Бурда, Укра та дві поразки

23.09.2014
Бурда, Укра та дві поразки

«Дніпрянин» Євген Коноплянка в матчі проти «Інтернаціонале». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Із трьох українських клубів у першому турі групового раунду Ліги Європи перемогу здобув лише один, тоді як інші два зазнали мінімальних поразок. Усі ці три поєдинки почалися із хвилини мовчання в пам’ять про трагічно загиблого динамівця Андрія Гусина.

Під сильним дощем на майже порожньому стадіоні в містечку Віла-ду-Конде на півночі Португалії київські динамівці декласували (3:0) «Ріу Аве» — дебютанта єврокубків, що наразі йде третім у національному чемпіонаті. Тримаючи курс на омолодження й українізацію складу, Сергій Ребров із перших хвилин випустив на поле 19-річного Микиту Бурду. Це був другий матч захисника родом із Єнакієвого за «Динамо» після його виходу в Кубку України.

Цікаво, що в складі португальського клубу діяли бразилець із білоруським паспортом Ренан Брессан — екс-гравець борисовського БАТЕ — та форвард на прізвисько... Укра. «Коли я був малим, у мене було світле волосся. Тому друзі говорили, що я схожий на українця. Звідси й назвисько — Українець. Правда, оскільки воно було надто довге, вони скоротили його до Укри. І, як бачите, прижилося», — пояснив 26-річний португалець, чиє повне ім’я — Андре Феліпе Алвеш Монтейро.

Два інші матчі проходили в Україні. «Металіст» пропустив фатальний м’яч від «Трабзонспора» в ті компенсовані секунди, які суддя накинув за додаткову заміну у виконанні Ігоря Рахаєва вже в доданий час.

«Дніпро» не встояв під тиском класу «Інтера». Щоправда, треба визнати, що другу жовту картку капітанові «синьо-білих» Русланові Ротаню німецький арбітр Фелікс Цваєр дав ні за що. Гості пробили Дениса Бойка вже в чисельній більшості, хоча мали стовідсоткові нагоди ще раніше — але голкіпер творив у «бессарабських» воротах справжні подвиги.

Тренер дніпропетровців Мирон Маркевич пояснив: «Ми виставили на гру людей, які багато пропустили — Ротаня, Коноплянку, Зозулю. Вони наші провідні гравці, але поки не готові повною мірою. Але ми повинні їх ставити, щоб вони швидше набрали форму. Нам же ще в чемпіонаті грати. У «Інтера» ж на заміну виходять гравці збірних. Ми з ними трохи не в рівних умовах».

ТАБЛО

Ліга Європи.

1-й тур.

Група A. «Боруссія» (М) — «Вільярреал» — 1:1, «Аполлон Лімасол» — «Цюріх» — 3:2.

Група B. «Брюгге» — «Торино» — 0:0, «Копенгаген» — «ГІК Гельсінкі» — 2:0.

Група C. «Партизан» — «Тоттенхем» — 0:0, «Бешикташ» — «Астерас Тріполіс» — 1:1.

Група D. «Зальцбург» — «Селтік» — 2:2, «Динамо» (Зг) — «Астра Джурджу» — 5:1.

Група E. «ПСВ Ейндховен» — «Ештуріл» — 1:0, «Панатинаїкос» — «Динамо» (М) — 1:2.

Група F. «Карабах» — «Сент-Етьєн» — 0:0, «Дніпро» — «Інтер» — 0:1 (Освальдо, 71; вилучення: Ротань, 68; «Д»: Бойко, Мазух, Стрінич, Федецький, Дуглас, Канкава, Зозуля (Калінич, 78), Б. Гама, Кравченко (Шахов, 67; Лучкевич, 74), Ротань, Коноплянка; «І»: Ханданович, Жуан Жесус, Кампаньяро, Додо, Д’Амброзіо, Відич, Гуарін, Кузманович (Освальдо, 62), Ернанес (Жонатан, 76), М’Віла, Ікарді; Київ, НСК «Олімпійський», 25 200 глядачів).

Група G. «Стандард» — «Рієка» — 2:0, «Севілья» — «Феєноорд» — 2:0.

Група H. «Лілль» — «Краснодар» — 1:1, «Евертон» — «Вольфсбург» — 4:1.

Група I. «Янг бойз» — «Слован» (Бр) — 5:0, «Наполі» — «Спарта» (Пр) — 3:1.

Група J. «Стяуа» — «Ольборг» — 6:0 (Санмартян, 51; Русеску, 59, 73; Кесеру, 61, 65, 72), «Ріу Аве» — «Динамо» (К) — 0:3 (Ярмоленко, 20; Беланда, 25; Кравець, 70; «Д»: Рибка, Драгович, Віда, Бурда (Селін, 86), Сидорчук (Велозу, 67), Рибалка, Макаренко, Беланда, Ярмоленко, Ленс (Калитвинцев, 79), Кравець).

Група K. ПАОК — «Динамо» (Мн) — 6:1, «Фіорентина» — «Генгам» — 3:0.

Група L. «Металіст» — «Трабзонспор» — 1:2 (Гоменюк, 61 — Констан, 25; А. Пападопулос, 90+4; «М»: Горяїнов, Вільягра, Торсільєрі, Болбат (Радченко, 80), Шав’єр (Кулаков, 90+3), Гоменюк, Пшеничних, Папа Гуйє, Краснопьоров, Жажа Коельйо (Ребенок, 82), Кобін; «Арена Львів», 6 854 глядачі), «Легія» — «Локерен» — 1:0 (Радович, 58).