«Не в курсі»

07.10.2014
«Не в курсі»

Поки Порошенко проводитиме розслідування по Грановському, Яценюк, очевидно, може шукати нове місце роботи...

Незручні питання, буває, ставлять у найменш очікуваний момент. Минулого тижня Президент Петро Порошенко і Прем’єр Арсеній Яценюк зустрічалися з інвесторами великих зарубіжних компаній, які висловили своє занепокоєння щодо ведення бізнесу в Україні. Головне, що бентежить інвесторів, це — жахливий рівень корупції в Україні. При цьому корупція ця — буквально скрізь, зокрема й у партійних списках Блоку Порошенка.

Нещасливий 58-й

Про це Президентові у вічі заявив голова інвестиційної кампанії Dragon Capital Томас Фіала. Він поцікавився, чому, незважаючи на заяви про проведення чесних виборів, місця у партійних списках продавалися за 3-4 мільйони доларів. «Я маю на увазі всі партійні списки, у тому числi ваші», — підкреслив Фіала, звертаючись до Яценюка та Порошенка.

Фіала, як виявилося, має свої рахунки з одним із фігурантів списку БПП — через образу, завдану ним співвітчизнику Фіалі. Він розповів про спроби рейдерського захоплення і земельну суперечку між естонським інвестором та місцевим забудовником, який йде у парламент. «Ця людина — 58-ма у вашому списку, пане Президенте. Що ви на це відповісте?» — запитав він.

Під 58-м номером у списку БПП зазначено Олександра Грановського, члена «УДАРу», власника паю у торговельному центрі Skymall. Слід зазначити, що Грановський контролює більшу частину Skymall`у, а естонець Хілар Тедер, власник девелоперської компанії Arricano, має частку, трохи меншу за контрольну — 49,97%. Конфлікт між Грановським та Тедером розпочався у 2012-му, коли охоронці Skymall`у викинули працівників Arricano на вулицю.

Відповідаючи Фіалі, Порошенко зазначив, що він «не в курсі» даної проблеми, але обов’язково проведе її розслідування. З цього «розслідування» навряд чи вийде щось путнє — списки партій затверджені з’їздами та прийняті ЦВК, вносити в них правки на даному етапі є неможливим. Та й складно повірити у те, що Президент дійсно «не в курсі» того, хто саме йде під його знаменами.

Де реформи?

Між тим на згаданій зустрічі іноземні бізнесмени просто «насідали» і не давали представникам влади часу на роздуми. Їх цікавило, чому українська бюрократія — й досі роздута і чому не видно жодних змін на краще у царині боротьби з корупцією. Спікери від бізнесу питали й про прискорення реформ та дерегуляцію економіки. Влада ж натомість змогла похвалитися лише скороченням чиновницького апарату на 10 відсотків.

«Антикорупційна реформа, реформа правосуддя, правова люстрація, полегшення умов для ведення бізнесу — це можна вже впроваджувати, незважаючи на ситуацію на Донбасі. Має бути чіткий сигнал від уряду про серйозність намірів», — зазначив банкір з Австрії Герхард Бьош.

«Інвестор починає дивитися на Україну. Так, він дивиться, але діяти буде через три-чотири місяці, коли він побачить, що все, що обіцяють, як мінімум, намагаються виконати», — зазначив генеральний директор представництва американської інвестиційної компанії в Україні Вадим Бодаєв.

«Я як колишній бізнесмен, як колишній інвестор поділяю вашу стурбованість», — сказав Президент Порошенко, звертаючись до інвесторів. І додав: він знає, що без реальних реформ Україна не побачить фінансових вливань. (Добре, що бодай у цьому питанні Президент виявився поінформованим).

І знову списуємо на війну

«Зупинка реформ буде для України катастрофою. Я як Президент, а також уряд і, сподіваюся, майбутній парламент повністю усвідомлюють відповідальність за це», — сказав Порошенко. Уряд же, представлений на зустрічі Арсенієм Яценюком, бачить тим часом об’єктивні причини, які гальмують проведення реформ. «Перший виклик — це війна. Дуже складно залучити іноземних інвесторів, коли на твоїй території стоять російські танки», — сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Війна не виправдання, тому ми прийняли стратегічний план розвитку. Успішне виконання стратегії реформ дозволить Україні до 2020 року відповідати вимогам подачі заявки на вступ до ЄС», — опонував Яценюкові Порошенко.

Частина зустрічі урядовців iз бізнесменами проходила за зачиненими дверима. Її підсумки підбив президент Американсько-української ділової ради Морган Вільям. «Це була дуже сильна зустріч. Але про інвестиції говорити поки рано. Насамперед Україні потрібно подолати корупцію і здійснити реформи», — передають його слова «Подробиці» каналу «Інтер».

Цим, здається, все сказано: особливої довіри словам української влади іноземці не мають. Мають довіру до діла, але діла якраз і не видно. Будуть справи і результат — будуть i кошти.

А ось про що говорить президент Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассьор: «Якщо ви змінюєте систему, вам потрібно також змінити людей. Адже якщо просто скажете колишнім людям: грайте за новими правилами, то я не впевнена, чи вони це робитимуть. І друге питання — чи зможе народ довіряти їм?» — запитала вона, коментуючи наміри української влади провести люстрацію.

«У вас не було справжнього правосуддя, суди були корумповані, а олігархи у владі вирішували, які закони мають бути ухвалені... Люди, які працювали в цій системі, звикли до неї. І люстрація дозволить розірвати цей зв’язок», — зазначила президент ПАРЄ, передає «Європейська правда».

Зміни забезпечуватиме новий прем’єр?

Під час проведення інвестиційного форуму далося взнаки певне неспівпадіння поглядів Порошенка та Яценюка. Президент вимагає від глави Кабміну демонстрації певних успіхів, тоді як останній списує їхню відсутність на бойові дії на Сході. Однак це не єдина причина, через яку Президент може не підтримати кандидатуру Яценюка на повторне прем’єрство. В кулуарах давно говорять про намір Порошенка попрощатися зі своїм постмайданним соратником. Називають і конкретні імена — тих, хто може претендувати на місце очільника уряду.

Річ у тім, що нині політична сила Прем’єр-міністра — блок «Народний фронт» — на межі прохідності до парламенту. І навіть якщо останній пощастить здолати 5-відсотковий бар’єр, не факт, що «НФ» стане носієм так званої «золотої акції». Блок Порошенка сподівається стати ядром нової більшості. Безумовно, для формування коаліції йому знадобляться й інші партнери, але в них, очевидно, нестачі не буде. Отож дітище Яценюка—Турчинова не «тягне» на того, хто диктуватиме коаліції свої правила гри та примушуватиме її висувати у прем’єри свою креатуру.

До речі, «Народний фронт» вустами Олександра Турчинова вже заанонсував готовність брати участь у новій коаліції. Спікер також підкреслив, що «найбільш підходящої кандидатури», аніж кандидатура Яценюка на посаду Прем’єра його політична сила не бачить. Однак не всi поділяють захоплення Турчинова його однопартійцем. Президент Порошенко вже знайшов йому заміну, пише видання «Капітал», підкреслюючи, що свій шанс на прем’єрство Яценюк упустив, відмовившись йти на вибори в одному блоці з пропрезидентською партією.

Нагадаємо, що згідно з чинною Конституцією, вакансію глави уряду заповнює парламентська коаліція, а затверджує подану нею персону — Президент. Однак якщо Президент контролює більшість, він автоматично контролює і її висуванців. Отож для Арсенія Яценюка в цій ситуації виходить замкнене коло. З найменшими шансами потрапити всередину його...