Проти бруду i гешефту

16.09.2014
Проти бруду i гешефту

Вхід до того самого наметового містечка по вулиці Челюскінців. (з архіву автора.)

Невеличке містечко Умань, що на Черкащині, яке раз на рік стає Меккою для хасидів з усього світу, охопили пристрасті. Якраз напередодні святкування іудейського Нового 5775 року, який у ніч iз 24 на 25 вересня хасиди за традицією будуть зустрічати біля могили свого святого цадика Нахмана, місцеві жителі демонтували паркан навколо наметового містечка по вулиці Челюскінців, у якому під час свята заселяється до 5 тисяч паломників і власником якого є іноземець.

«Там частина наметів виходить на комунальні землі, що є фактично самозахопленням землі. Тому представники уманського Майдану й знесли ту огорожу», — розповідає «УМ» начальник відділу внутрішньої політики Уманської міської ради Олександр Сухина. «Ця історія триває давно. І громада міста неодноразово зауважувала, що необхідно демонтувати містечко, відповідно до рішення Уманського виконкому від 26 квітня 2014 року. Але наші неодноразові переговори з представниками хасидів нічого не давали», — додає координатор місцевого Майдану Володимир Гончарук.

За словами пана Володимира, протягом багатьох років паломники тихенько прихопили прибережну смугу річки Уманка, розширивши територію свого наметового містечка так, як їм того захотілося. Попередня влада на це закривала очі — аби гроші платили. Хасиди, каже Гончарук, придбали приватну ділянку на одному березі річки, звели місток, і придбали ще три ділянки вже на іншому березі, підробивши документи й обладнавши там ще й друге наметове містечко. Все це, наголошує він, було зроблено всупереч законодавству України і без погодження з жителями мікрорайону Лиса Гора, які віками там жили і про таке неспокійне сусідство зовсім не мріяли. При цьому йшлося про демонтаж містечка на захопленій території всі минулі місяці, однак хасиди на це не реагували, тому, каже Володимир Гончарук, на недільному вічі (а уманська громада досі проводить такі зібрання щонеділі. — Авт.) народ і вирішив демонтувати огорожу наметового містечка, аби показати паломникам, хто на землі господар.

«Огорожу ми демонтували цивілізовано, нічого не ламали. Намети не чіпали, сподіваючись, що це зроблять самі хасиди», — зазначає пан Володимир. Він також заявляє: усе, що сходило з рук за минулої влади — «телефонним правом», підкупом, залякуванням і кримінальними наїздами, — тепер громада терпіти не збирається і контролюватиме цей процес постійно і до вирішення.

«Ми раді, що хасиди з усього світу так шанують нашого цадика Нахмана, який жив на українській землі і вважається духовним батьком брацлавських хасидів. Ми його теж шануємо, але порушувати закони України нікому не дозволимо і тут ми маємо розуміння з боку міської влади», — стверджує Володимир Гончарук.

Після демонтажу огорожі наметового містечка уманчани були шоковані антисанітарією, яка відкрилася їхнім очам. Активісти кажуть, що там не лише брудно і багато сміття, каналізаційні стоки йдуть просто у річку, порушуються правила пожежної безпеки — стоять потужні обігрівачі, а електропроводка дихає на ладан.

Більше того, як стверджує член уманської ради Майдану Сергій Алексєєв, майданівці також виявили під наметовим містечком до трьох кубів солярки, переконалися, що електроенергія ніяк не обліковується, а його власник своїм будівництвом змінив ще й русло річки.

У такій ситуації, запевняють уманські активісти, громада міста бачить єдиний вихід — узаконити містечко, добитися від усіх паломників, які там мешкатимуть, сплати податків та плати за використану воду та електрику. Вже найближчим часом у місті вирішено провести нараду, на якій разом iз міською владою і представниками хасидів почнуться пошуки цивілізованого виходу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>