Меморандум? Який меморандум?

25.09.2014
«Конфлікт в Україні вже призвів до загибелі приблизно 3,5 тис. людей», — заявив, виступаючи перед Радою з прав людини ООН, помічник Генсека ООН із прав людини Іван Шимонович. За його словами, ці дані про загиблих отримано з доступних джерел, тому дійсна кількість загиблих, найімовірніше, значно більша. Дійсно, цифри, наведені паном Шимоновичем, не остаточні, адже у зоні АТО бойовики досі не припинили вогонь. Після чергового «гуманітарного» конвою з Росії кількість обстрілів позицій українських військових значно зросла: тільки за попередню добу терористи понад 50 разів відкривали вогонь iз танків, ствольної артилерії та систем залпового вогню «Град». На щастя, цього разу обійшлося без загиблих, але восьмеро бійців антитерору поранено.

Основною «мішенню» бойовиків залишається Донецький аеропорт. «Цей стратегічний об’єкт уже півроку перебуває під контролем сил АТО», — зазначають у прес-центрі АТО. Під постійними обстрілами перебувають і позиції наших вояків під Дебальцевим.

Окрiм того, на Луганщині ледь не загинули від рук бойовиків спостерігачі ОБСЄ! Як повідомляє прес-центр оперативного командування «Північ», сталося це під час обстрілу підрозділу, який охороняє міст через річку Сіверський Донець. Сюди ж прибули і представники місії, які переконалися в тому, що наші бійці відкрили вогонь лише у відповідь.

Лідер терористичної «ЛНР» Ігор Плотницький при цьому заявляє, що відводити важке озброєння на 15 км задля створення зони безпеки його «ополченці» поки що не збираються. Мовляв, перемовини з цього приводу тривають досі.

Військовий експерт Дмитро Тимчук, посилаючись на власні дані, вказує, що бойовики на Донбасі лише частково відводять крупнокаліберну артилерію (понад 100 мм) вглиб території, яку контролюють, тоді як Росія продовжує нарощувати силу біля кордонів з Україною.

Наші військові чекають, доки бойовики першими почнуть відводити важку артилерію, адже саме вони порушують режим припинення вогню. «Якщо терористи почнуть відводити свою важку зброю, то українські військові також почнуть практичні дії щодо відведення зброї. Але українці зробили вже один крок для того, щоб відвести озброєння, — вони підготували майданчики для цього. Терористи цього не зробили», — пояснює речник РНБО Андрій Лисенко.

Найближчим часом у зоні АТО чекають на ротацію: Президент Петро Порошенко підписав розпорядження, згідно з яким наказав замінити військових комісарів на бійців АТО, які були поранені під час військових дій.

Режим припинення вогню вочевидь не влаштовує Кремль. Адже, за даними Дмитра Тимчука, наразі Генштаб Збройних сил Російської Федерації вимагає від бойовиків підробляти будь-які випадки, які допоможуть звинувачувати українську армію в злочинах на Донбасі. Фальсифікувати злочини наказано в районах, із яких українські війська були відведені останнім часом для вирівнювання лінії оборони.

Проте не забувати про кримінальну відповідальність за скоєні злочини варто саме терористам. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International стурбована тим, що після підписання Президентом Порошенком так званого закону про амністію відповідальності можуть уникнути ті, хто катував патріотів України на Донбасі та скоював інші злочини. Саме тому директор українського представництва організації Тетяна Мазур закликала главу держави перед підписанням внести правки у цей документ. Нагадаємо, що, згідно з цим законом, відповідальності не уникнути тим, хто скоював важкі злочини. Але пані Мазур просить Президента переконатися, що катування також внесені до важких злочинів у цьому законі, на які амністія не поширюється.

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна в обмін на групу військовополонених видала Росії її агента, подругу Ігоря Гіркіна — Ольгу Кулигіну, повідомляє главред «Цензор.нет» Юрій Бутусов iз посиланням на власні джерела. Нагадаємо, що Кулигіну було захоплено в полон у травні, після жорстокого бою, в якому українські прикордонники знищили частину її охорони, а саму жінку, яка відіграє велику роль в організації операцій російських спецслужб з підтримки терористичних угруповань у Сирії, Грузії та в Україні, взяли в полон.

«Кулигіна могла б стати дуже цінним свідком на суді над російськими організаторами вторгнення в Україну — вона особистий друг полковника ФСБ Ігоря Гіркіна і генерал-майора ФСБ Олександра Бородая, — пише Бутусов. — Вона особисто входила до складу диверсійної групи Гіркіна, що захопила Слов’янськ. Не всі співробітники українських спецслужб підтримали рішення про видачу Кулигіної».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>