Кличко на Олімпіаді: 20 років потому

18.09.2014
Кличко на Олімпіаді: 20 років потому

Володимир Кличко.

Віталій Кличко, який здобув для України золоту медаль на пам’ятній Олімпіаді 1996 року в Атланті, може повторити це звершення після 20-річної перерви. Принаймні глава Міжнародної федерації аматорського боксу (АІБА) Чинг Куо Ву дав згоду на участь Кличка-молодшого в турнірі боксерів на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

Нагадаємо, що для Ігор-2016 діє регламент, за яким боксери-професіонали мають можливість на певних умовах вийти на олімпійський ринг.

Сам чемпіон світу серед «супертяжів»-професіоналів заявив про своє бажання боксувати в Ріо ще два роки тому. Після крайньої перемоги над Леапаї українець підтвердив свої наміри. Федерація боксу України нібито була проти участі Кличка в ОІ, проте згодом спростувала інформацію про заборону Кличкові їхати на Олімпіаду. Втім залишається чинним юридичне роз’яснення: для цього боксер має розірвати свої чинні професіональні контракти. Ну і, звісно, виграти національний відбір у певній ваговій категорії.

Звісно, участь таких зірок, як Володимир Кличко і Менні Пак’яо, неабияк підвищить увагу вболівальників до боксерського турніру на Олімпіаді-2016. «Це має бути мудре, зважене, але водночас фантастичне рішення. Це відразу дало б поштовх аматорському боксу, на який би звернули увагу. Але оцінку такому кроку треба давати обережно. Якщо Кличко і Пак’яо дійсно цього бажають, ми можемо вітати їх побажання», — заявив президент АІБА.

Коли Володя Кличко здобував своє перше олімпійське «золото», йому було лише 20. Саме після Олімпіади він перейшов із любителів у «профі». Тепер Кличкові 38, він чинний чемпіон за версіями WBO, IBF, IBO, WBA. Свої пояси українець захищатиме 15 листопада в Гамбурзі в поєдинку з болгарином Кубратом Пулєвим (цей бій мав відбутися 6 вересня, але наш співвітчизник відтермінував матч через травму). Продовжуючи підготовку до зустрічі з Пулєвим, Кличко днями повідомив журналістам, що наступного року хоче битися в Україні на НСК «Олімпійський» з канадцем Бермейном Стіверном.