Реінкарнація жінки з косою

29.08.2014

Для тих, хто вбачав у зміні зачіски лідерки «Батьківщини» певний символізм, від Юлії Володимирівни є новий сигнал. Після тривалої відсутності в інформаційному просторі, з якого вона фактично зникла з поразкою на президентських виборах, Тимошенко вчора знову постала перед телекамерами, щоб зробити заяву щодо ситуації на сході України й закликати Президента запровадити на Донбасі воєнний стан. Цього разу ЮВТ була не з «хвостом», як після виходу з ув’язнення, і не з агресивною «бабетою», що віщувала «похід на війну», а зі звичною косою «калачиком». Можливо, продемонструвавши таким чином, що після всіх випробувань і пертурбацій не особливо змінилася…

Чого не скажеш про її партію. У її лавах останнім часом відбувається активне очищення від «зрадників», помічених як у співпраці з Партією регіонів, так і в агітації за «чужого» кандидата (тобто Петра Порошенка) на президентських виборах. Серед таких — і відомий нардеп Геннадій Москаль, якого виключили за співпрацю з нинішнім Президентом.

А на засіданні політради у вівторок «Батьківщина» втратила цілу низку помітних політиків. Про вихід із політради і, як наслідок, із команди Тимошенко оголосили її колись найвідданіший соратник і «права рука», нині Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністри Арсен Аваков, Людмила Денисова та Павло Петренко, екс-секретар РНБО Андрій Парубій, екс-голова президентської адміністрації Сергій Пашинський, Лілія Гриневич, Андрій Пишний та інші — загалом близько двох десятків діячів.

Де-факто шляхи Яценюка, Турчинова та наближених до них осіб уже давно розійшлися з Тимошенко — попри те, що формально вони залишалися членами єдиної команди.

За інформацією сайта lb.ua, на останній політраді сторона Турчинова-Яценюка висунула низку умов, за виконання яких були згодні залишитися в одному списку з леді Ю. Зокрема, вони вимагали 50% виборчого списку і стільки ж посад при подальшому розподілі влади, окрему квоту для груп В’ячеслава Кириленка та Миколи Катеринчука тощо. Очолити виборчий список за такої схеми мав Арсеній Яценюк, а «Батьківщина» ще до виборів повинна була оголосити про коаліцію з усіма демократичними силами, включно зі «Свободою» і силою Петра Порошенка.

Очевидно, що на такі умови Юлія Володимирівна пристати не могла — по-перше, складно уявити собі на чолі «списку Тимошенко» не саму Тимошенко. По-друге, в «Батьківщині» обурені тим, що «Свобода» й «УДАР» ініціювали розпад коаліції й дострокові вибори, де-факто розірвавши союз із «тимошенківцями».

«На прощання» Турчинов гучно розкритикував позицію ЮВТ і, подейкують, пішов створювати нову партію. Список якої, ймовірно, очолить Яценюк.

Натомість політрада «Батьківщини» ухвалила рішення підтримати Арсенія Петровича на посаду глави Кабміну після формування коаліції в новообраній ВР. Виборчий список «Батьківщина» планує сформувати на з’їзді партії 5 вересня.