Держава нон-грата

12.09.2014
Держава нон-грата

Більшість американців та європейців мають негативне уявлення про Росію і схильні підтримувати Україну, навіть якщо це загрожуватиме економічними проблемами їхнім державам. Про це свідчать результати найсвіжішого щорічного опитування Transatlantic Trends («Трансатлантичні тенденції») американського Фонду Германа Маршалла.

Дослідження, зокрема, показало, що 71% американців і 68% європейців ставляться до Росії з неприязню. 58% респондентів (німці, французи, британці, італійці, голландці, поляки, португальці, іспанці, греки та шведи) вважають, що «потрібно й надалі надавати економічну та політичну допомогу Україні навіть у тому випадку, коли це становить ризик ескалації конфлікту з Росією й розширення його на інші держави.

Найбільш прихильні до нашої країни в цьому питанні шведи (73%) та німці (65%). І лише греки з усіх європейців продемонстрували підтримку на рівні менше 50% (44%).

Загалом, 61% мешканців Євросоюзу підтримують запровадження жорсткіших санкцій проти Росії. Водночас 71% європейців виступають проти надання Україні військової допомоги та зброї. Позитивно з цього приводу висловилися лише поляки (52%) та британці (53%).

Не надто підтримують європейці й потенційний вступ України в НАТО: 46% висловилися «за» і 47% — «проти». Натомість приєднання нашої держави до Європейського Союзу більшість мешканців ЄС (52%) схвалює. Найбільше прихильників членства — у Польщі (69%), Іспанії (62%) та Італії (58%). Противників — у Німеччині (63%) та Франції (52%).

У Росії більшість опитаних (53%) переконана, що їхня країна має утримувати свої впливи в Україні, навіть незважаючи на ризик конфлікту з ЄС. Громадяни Росії вважають, що на міжнародній арені Москва повинна співпрацювати передусім з Азією: Індією та Китаєм (36%) і країнами СНД (29%). Всього 14% росіян виступають за співпрацю з Євросоюзом і «аж» 2% впевнені у необхідності співпраці зі США. Ще 10% вважають, що Росія має діяти винятково самостійно, без міжнародної співпраці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>