Завсідник п’єдесталу

28.08.2014
Завсідник п’єдесталу

Український дзюдоїст Георгій Зантарая (у темному) вп’яте піднявся на планетарний п’єдестал. (з сайта ukrainejudo.com.)

Останнім часом серйозні успіхи українського дзюдо постійно асоціювалися з ім’ям Георгія Зантараї, який був єдиним представником національної збірної, котрому вдавалося регулярно, починаючи з 2009 року, сходити на п’єдестал чемпіонатів світу. Не зрадив своїй традиції 26-річний киянин й на цьогорічному чемпіонаті світу, який у понеділок розпочався в Челябінську. У турнірі до 66 кг Гео виборов «бронзу», яка стала вже третьою в його колекції. Загалом Зантарая, чемпіон світу-2009, у своєму активі має повний комплект світових нагород.

Відзначимо, що своїх найвищих турнірних здобутків лідер української збірної досяг у вазі до 60 кг. Тепер же вихованець Віталія Дуброви змагається в категорії на щабель вище, куди він перейшов після Олімпіади-2012, де, до слова, залишився без медалі.

«Уже півтора року тому, коли ми приймали рішення про зміну категорії, Георгій важив 66-67 кілограмів. Тримати вагу і мучити себе аж до наступної Олімпіади було недоречно. Не факт, що було б легше, якби він залишися в 60 кг. Краще ми трішки втратимо в результаті, але підійдемо у всеозброєнні до Ігор-2016. Георгій уже був чемпіоном світу і Європи. Зараз для нього всі старти — це лише підготовка до Ріо-де-Жанейро», — Віталій Дуброва пояснив причини відносно скромних результатів свого підопічного, які він демонструє в поточному олімпійському циклі.

Минулорічний ЧС, який, до речі, проходив у столиці літньої Олімпіади-2016, Зантарая завершив iз «бронзою». У Челябінську бразильська історія повторилася. Що цікаво, не тільки в «бронзовому», а й «золотому» питанні.

Чемпіонський титул, здобутий минулого року в Бразилії, захистив японець Масаші Ебінума. Власне саме від цього майстровитого дзюдоїста зазнав єдиної поразки в Челябінську наш Зантарая, після чого був змушений торувати дорогу до п’єдесталу через «втішні поєдинки».

«Ми ретельно готувалися, переглядали відео поєдинків за участю японця і навіть моделювали сутичку. Думаю, шанси як 50 на 50», — ці слова Віталій Дуброва сказав перед стартом ЧС. Що сказати, поєдинок і справді вийшов рівним, оскільки жодному iз суперників не вдалося здійснити бодай одного результативного прийому. Відтак переможця українсько-японського протистояння було визначено за рівнем продемонстрованої активності.

Водночас на шляху до свого п’ятого в кар’єрі світового п’єдесталу український дзюдоїст здобув вельми знакову для себе перемогу, вперше у своїй кар’єрі здолавши титулованого узбека Рашида Собірова. А в безпосередній сутичці за «бронзу» Гео розібрався з талановитим японцем Кенго Такаїчі.