Окупант не хоче миру

12.09.2014
У Раді нацбезпеки і оборони вчора суттєво «перемалювали» карту «Ситуація на Сході України», яку оприлюднюють щодня. В учорашньому ж варіанті карти дещо збільшилася територія, непідконтрольна українським військам, від Новоазовська і далі на північ до Донецька. Речник РНБО Андрій Лисенко пояснює, що ділянки на карті, які контролюються бойовиками, було змінено, щоб таким чином провести межу, до якої долітають їхні снаряди. За його словами, сили АТО ізолюють кризовий район, забезпечують контрольно-перепускний режим на ключових шляхах.
«Це не означає, що російські найманці і бойовики саме стоять ланцюжком по цьому кордончику, це якраз межа обстрілу, звідки вони далі не можуть просунутися, наші військові зайняли оборонні позиції і далі їх не пропускають», — наголошує пан Лисенко.

Стережіться провокацій

Водночас військові експерти відзначають інтенсивну підготовку бойовиків і російських військових до збройних провокацій з метою зриву «перемир’я», оголошеного в рамках підписання Мінського протоколу. За оперативними даними групи «Інформаційний спротив», терористи планують обстріли Донецька з застосуванням установок «Град», iз метою звинуватити в цьому українські війська. Переміщення систем залпового вогню напередодні було помічено в районі сусідньої з Донецьком Оленівки. І це при тому, що з початку дії режиму припинення вогню українські війська відкривають вогонь зі стрілецької зброї лише у випадку нападу на їхні позиції. Артилерія (у тому числі й реактивна) і авіація не використовуються.

І дійсно, позаминулої ночі, за даними міськради, терористи обстріляли Донецьк iз важкої артилерії. Учора ж протягом дня в обласному центрі періодично лунали постріли з крупнокаліберної зброї, а також серії залпів iз гармат.

Неспокійно і в районі міста Дебальцеве, де посилюють свої позиції як російські окупанти, так і українські вояки. Наші захисники готові допомогти мирним жителям виїхати, якщо в них є таке бажання, зазначають в РНБО. З іншого боку, російські розвідники не втрачають інтересу до розташування українських військ у районі Маріуполя та на адміністративній межі Херсонщини і Криму — поблизу пункту контролю «Чонгар». Повітряне спостереження за позиціями наших військ за допомогою російських безпілотників ведеться тут постійно.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський в одному з останніх інтерв’ю так оцінив ситуацію на сході та півдні України: «У Росії велика спокуса відкрити сухопутний коридор до Криму. Ми знаємо, що росіяни мають величезні організаційні труднощі в Криму із запасом води, палива, практично всього. Після приєднання півострова виявилося, що менеджмент — це непросто. Виявилося, що була певна логіка у тому, що Крим був адміністративно підпорядкований Україні».

Агресор марить коридором до Криму

Не все так просто і з виведенням російських військ з України (нагадаємо, що, за даними розвідки, РФ вивела з Донбасу 70% своїх військ). За словами координатора групи Інформаційний спротив Дмитра Тимчука, в низці районів Донецької області терористи проводять перегрупування своїх сил, а російські війська поступово дійсно виводяться на територію РФ. Однак на українській території залишаються інструктори з числа кадрових офіцерів російської армії, які займаються підготовкою груп місцевих бойовиків.

У свою чергу заступник помічника генсека НАТО Джеймс Аппатурай учора заявив, що кількість військовослужбовців регулярної російської армії, що перебувають в Україні, дійсно скоротилася, однак російський спецназ залишається на Донбасі і досі. За неофіційними даними окремих військових чиновників НАТО, Росія, як і раніше, має близько тисячі військових у східній Україні. Окрім того, ця тисяча окупантів підкріплена 20 тисячами бійців на кордоні з Україною, які готові будь-якої миті повторити вторгнення.

На тому, що росіяни робитимуть усе, щоб зірвати переговори і продовжити агресію проти України, учора наголосив і спікер парламенту Олександр Турчинов. На його думку, Україна не погодиться на те, щоб Росія своїми військами контролювала Донбас. «Якщо мирним шляхом очистити Донбас не вдасться, у нас немає альтернативи тому, щоб знову, вже ввівши воєнний стан, мобілізувавши всі ресурси країни, очистити її від загарбників», — каже пан Турчинов.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>