На ООН сподівайся...

16.09.2014
На східному фронті без змін. Тобто, як і раніше, терористи та російські окупанти не дотримуються режиму припинення вогню: за десять діб так званого «перемир’я» загинуло вже шестеро українських вояків, щодня ворог хаотично обстрілює позиції ЗСУ по кількадесят разів. Уже очевидно, що після домовленостей у Мінську вирішення проблеми Донбасу не відбудеться щонайменше до дострокових парламентських виборів, запланованих на кінець жовтня. Відтак наші силовики використовують час для зміцнення своїх позицій. За даними групи «Інформаційний опір», так званий кризовий район на Донбасі (територія, контрольована бойовиками) по усьому периметру зміцнено блокпостами (загалом обладнано близько сотні блокпостів та опорних пунктів). Паралельно наші військові удосконалюють вогневі точки, а також активно розшукують та знешкоджують у своїх тилах диверсійно-розвідувальні групи окупантів. Як повідомляють у РНБО, керівництвом держави прийнято рішення про створення єдиної лінії фронту, яка виключає в майбутньому утворення противником котлів.

Кучма кличе ООН

Один з учасників тристоронньої контактної групи «Україна—ЄС—Росія», екс-Президент Леонід Кучма зазначає, що повернення миру на сході країни відбудеться нескоро. На його думку, це «довготривала платівка», незважаючи на те, що під протоколом, підписаним у Мінську, стоїть і його автограф. Серед іншого екс-Президент пропонує, щоб українсько-російський кордон контролювали не лише представники ОБСЄ, а й миротворці ООН.

«Ніхто не відводить свої збройні формування: ні Україна, ні «ЛНР», ні «ДНР», ні Росія практично, — констатує Леонід Данилович. — Стабільність в Україні найближчим часом можлива тільки за однієї умови: якщо ми візьмемо під контроль кордон. Якщо буде кордон України під контролем місії ОБСЄ, а ще краще миротворчі війська ООН туди ввести, тоді ми можемо сподіватися, що не буде рухів таких: Росія однією дорогою десять танків вивела, а іншою дорогою танків двадцять завела».

За даними РНБО, Україна не контролює більше сотні кілометрів кордону з Росією. Тому наші розвідники лише фіксують як виведення, так і введення російської військової техніки через три неконтрольовані пропускні пункти: Довжанський, Ізварино та в районі Новоазовська.

До ядерної зброї не дійде?

На тлі цих прогалин дивною виглядає активність міністра оборони Валерія Гелетея, якого останнім часом частіше можна побачити на телеефірах, ніж на лінії фронту. Зрозуміло, що така активність пояснюється бажанням виправдатися за фактично проспаний момент російського вторгнення 24 серпня та Іловайський котел. Адже саме за ці прорахунки, які вартували життів багатьох героїв (за словами міністра, під Іловайськом загинуло щонайменше 107 українських вояків і більше 300 — російських), громадськість та бійці окремих добровольчих батальйонів нині вимагають звільнення військового керівництва, зокрема і пана Гелетея.

Однак міністр оборони «тримає хвіст пістолетом» і днями заявив, що «російська гібридна війна програна і президент РФ Володимир Путін це розуміє», бо влітку силами АТО звільнено 70 міст. Скільки міст, сіл і цілих районів в останні тижні довелося здати ворогу, для «вирівнювання фронту», пан Валерій воліє не говорити.

Щодо російського вторгнення, то міністр стверджує, що основний удар окупантів 25 серпня припав на напрямок Луганська, а не Іловайська чи Маріуполя. За його словами, наші герої, обороняючи Луганськ, «трималися, коли міномети 240 мм калібру «Тюльпан» розбивали п’ятиповерхові будівлі, пробивали перекриття і вибухали у підвалі, де шансів вижити не було», і не волали про свої труднощі в соцмережах, не дзвонили на ток-шоу. «Але вони вижили, утримали та зупинили Путіна, зупинили танковий наступ на Луганськ!» — зазначив Гелетей.

Міністр стверджує, що, згідно з вилученими у полонених окупантів картами, російські війська мали за три дні захопити всю Луганську та Донецьку області, проте були зупинені українською армією ціною важких боїв і втрат. Мало цього, міністр Гелетей стверджує, що спантеличене опором українців керівництво Кремля нібито погрожувало Банковій застосувати проти України тактичну ядерну зброю!

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Російські військові навчають сепаратистів для розвідки й управління танками, на територіях і блокпостах Донбасу, захоплених росіянами, збільшується кількість бойовиків, проводять активні розвідувальні заходи. Протягом вихідних терористи зробили низку невдалих спроб захопити аеропорт Донецька, який досі героїчно утримують наші бійці. Найзапекліший бій відбувся минулої суботи, в ході якого українські вояки знищили 12 бойовиків та два танки. Ще один російський танк було ними захоплено.

Показово, що на Донбасі все частіше трапляються сутички й перестрілки між різними частинами бойовиків, а також між бойовиками й російськими військовими. Від «дружнього вогню» артилерії росіян днями загинуло близько півтора десятка бойовиків iз батальйону «Восток». А в районі Дебальцевого артилерія терористів обстріляла диверсійно-розвідувальну групу російських військ. На думку координатора «Інформаційного опору» Дмитра Тимчука, ці інциденти викликані низьким рівнем взаємодії між формуваннями бойовиків, а також між керівництвом «ДНР» і «ЛНР» і російським командуванням.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>