Тимчасове затишшя

28.08.2014

Після семи тижнів протистояння обидві сторони конфлікту в Секторі Газа прийняли пропозицію Єгипту про повне припинення вогню. «Всеосяжне перемир’я» без вказівки на термін дії набрало чинності вчора о 19-й годині за місцевим часом.

Правлячий у Палестині рух ХАМАС вважає домовленість своєю перемогою. Святкувати її після оголошення перемир’я на вулиці Гази вийшли тисячі людей. Багато хто на радощах влаштовував імпровізований салют із вогнепальної зброї, тож не обійшлося й без кількох випадкових дрібних поранень.

Ізраїль, у свою чергу, вважає, що ХАМАС був змушений відступити і погодитися на умови, які раніше відкидав, з огляду на великі жертви та руйнування в анклаві. Внаслідок ударів ізраїльської армії по Сектору Газа загинуло понад 2150 палестинців. Майже всі — цивільні, адже бойовики встановлюють свої вогневі точки переважно в густозаселених районах, підставляючи під удар у відповідь мирних жителів.

Натомість ХАМАС здивував Ізраїль потужними ракетами, які здатні долітати до Єрусалима й Тель-Авіва, а також їх кількістю, зазначає «Євроньюз». Щоправда більшість ракет перехоплювала система ППО «Залізний купол». Попри це, ракетні удари палестинських бойовиків по Ізраїлю забрали життя п’ятьох цивільних. А в наземній операції ізраїльської армії у Секторі Газа загинуло 64 військових — раніше таких втрат у боях із ХАМАСом у ЦАХАЛу не було.

За попередніми даними, домовленість передбачає ослаблення блокади Сектора Газа з боку Ізраїлю. Сторони також мають упродовж місяця обговорити можливість відкриття в анклаві порту й аеропорту та обміну в’язнями, на чому наполягає ХАМАС. Це підтвердили також і в МЗС Єгипту, який виступає посередником і гарантом дотримання умов перемир’я, зазначивши, що на палестинські території відтепер мають безперешкодно потрапляти гуманітарна допомога, медичний персонал та будівельні матеріали. Окрім цього, палестинці мають отримати дозвіл на рибальство на відстані до шести морських миль від узбережжя Гази.

Протягом наступного місяця в Єгипті мають відбутися подальші перемовини щодо наступних кроків у розв’язанні конфлікту. Водночас ізраїльська сторона наголосила на тому, що ввезення товарів, а особливо — будівельних матеріалів на територію Сектора Газа суворо контролюватиметься на кордоні.

Припинення бойових дій радо привітали США та Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>