Україна переможе!

16.09.2014
Україна переможе!

Нова молода команда Юлії Тимошенко.

Символічно: Гімн України на з’їзді України виконували діти. Тоненькі голоси не зовсім впевнено, але дуже зворушливо виводили слова, з якими на вустах гинула Небесна сотня та герої АТО. Молодь і оновлення — відштовхуючись від цих двох чинників, ми матимемо шанс на зміни. Давно відома біблейська істина про те, що молоде вино не наливають у старі міхи, сьогодні звучить приблизно так: не реформована країна не матиме успіху в майбутньому. Саме про це на з’їзді говорила лідер партії Юлія Тимошенко.

Кращі з найкращих

Тимошенко поступилася першим — «лідерським» — місцем у списку ув’язненій у російській тюрмі льотчиці Надії Савченко. Це також прикмета часу і прикмета того курсу на оновлення, який сповідує «Батьківщина». В країні — війна, а отже, й біль, страждання і полонені. Поставивши ім’я Надії на чолі списку, партійці недвозначно вказали на свій пріоритет: боротися за звільнення нашої героїні. Надія передала листа на волю, який на з’їзді зачитувала її сестра Віра. Савченко писала, що ухвалила рішення йти на вибори з командою «Батьківщини».

Другим номером партійного списку стала Юлія Тимошенко. Третім — відомий громадський активіст, захисник історичного Києва, учасник Революції гідності Ігор Луценко. Взимку 2014-го Ігоря викрали і жорстоко катували посіпаки режиму Януковича. Йому вдалося врятуватися, але зараз він знову ризикує життям, захищаючи Україну у складі батальйону «Азов». Номером четвертим йде нардеп Сергій Соболєв, п’ятим — зовсім нова людина — Альона Шкрум. Ця молода випускниця Кембриджа та Сорбони нині зайнята у волонтерському русі.

У другій п’ятірці ще троє молодих нових облич — тридцятирічні Вадим Івченко та Олексій Рябчин, обидва iз західною освітою, лідер «Батьквіщини молодої» Іван Крулько. Спиратися вони будуть на досвід знаного дипломата Григорія Немирі та відомого політичного аналітика країни Ігоря Жданова. Взявши слово після представлення делегатам з’їзду, Григорій Немиря сказав таке: «Наше майбутнє, майбутнє України, не в прикордонні, не в тому, щоб бути мостом між путінською Росією та Заходом. Місце України — в заможній демократичній Європі». Команда «Батьківщини» зможе реалізувати те, про що інші тільки обіцяють, а потім ставлять на паузу. Ми реалізуємо стратегічний вибір українців на євроінтеграцію», — наголосив він.

«Ви боретесь за наші спільні цінності»

Те, що місце України — у Європі, засвідчили і закордонні гості з’їзду. Віце-президент Європейської народної партії Маріо Давід висловив вдячність нашій країні за її незламну позицію. «Ми пишаємося вами. Ви боретеся за свої цінності, ви боретеся за наші цінності, ви боретеся за спільні цінності», — сказав він українцям. Незабаром український соціум піде на вибори, додав Маріо Давід, аби з розмаїття політичних партій обрати одну. Та було б добре, підкреслив європейський гість, аби всі об’єдналися довкола спільної ідеї — оновити та вибороти Україну.

«Ми належимо до єдиної європейської політичної родини», — так почав свій виступ Міхаель Галер, член Європарламенту. Цікаво, що з поваги до України він виступав саме українською мовою. Він нагадав, що сьогодні, 16 вересня, у Верховній Раді та Європейській Раді відбудеться синхронна ратифікація Угоди про Асоціацію з ЄС. «Саме уряд Юлії Тимошенко розпочав свого часу цю роботу», — акцентував Галер. «Ви пожертвували собою, — сказав він, звертаючись до лідерки «Батьківщини», — і зараз продовжуєте боротьбу. Ми готові працювати з вами пліч-о-пліч».

