«Новоросія» на порозі гуманітарної катастрофи

09.10.2014
«Новоросія» на порозі гуманітарної катастрофи

У супермаркетах «Новоросiї» немає нiчого: нi хлiба, нi горiлки.

Певно, багато хто здригнеться при згадці, як страждали від холоду Алчевськ і Долинськ, коли взимку 2005-2006 року при температурі -40 у будинках пропав газ, а потім через масове використання бойлерів полетіла й енергосистема. Та на додачу ще й лопнули труби водопроводу і каналізації. Схоже, цієї зими на жителів Донбасу чекає щось подібне.

«Зараз на територіях, підконтрольних «ДНР» і «ЛНР», гряде повсюдний комунальний і гуманітарний колапс. І це не перебільшення», — запевняє депутат Донецької облради Віталій Кропачов. У «Фейсбуці» депутат опублікував свої невтішні прогнози під ще більш невтішним заголовком «Тікайте з «Новороссії»: зимою там буде пекло». І ось чому.

За словами Кропачова, жителі «ДНР» та «ЛНР» стануть заручниками холоду, голоду і безгрошів’я, які спричинені невіглаством і безпечністю так званого уряду, який замість того, щоб готувати сани з літа, нічого не продумав. «А що зараз? «Нові» влади готувалися до зими в «антрактах» між бойовими діями, «віджиманням» бізнесу, «націоналізацією» підприємств, заправок і магазинів? Вони змусять під дулом автомата котельню подавати тепло, електромережі встояти під поривами вітру і не дадуть перемерзнути водогону? Або в ожеледь привезуть на танку хліб і молоко? Або жадані гроші впадуть з неба замість дощу і снігу?»

Звісно, головувати над територією і людьми — це не шашкою махати. Хоча на офіційному сайті «ДНР» опублікована інформація, що принаймні у Горлівці все більш-менш налагоджено: газопостачання відновлено у довоєнному обсязі, у п’ятиповерхових будинках встановлено колонки, також відновлено лінії електропередач, енергетичне обладнання і котельні. Опалювальний сезон розпочнеться, і в будинках горлiвчан буде тепло, запевнили у повідомленні.

Хотілося б у це вірити, втім депутат Кропачов стверджує, що: «Систему життєзабезпечення міст і сіл взимку не створити ні силою, ні залякуванням, ні «хотінням» — потрібні ресурси, знання, досвід, а не запевнення, що бойовики все продумали і що Росія завжди допоможе. Це блеф».

Можливо, адже інформації про налагодження ситеми теплообігу в інших містах, підконтрольних «ДНР», поки що немає.

Натомість бойовики потурбувались про так звані заборонені види діяльності, серед яких відтепер — продаж феєрверків і горілки. Так, до 1 грудня в Донецьку заборонено продаж піротехнічних виробів. Також під забороною будь-яка діяльність у сфері грального бізнесу, окрім більярду та боулінгу. Забороняється випускати цінні папери (акції, облігації, векселі). Крім того, не можна торгувати лікеро-горілчаною продукцією на розлив, за винятком кафе, барів, ресторанів. Порушникам терористи загрожують штрафом у 100 тисяч гривень і арештом, повідомляється в тимчасовому «Положенні про податкову систему» на сайті республіки-самопроголошениці.

До речі, про гроші. Тут ситуація не менш плачевна. Якщо малий і середній бізнес Донбасу знизив свою активність на 80—90%, а більше 50% жителів втратили свої робочі місця, як нещодавно підрахували у Кабміні, то постає питання — про які штрафи взагалі може йтися, з кого їх стягувати: з банкрутів і звільнених?

А тепер про головне. «Зрозумійте, поки не пізно, треба звідти їхати, — наполягає Кропачов. — Взимку в «республіках» розпочнеться кошмар, і громадяни масово хлинуть в Україну, Росію, Білорусь. Будуть тікати не від бомбардувань, а від голоду, холоду, хвороб та інших суворих реалій».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>