Блок Порошенка, а попереду — Луценко

28.08.2014
Блок Порошенка, а попереду — Луценко

Одну з передвиборчих інтриг розв’язано: партію Президента Порошенка очолив лідер громадянського руху «Третя українська республіка», екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Таке рішення вчора 122 голосами «за» (при 125 присутніх) ухвалили делегати з’їзду партії «Солідарність», який став першим у нинішній виборчій кампанії. Обравши нового лідера на зміну народному депутатові Юрію Стецю, що добровільно склав повноваження, делегати одностайно ухвалили ще одне важливе рішення: змінили не надто відому широкому загалу назву, до якої соціологам вічно доводилося додавати «партія Порошенка», на однозначну й зрозумілу всім: «Блок Петра Порошенка».

Про те, що він готовий очолити політичну силу Президента, якщо вона ухвалить відповідне рішення, Луценко заявляв іще в червні. Щодо того, хто очолить пропрезидентський список на позачергових виборах до Верховної Ради, існують різні версії. Зокрема, й така: якщо Верховна Рада внесе в законодавство відповідні зміни й дозволить партіям створювати блоки, колишня «Солідарність» об’єднається з «УДАРом», а список очолить мер Києва Віталій Кличко або Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Утім Яценюк із Головою ВР Олександром Турчиновим, за чутками, нині активно творять власну політичну силу, та й обрання Луценка головою «БПП» стрімко підвищує саме акції пана Юрія як імовірного очільника «списку Порошенка».

Водночас сам Луценко наголосив, що назва «Блок Петра Порошенка» є «запрошенням партіям «УДАР», «Батьківщина», «Фронт змін» та всім іншим проєвропейським демократичним силам до єднання заради перемоги».

«Ми говоримо про Петра Порошенка як про людину, якій країна в більшості своїй довірила майбутнє держави. Разом із Президентом, в єднанні з іншими колегами по європейському демократичному напрямку, ми готові йти до перемоги», — наголосив новообраний партійний лідер.