Подякувавши гостям, слово взяла Юлія Тимошенко. Її вихід на сцени супроводжувало скандування її імені та довгі аплодисменти. Тимошенко пристрасно й палко говорила про ситуацію в країні, її доповідь була водночас опорними пунктами передвиборчої програми. Програми, написаної — як підкреслила Юлія Володимирівна — у співпраці з грузинськими реформаторами.

«Іде війна. Назвемо це чесно»

Передусім, зазначила Тимошенко, наразі є певна підміна понять. Влада воліє говорити про АТО, про спротив сепаратистському руху. Тоді як іде війна, і «на наших вулицях, у наших містах та селах їздять російські танки, ходить російська армія», сказала лідерка «Батьківщини». «Ми захистимо Україну, в цьому немає ніякого сумніву, але пройти цей шлях треба впевнено та рішуче. Ми зобов’язані бути набагато сильнішими, ніж ми є», — додала вона.

Нині, вважає Юлія Тимошенко, йде не зовсім виборча кампанія — триває формування нової армії — армії тих, хто готовий зробити державу сильною, та перемагати — як в тилу, так і на війні. «Наша нація непереможна», — переконана вона, адже кожен у цій країні готовий пожертвувати останню копійку на фронт, де бійці буквально голіруч ідуть на ворога. Але політикам не слід розслаблятися — вони мусять представити чіткий та зрозумілий алгоритм зміцнення країни, приведення її у спільну європейську сім’ю, завершення війни. Задля останньої мети «Батьківщина» запропонує Президентові нових людей у керівництво армії, зазначила Тимошенко.

«Країна під час війни потребує сильного управління, порядку і в тому числі концентрації влади в одних руках. І воєнний стан — це не оголошення війни окупанту, який прийшов на нашу землю, воєнний стан — це система управління країною під час агресії ззовні. Введення такого стану на сході — один iз теперішніх пріоритетів. Чому не запроваджується воєнний стан? Тому що дуже боязко сказати, з ким насправді країна веде війну. А вона веде війну з Кремлем, з Путіним, а не з терористами чи сепаратистськими колами», — зазначила Тимошенко.

Ресурсів для того, щоб вести таку війну, в України насправді вистачає. Головне — це припинити політичне мародерство, яке триває вже понад два десятки років. Для цього команда «Батьківщини» готова взяти на себе контроль за витрачанням фінансів у державі. «Скажемо «ні» — політичному мародерству», — закликала Тимошенко. І додала: сьогодні, покладаючи всі зусилля на завершення війни, Україна не може бути самотньою. Зупинення агресора і перешкоджання будь-яким зазіханням на нашу землю можливе лише через входження в систему колективної безпеки НАТО. Саме тому «Батьківщина» ініціює референдуму щодо членства в Альянсі, повідомила Юлія Тимошенко.

«Мінські протоколи»: є запитання

Лідерка партії «Батьківщина», як ніхто інший, здатна до колективної роботи, до командної гри. Вона не ставить власні амбіції вище спільної справи, і тому, як сказала Юлія Тимошенко, вона готова робити разом із Президентом України все можливе і неможливе, щоби тільки зупинити війну. Але це не означає, наголосила вона, що до методів, якими нині діє Петро Порошенко, немає запитань.

«Переговори про мир можуть бути проведені в тому числі й з країною-агресором, але у форматі, який представлятиме увесь світ. Але вести ці переговори необхідно з позиції сили, успіху на фронтах та нашої реальної перемоги. І тоді такі переговори можуть стати виходом iз ситуації. Але на яких умовах мусять проводитися такі переговори? Умови є однозначними. Перша: збереження суверенітету. Друга: цілісність нашої території будь-якою ціною — жодної п’яді землі агресору ми не віддамо.

Третя: за жодних обставин ми не можемо відступити від нашого європейського курсу та курсу на співпрацю з НАТО. Четверта: ні на яких переговорах ми не здамо нашу єдину державну українську мову. І останнє. Ми не можемо жити і прагнути в Європу за компасами, які були виготовлені у Кремлі. Тому ми вважаємо, що так звані «мінські протоколи» не можуть бути шляхом до миру, оскільки вони не відповідають жодній зі сформульованих вище вимог», — резюмувала Тимошенко.

