З’їздопад

16.09.2014
З’їздопад

На з’їзді Блоку Порошенка Президента не було. В президії — номер перший списку Віталій Кличко.

Війна війною, а вибори — за розкладом. У той час, як бойовики на Донбасі вкотре порушили перемир’я і знову почали завдавати ударів по мирних жителях і Українській армії, у Києві проходили з’їзди політичних партій. Цікаво, що саме під час цих виборів до парламенту політики вирішили залучити значну кількість громадських активістів та людей, які за останній рік стали героями для значної верстви населення України. Проте хто ж таки зробив найкращий вибір щодо обличчя своєї партії — покаже кількість мандатів у парламенті.

Блок Петра Порошенка

Напередодні з’їзду, у суботу, «Фейсбук» ряснів повідомленнями про те, що журналісти Мустафа Найєм та Сергій Лещенко ідуть на вибори від блоку Порошенка. Інтерпретація була така: Порошенко, мовляв, просто хоче «утамувати невгамовних» і діє методами Януковича. Коли той зробив своїм прес-секретарем одну з провідних опозиційних журналісток, засновниць руху «Стоп цензурі!» Дарку Чепак. Проте вже в неділю на з’їзді Мустафа Найєм зазначив, що до списку його ніхто спеціально не ангажував: «Повторю ще раз, оскільки це важлива відмінність нашого походу в політику від досвіду наших колег у попередні роки: рішення піти в політику було нашим. Нас ніхто нікуди не запрошував і ніхто нічого не пропонував. Переговори з лідерами політичних сил про участь у виборах ми ініціювали самі».

На цьому цікавинки з’їзду не закінчились. Першим номером списку БПП став мер столиці Віталій Кличко, який відразу заявив, що киян і посаду мера не залишить. До першої десятки у списках Блоку також увійшли Юрій Луценко, Ольга Богомолець, Володимир Гройсман, Мустафа Джемілєв, Юлій Мамчур, Микола Томенко, Марія Матіос, Ірина Геращенко та Віталій Ковальчук. Журналісти Сергій Лещенко та Мустафа Найєм підуть за 19-м та 20-м номером відповідно.

«Народний фронт»

Чутки щодо президентсько-прем’єрського об’єднання тримали у напрузі до останнього. Згодом Арсеній Яценюк досить туманно пояснив, чому-таки не склалося об’єднатись iз Президентом: «Блок Петра Порошенка» — це мене не задовольнило. Ми в різних таборах».

Очолив політсилу колишніх соратників Тимошенко сам Яценюк, а на другому місці — журналістка Тетяна Чорновол, яку жорстоко побили у грудні під час подій Євромайдану.

Крім того, у першій п’ятірці «Народного фронту» — чинний голова українського парламенту Олександр Турчинов, екс-секретар РНБО Андрій Парубій та комбат батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук. Уже до другої п’ятірки партії увійшли Арсен Аваков, Вікторія Сюмар, В’ячеслав Кириленко, Лілія Гриневич та комбат батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза. А ще від «Народного фронту» на вибори підуть міністр юстиції Павло Петренко, міністр соціальної політики Людмила Денисова і депутат Сергій Пашинський. Сенсацією стало і те, що від партії балотується козак Михайло Гаврилюк, який піде по одномандатному округу.

«Свобода»

Хто-хто, а «свободівці» вирішили йти на вибори зі старим-добрим списком. На чолі з лідером партії Олегом Тягнибоком. До першої п’ятірки ввійшли віце-спікер ВР Руслан Кошулинський, Олександр Сич, Богдан Бенюк та командир взводу 22-го мотопіхотного батальйону, старший лейтенант, голова харківської «Свободи» Олексій Миргородський, який зараз перебуває у зоні АТО. Друга п’ятірка — Анатолій Вітів, Олександр Мирний, Андрій Мохник, Олег Панькевич та Ігор Мірошниченко. Щодо одіозної Ірини Фаріон, то ця пані знову балотуватиметься по мажоритарному округу у Львові.

«Опозиційний блок»

Несподіванкою цієї неділі стало те, що Партія регіонів відмовляється йти на вибори — про це заявив секретар президії Партії регіонів, народний депутат Борис Колесніков. Причина, за словами Колеснікова, у тому що 7 мільйонів жителів Донбасу не зможуть проголосувати, тож iти на вибори — це проявити до них неповагу. Певним «замінником» «регіоналів» відтак стає новоспечений «Опозиційний блок», який складатиметься із 6 політичних партій: «Партії розвитку України» (частково утвореної з колишніх членів Партії регіонів), партії Наталії Королевської «Україна — вперед!», «Партії державного нейтралітету України», «Трудової України», партії «Центр» (очільник — Вадим Рабинович) та партії «Нова політика».

Хто очолить список «опозиційного блоку» — поки невідомо. Верстка цього номера збiглася зі з’їздом блоку, і на момент друку списки ще не були оголошені. Проте такі політики, як Юрій Мірошниченко (колишній представник Президента Якуковича у ВР), Вадим Рабинович, екс-директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, глава Луганської обласної ради Валерій Голенко, директор Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, екс-міністр молоді та спорту, член Партії розвитку України Юрій Павленко — точно будуть у складі цього блоку.