Гарантії не додаються

10.10.2014
Гарантії не додаються

У новому сезоні баскетбольному віце-чемпіонові країни з Южного допомагатимуть двоє новачків-американців. (з сайта БК «Хімік».)

Початковий склад цьогорічної баскетбольної Суперліги, яка в порівнянні з минулим розіграшем втратила трьох представників — «Азовмаш», «Донбас» і «Кривбас», скоротився до доволі незручної з погляду комфортності проведення чемпіонату кількості учасників. На старт першості, яка мала розпочатися 4 жовтня, планували вийти 11 клубів. Однак через фінансові проблеми, що виникли у низки колективів перед самісіньким її початком, під питанням опинилася участь у турнірі п’ятірки команд. «Ферро-ЗНТУ», «Говерла», «Одеса», «Дніпро-Азот» та «Політехніка-Галичина», не знайшовши 50 тисяч гривень на вступний оргвнесок, попросили директорат Суперліги трохи часу на пошуки необхідної суми.

Не бажаючи втрачати «хороші команди з хорошою історією», Суперліга пішла назустріч цим клубам і відклала старт чемпіонату до 10 жовтня, одночасно встановивши крайній термін — вечір 8 жовтня — для «погашення боргу». У підсумку потрібну суму знайшли лише в «Політехніці», решта клубів заявила, що не має підтримки з боку своїх спонсорів. До речі, подейкують, що вся четвірка «бідняків» входить до сфери впливу бізнес-групи Ігоря Коломойського.

Тож хоч як не хотілося Суперлізі додаткового урізання формату чемпіонату, але їй довелося прийняти болісне рішення. «Чемпіонат за участю семи клубів має початися 10 жовтня», — вирішив директорат організації, хоча й остаточно двері для «боржників» не зачинив. Відсутність у проблемних команд навіть мінімальних фінансових можливостей поставила під сумнів їхню спроможність пройти до кінця весь чемпіонат, але за наявності грошей їх готові прийняти в «сім’ю». Наразі ж в екстреному порядку Суперліга змінила календар першості, який тепер, після ревізії, складатиметься з шести кіл «регулярки», після чого відбудеться традиційний «плей-оф».

З огляду на заявочні списки команд-учасниць, швидше за все, у фінальній серії нового чемпіонату зійдуться дві найсильніші команди минулого розіграшу. «Дивлячись на «ростери», можна сказати, що «Хімік» та «Будівельник» виділяються на тлі інших команд, проте говорити про фаворитів та аутсайдерів першості до її старту, вважаю, неетично», — під час відкритого тренування своєї команди заявив наставник «Будки» Віталій Черній.

Знаний український наставник на тренерському містку чинних чемпіонів країни змінив латвійця Айнарса Багатскіса, який разом з усіма легіонерами попрощався з командою. Відверто кажучи, доволі незвично бачити «Будівельник» без легіонерів. Однак така нині у клубі політика. Водночас у южненського «Хіміка», де залишився старий керманич — латвієць Карлієс Мужнієкс, попри складні часи, від послуг іноземців вирішили не відмовлятися. І хоча від минулорічного «легіону» в Южному нікого не залишилося, контракт iз віце-чемпіонами підписали двоє нових американців — Дерек Райян Нідхем та Рамон Едвард Мур, яких, до слова, не злякала перспектива неучасті їхнього нового клубу в престижних єврокубках.

Власне, керівництво «хіміків» у цьому сезоні вирішило відмовитися від виступів на міжнародній арені, сконцентрувавшись на підкоренні максимальної висоти у внутрішньому чемпіонаті. Свій потенціал підопічні Мужнієкса перевірили в товариському матчі з «Миколаєвом», який вони розбили з рахунком 100:62.

Відчутний внесок у перемогу своєї команди зробили її американські новачки, здобувши на двох 21 пункт. Водночас найрезультативнішим гравцем матчу з 18 очками став гравець національної збірної України Ігор Зайцев.

Незаплановану паузу на старті чемпіонату закрили «товарняком» і два столичні клуби — «Будівельник» та «Київ». У напруженій боротьбі «будівельники» здолали стару команду свого «коуча», яку нині очолює Деян Прокич, — 96:89.

А ІНШІ ЯК?

У жінок — справи кепські

У коментарі каналу Хsport президент і головний тренер київської команди ТІМ-СКУФ Марина Ткаченко заявила, що жіночий баскетбол в Україні перебуває на межі зникнення. Адже в новому розіграші Вищої ліги просто нікому грати. «Минулий чемпіонат ми завершили трьома командами, а зараз і їх немає. У зв’язку з подіями в країні спорт відійшов убiк», — зазначає Ткаченко.