Не втратити Донбас

Головна небезпека «мінських протоколів», пояснила вона, полягає у готовності влади пожертвувати Донбасом. Адже його так званий «особливий стасус» — це шлях у нікуди. А місцеві вибори, проведені в умовах війни, означають передачу влади найманцям окупантів, застерігає Юлія Тимошенко. «Викреслюючи Донбас, слід думати не тільки про землю, а й про людей, яких ми за жодних обставин не повинні залишати на поталу окупантам», — сказала вона.

І запросила до слова Ірину Довгань — мужню українку, яку покидьки «ДНР» принижували, мучили та утримували в ув’язненні кілька діб — лише за знайдену в її домі українську символіку та докази того, що Ірина допомагала українським військовим. Це її фото біля «стовпа ганьби» облетіло весь світ. Цю жінку неможливо було слухати без сліз. «Я дуже вдячна киянам за їхню підтримку, але все, що я робила, я робила для свого міста Ясинувата, і тепер моя земля ніколи більше не буде належати мені. Виходить, що все, що я робила, я робила дарма. Мої друзі і знайомі, які лишилися на Донбасі — у повній розгубленості: як їм жити завтра? Куди їм йти? Чому Україна відвертається від них?» — запитувала Ірина.

«Я думаю, наш святий обов’язок, — відгукнулася Юлія Тимошенко, — не дати поставити стіну між українцями, які мешкають на Донбасі, та українцями, які живуть на решті території України. Наші патріоти не повинні відчувати, що їх зрадили. Я хочу твердо їм пообіцяти: ми не здамо Донбас окупантам!».

Завдання на короткострокову перспективу

Наше завдання полягає у тому, вела далі Тимошенко, щоб максимально посилити нашу армію та керівництво війська. І на базі такої сили сформувати потужну переговорну групу для контактів з окупантами. «Але ще раз підкреслюю: не можна вести такі переговори сам-на-сам, віч-на-віч із Росією», — сказала вона. Є попит на справді дієві мирні угоди, які виведуть російську армію з території України і які зміцнять нашу незалежність. Тільки такі перемовини можуть принести мир, підкреслила Тимошенко.

Проте жодна позиція «мінських протоколів» окупантами не виконується, жоден мир не наближено, навіть наші полонені не звільнені і по цей час. Але небезпека не лише у такій профанації переговорів. Небезпека — й у зволіканні з введенням у дію нашого євроінтеграційного курсу. «З чого починався наша Революція гідності? З вимоги, щоб Янукович підписав Угоду про Асоціацію. За що загинула наша Небесна сотня? За те, щоб після революції Україна пішла європейським шляхом. І кожна дія, котра уповільнює чи унеможливлює цей шлях, буде сприйматися нашою командою як зрада національних інтересів України», — відзначила Юлія Тимошенко.

Не повинно бути жодного дня відстрочки для запровадження європейського курсу. «Якщо хтось забере у нас цю перспективу, він мусить відповідати перед народом України. Якщо народ сильний, а його політики — слабкіші, їм слід визнати, що захищати нашу державу вони просто не здатні». У такому разі цим політикам слід поступитися місцем тим, хто спроможний це зробити, переконана вона.

…XIII з’їзд «Батьківщини» одноголосно затвердив програму, представлену лідером партії. Були також висунені кандидати в народні депутати по переважній більшості мажоритарних округів. Команда партії готова продемонструвати шлях справжніх змін, зазначила насамкінець Тимошенко. «Ми ті, хто може запропонувати країні план справжнього перезавантаження. Ми можемо будувати на кордоні стіни та прокладати рови. Але головна стіна, котра відділяє нас від цивілізованого світу, — це нереформована країна. Ось цю стіну нам і треба зруйнувати», — підсумувала вона.