Оптимістичні нулі

19.09.2014
Оптимістичні нулі

«Атлетик» не зміг стрибнути вище за гостей з України. (AFP.)

Негативні передбачення не справдилися. Навіть позбавлений домівки, переформатований «Шахтар» у Лізі чемпіонів 2014/15 стартував гідно. Хоча суперник був не надто іменитий («Атлетик» із Більбао пробився в Суперлігу після 16-річної перерви), але перед матчем на «Сан-Мемесі» букмекери називали фаворитом не «Шахтар», а моторну команду Ернесто Вальверде. «Червоно-білі» продовжують накат, який дозволив їм у минулому сезоні посісти четверте місце в чемпіонаті Іспанії. У «плей-оф» кваліфікації ця ідейна команда, що в усі часи складається лише з футболістів баскського походження, здолала зірок італійського «Наполі».

Як і в поєдинку проти неаполітанців, позавчора ввечері домашня арена «Атлетика» перетворилася на киплячий казан, всуціль забарвлений у червоно-білі кольори (із вкрапленнями зелені з національного прапора Басконії). Однак чемпіон України вистояв і навіть мав непогані шанси на перемогу. Статистика володіння м’ячем — 56 на 44%, кутові — 6:4 на користь «гірників», удари в площину — 3:3, удари повз — 10 проти 7 на користь господарів. Шість разів «Атлетик» ловив форвардів із Донецька в офсайдні пастки. Одного разу гості навіть забили — як виявилося, з положення «поза грою». Ще в одному випадку «гірники» сигналізували про гру баска рукою у власному штрафному майданчику, але грецький рефері порушення правил не побачив.

«Вийшов хороший матч, обидві команди прагнули забити й заслужили похвальних слів, — сказав після гри бразильський нападник гостей Луїс Адріано. — На жаль, нам не вдалося відзначитись голом, хоча ми були близькі до цього і, можливо, заслуговували на перемогу, враховуючи наш високий пресинг».

«Ми знали, що буде важка гра. Можливо, ми й сильніші за «Атлетик». Хотів вселити цю думку хлопцям, коли готувалися до зустрічі, що ми сильніші. Але була публіка, яка вболівала за своїх, — каже наставник «Шахтаря» Мірча Луческу. — Те, що ми очікували від басків, те вони й показали. Вони більше вертикальний футбол показали, ми ж більше комбінували, більше створювали. Загалом, я гадаю, одне очко в суперництві з конкурентом на його полі — хороше очко».

Із цих слів можна зробити висновок, що «гірники» визнають головним фаворитом групи Н «Порту» (і «дракони» підтвердили цей статус, розгромивши БАТЕ 6:0), а самі зосередяться насамперед на боротьбі проти «Атлетика».

Поразка в очному протистоянні в першому турі дуже зашкодила б обом клубам. Тож нульова нічия, в принципі, влаштувала і тих, і інших. Вальверде так і сказав: «Загалом ми залишилися задоволені... Гра була дуже швидкою, інтенсивною та насиченою. Ми знали, що суперник, який приїхав до нас у гості, — непроста команда. У «Шахтаря» хороші гравці. Сьогодні ми багато чому навчилися й продовжуємо удосконалюватися... Рівень турніру дуже високий. І ми горді, раді, що беремо в ньому участь».

«Ми не заглядаємо далеко, а просто концентруємося на старанній роботі, щоб забезпечити вихід із групи. А там подивимося, як усе складеться», — визнав «гірник» Адріано. А ось капітан Даріо Срна у своєму стилі трохи передав куті меду, заявивши: «Це найсильніший «Шахтар» за останні 10 років, і з такою грою ми повинні обов’язково перемагати».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1-й тур (результати середи)

Група E. «Рома» (Італія) — ЦСКА (Росія) — 5:1 (Ітурбе, 6; Жервіньйо, 10, 31; Майкон, 20; Ігнашевич, 50 (у свої ворота) — Муса, 82), «Баварія» (Німеччина) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:0 (Ж. Боатенг, 90).

Група F. «Барселона» (Іспанія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0 (Піке, 28), «Аякс» (Голландія) — «Парі Сен-Жермен» (Франція) — 1:1 (Шене, 74 — Кавані, 14).

Група G. «Челсі» (Англія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:1 (Фабрегас, 11 — Хунтелаар, 62), «Марібор» (Словенія) — «Спортинг» (Португалія) — 1:1 (Захович, 90+2 — Нані, 80).

Група H. «Порту» (Португалія) — БАТЕ (Білорусь) — 6:0 (Браїмі, 5, 32, 57; Мартінес, 37; А. Лопес, 61; Абубакар, 76)

«Атлетик» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 0:0

«А»: Ірайсос, Лапорт, Гурпегі, Баленсіага, Беньят (Сусаєта, 64), Ітурраспе, де Маркос, Ібай Гомес, Ріко, Муньяїн (Акече, 75), Адуріс (Фернандес, 77)

«Ш»: П’ятов, Кучер, Срна, Ракицький, Асеведо, Степаненко, Фернандо (Фред, 73), Коста, Тейшейра, Адріано (Гладкий, 89), Тайсон (Марлос, 80)

Попередження: Ітурраспе, 39; Адуріс, 57; Сусаєта, 88 — Срна, 29; Тайсон, 35; Кучер, 48

Арбітр — Тасос Сідіропулос (Греція)

А ІНШІ ЯК?

Чи не найбільша несподіванка середи — нічия в Лондоні, де «Шальке» відігралося на останніх секундах матчу проти «Челсі», лідера першості Англії. Також перед самим фінальним свистком було забито м’яч у Мюнхені: «Баварія» здолала чемпіона Англії попереднього сезону — «Ман. Сіті». У складі німецького гранда відзначився захисник Жером Боатенг. І «Барселоні» перемогу з рахунком 1:0 приніс оборонець, Жерард Піке.

Московський ЦСКА дуже болісно сприйняв поразку в Римі — 1:5. Мабуть, фанати «коней» щось таке передчували, бо ще перед матчем вирішили показати італійцям «справжню» російську силу й пішли в атаку на «вовків» біля Олімпімпійського стадіону. Один із московських фанів отримав ножове поранення й був доставлений у лікарню, його товариша вдарили пляшкою по голові. Поліція застосувала сльозогінний газ. А вже під час матчу, за рахунку 0:5 на користь господарів, уболівальники армійців почали кидати в опонентів запалені фаєри та спробували прорватися в сусідній сектор, зав’язавши бійку зі стюардами. Суддя на деякий час припинив матч. Навести порядок зміг тільки загін спецназу. Італійська поліція заарештувала загалом 17 фанів із Росії.