Інша війна

17.09.2014

Війну проти угруповання «Ісламська держава», яку до 13-ї річниці терористичної атаки на США проголосив американський президент Барак Обама, розпочато. У рамках нової стратегії авіація Сполучених Штатів завдала першого удару по бойовиках «ІД» поблизу Багдада. І зупинятися не збирається: як заявила представник Держдепартаменту США Марі Харф, Вашингтон не збирається запитувати у сирійської влади дозволу на подальші воєнні дії проти «Ісламської держави», яка, крім значної частини території Іраку, найбільш упевнено почувається в Сирії. «Ми вважаємо, що режим президента Башара Асада цілком втратив легітимність, і не будемо координувати з ним свої дії. Ми можемо захистити американців», — додала Харф.

Цей авіаудар став першим кроком, що вийшов за межі захисту американських громадян та гуманітарних місій і був спрямований безпосередньо на підтримку іракських збройних сил.

Позавчора в Парижі відбулася екстрено скликана міжнародна конференція щодо ситуації в Іраку й об’єднання зусиль світової спільноти у боротьбі з ісламістськими бойовиками. До ініційованої Вашингтоном коаліції проти бойовиків «ІД» долучилися близько 40 країн світу, в тому числі 10 арабських держав. Як зазначають експерти, їхня участь додасть «антиісламістській» кампанії легітимності.

Учасники конференції ухвалили рішення надати Багдаду належну військову допомогу, а США, які досі завдавали лише обмежених авіаударів, оголосили про намір перейти до масованих повітряних атак. Франція, яка оголосила про підтримку намірів Обами однією з перших, спрямовує свої літаки в розвідувальні польоти над Іраком. Раніше, як уже писала «УМ», рішення допомогти зброєю іракським курдам, які борються проти «Ісламської держави», ухвалив уряд Німеччини.

Участь у Паризькій конференції узяв і представник Росії Сергій Лавров, який, як міністр закордонних справ, під санкції Заходу щодо російських високопосадовців не потрапив і поки що залишається «виїзним». Як повідомляє Newsru.com, Лавров заявив, що терористам не дадуть створити халіфат в Іраку й Сирії. Але водночас висловив офіційну позицію Москви: не підтримувати планів США бомбити терористів на території Сирії. Нагадаємо, Росія та Китай є єдиними членами Ради Безпеки ООН, які від початку не підтримували жорстких санкцій проти сирійської влади, підтримують президента Асада й регулярно застосовують право вето на всі спрямовані проти нього рішення РБ. США та Євросоюз, у свою чергу, звинувачують Асада в терорі проти власного народу.

Громадянська війна в Сирії триває вже більше двох років, і весь цей час мирне населення потерпає від терору як з боку режиму, так і від різношерстих повстанців. Власне, й «Ісламська держава» від початку була одним із таких повстанських угруповань, що воювали проти військ Асада. Але бойовики «ІД» вирішили на цьому не зупинятися й розгорнули також масований наступ на північ та північний захід Іраку, де захопили великі території й оголосили про створення «Ісламського халіфату».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>