США знову оголошують війну

12.09.2014
США знову оголошують війну

Незабутні кадри: 9 вересня 2001 року захоплені терористами пасажирські літаки врізаються у нью-йоркські вежі-близнюки. (з сайта nydailynews.com.)

Учора Сполучені Штати Америки занурилися в жалобу — відзначали чергові роковини терористичної атаки на вежі-близнюки Всесвітнього торговельного центру та Пентагон 11 вересня 2001 року. У той же день США оголосили «війну проти тероризму» й на цей час досягли в ній неабияких успіхів. Навіть, як запевняють, знищили лідера «Аль-Каїди» Осаму Бен Ладена. Але перемоги в осяжній перспективі не видно. Навпаки, саме терористи тримають світ у страху, знищують сотні мирних людей, збивають літаки й почуваються господарями в багатьох регіонах світу.

Через 13 років після страшної дати 9/11, яка змінила світ, президент США Барак Обама звернувся до американського народу з промовою, в якій виклав стратегію на знищення бойовиків так званої «Ісламської держави» (угруповання, яке контролює значну частину Сирії та Іраку й має на меті створити там халіфат), хоч би де вони перебували.

Також Обама закликав Конгрес надати підтримку сирійській опозиції у боротьбі з джихадистами, бо «в боротьбі з «Ісламською державою» ми не можемо покладатися на режим (президента) Асада, що тероризує свій народ».

Стратегія Обами, серед іншого, передбачає повітряні удари військово-повітряних сил США по з’єднаннях «ІД» на сирійській території. Саме там джихадисти нещодавно стратили двох американських журналістів, оприлюднивши відео їх обезголовлення в інтернеті.

Через загрозу з боку «Ісламської держави» тисячі людей в Іраку та Сирії були змушені залишити свої домівки. США вже підтримують повітряними ударами бойові дії іракського уряду, курдських і шиїтських збройних з’єднань проти цього угруповання, забезпечили зброєю іракські та курдські війська. Обама наголосив, що за час антитерористичної операції в Іраку, що триває близько чотирьох тижнів, США здійснили понад 150 атак з повітря на позиції бойовиків.

На відміну від попередніх американських місій в Іраку та Афганістані, цього разу в бойових діях не буде задіяно наземних військ. І хоча до Іраку направлено 475 військовослужбовців США, вони не братимуть безпосередньої участі у бойових діях, а консультуватимуть та навчатимуть місцевих військових. «Ми не будемо втягнуті в іншу наземну війну», — заявив Обама, додавши, що США діятимуть спільно з широкою коаліцією, яку зберуть для боротьби з «терористичною загрозою». Про свою готовність надати рішучу підтримку в завданні авіаударів по бойовиках «ІД» вже заявила Франція, а уряд Німеччини раніше ухвалив рішення допомогти зброєю іракським курдам, які борються проти «Ісламської держави».

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Росії Володимир Путін поставив свічку за бойовиків «ДНР» та «ЛНР». Як повідомляє російська державна агенція ІТАР-ТАКС, ВВП заїхав у храм Живопочаткової Трійці на Воробйових горах у Москві. На запитання журналістів, за кого він там молився, Путін заявив: «Я поставив свічки за тих, хто постраждав, захищаючи людей у Новоросії».

Звісно, можна було б запідозрити, що російський лідер має на увазі й українських військовослужбовців, але вони ніколи не захищали неіснуючу «Новоросію». Власне, цей термін Путін сам по суті й вигадав, уперше вживши 17 квітня й віднісши до загадкової «Новоросії» Харків, Луганськ, Донецьк, Миколаїв та Одесу. А за місяць терористичні угруповання на Донбасі створили спільну структуру з такою назвою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>