на Донбасі. Лише після цього є можливим проведення розмежувальних ліній. Водночас не відкидають варіант, згідно з яким українська влада таки піде на обмін територіями з бойовиками. Таку можливість озвучив новопризначений «губернатор» Олександр Кіхтенко.

«Дійсно, є спірні райони по лінії, яка встановлена в результаті мінських домовленостей. Є території, які перебувають під контролем «ДНР». Тому, якщо постане питання обміну цих населених пунктів на Донецький аеропорт, то рішення буде прийматися на високому рівні, — заявив голова ОДА. — Адже, з одного боку, аеропорт Донецька став символом героїзму наших солдатів. Але з іншого — це щоденні обстріли, вбиті і поранені українські солдати. Більше того, аеропорт як інфраструктурний і стратегічний об’єкт знищений. І тут потрібні правильні, обґрунтовані, своєчасні рішення».

Поки що ж говорити про припинення вогню не випадає. Лише протягом позаминулої доби бойовики на Донбасі понад півсотні разів обстріляли сили АТО. Переважно стріляли по околицях Дебальцевого та аеропорту Донецька. В районі Маріуполя російські військові обновлюють інформацію про розстановку сил АТО, повідомляє група «Інформаційний спротив». Мало того, вчора після п’яти днів тиші у Приазов’ї терористи обстріляли українські блокпости навколо Маріуполя.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>