Канікули у телеефірі

29.08.2014
Канікули у телеефірі

Вікторія Жебровська та Гліб Дзюбановський. (з власного архіву.)

Якщо київським школярам Вікторії Жебровській та Глібу Дзюбановському вчителі через кілька днів задаватимуть написати твір на тему «Мої літні канікули», обоє можуть розповідати, що частину вільних від навчання днів провели у... телеефірі. Бо на кастингу на початку червня — таке трапляється інколи зовсім неочікувано — їх серед кількох десятків дітей обрали ведучими нового проекту Першого Національного «Хочу бути...». Вікторії, якій про конкурс серед дітей повідомила викладач театрального гуртка, в який вона ходила, було дещо складніше: серед претендентів було з півсотні дівчаток. Гліба, який уже приходив із мамою-майстринею на канал на зйомки проекту «Все буде кольорово», запросили на кастинг. Число претендентів на роль хлопчика-ведучого було не таким великим, але від того комунікабельний Гліб не хвилювався менше — але переміг.
Відтоді за участі юних ведучих відзняли чотири пізнавальні програми для однолітків — школярів 10-13 років. Вікторія і Гліб про професії говорили з відомими мультиплікатором Степаном Ковалем та дизайнером Олесею Теліженко, побували і на іподромі, і на страусиній фермі. Якусь програму глядачі вже мали змогу побачити, інші ще чекають на ефіри. Нині юні телеведучі ще не знають, продовжить з ними співпрацю Перший Національний чи ні; але однозначно впевнені, що їм поталанило спробувати попрацюввати на знімальному майданчику (хоч у спеку на відкритій площадці на страусиній фермі працювати зранку до вечора було дуже не просто).
Наша розмова — з Вікторією і Глібом, які через телеекрани намагалися довести, що бути допитливими і багато знати — це класно. І в житті вони знають, що треба добре вчитися і багато займатися.

— З яким настроєм готуєтеся до школи?

Гліб: — У п’ятий клас я йтиму у нову школу — 277-му, хоча маю вже там знайомих. До цього ходив у приватні, де займалися вокалом, риторикою, щороку ми готували 3-4 великі шкільні концерти. Взагалі, я люблю ходити у школу. Там дають знання, які обов’язково згодяться.

Вікторія: — У шостий клас я йтиму в 293-й ліцей. До школи готова — усе скупили. Морально — ще не дуже.

— Що найбільше запам’яталося на кастингу проекту «Хочу бути...», на зйомках?

Г.: — Я знав, що маю викластися на повну котушку і на кастингу, і потім на зйомках. Про те, що пройшов кастинг, ми дізналися з телефонного дзвінка, коли вдома прибирали разом із мамою.

Зйомки всіх програм мені сподобалися, бо було все нове. А найцікавіше було на страусиній фермі, до цього я там не був.

Тільки перед зйомками першої програми сценарій мені дали десь за тиждень — був час повчити. А потім на ознайомлення було півдня, а то й менше.

В.: — Мені найбільше сподобалося на іподромі — ця програма ще не вийшла в ефір. Бо я ніколи до цього не каталася верхи на конях. Спочатку я панікувала і дуже всього боялася. А потім усе вдалося. Було круто!

Моїй найкращій подружці Олександрі дуже сподобалася програма з моєю участю — коли ми зі Степаном Ковалем пробували робити кота для пластилінового мультфільму.

— Ви у своєму одязі знімалися у програмах?

Г.: — Так. Нам просто казали, що не можна вдягати одяг з емблемами чи назвами торгових фірм, щоб не рекламувати їх. Щоб не вдягали темного і дуже яскравого. Білого не можна і в дрібну смужку — це все подразнює камеру.

— Чим захоплюєтеся взагалі?

Г.: — Я люблю кататися на самокаті. Через кілька днів мені має прийти вже замовлений новий, на якому можна робити різні трюки. З татом я катаюся на велосипеді, на роликах. Володію мистецтвом створення музики ротом без музичних інструментів — бід-боксом, займаюся цим уже три роки. Дуже люблю котів. Зараз у нас живе Тіна, вулична кішка, яку ми врятували від холоду-голоду.

В.: — Люблю їздити на річку чи море. Малювати. Складати вірші або сценарії, якщо у мене гарний настрій. Він може залежати як від того, що я поїла, так і від погоди.

— Чи часто дивитеся телевізор? На які програми звертали увагу? Хто з телеведучих подобається?

Г.: — Я люблю жарти. Тому дивлюся часом «Країну У» і «Розсміши коміка». (Хотів би бути ведучим разом із Зеленським). Хочу сказати про «Вітальку». Мені не приємно, що там головний герой говорить суржиком, хоч він і українець. Мені соромно від цього. Бо росіяни з Вітальки сміються. Із ведучих подобається ще Ольга Фреймут — вона гарна.

Мій улюблений мультфільм «Фінес і Ферб». Він мені подобається тим, що у кожній серії там щось майструють і розповідають, як це робити. Із фільмів подобається фентезі, особливо «Я — Франкенштейн». Ще — «Капітан Америка».

В.: — Я не часто дивлюся телевізор. Бо часу не вистачає — ходила на театральне мистецтво, малювання, танці. Найбільше сподобався фільм «Життя Пі». Люблю мультфільми, сімейні фільми.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>