Який піп, такий і прихід

21.08.2014

Так уже написана Біблія, що її розуміють по-різному. Саме тому є багато церков, і кожна з них стверджує, що тільки вона правильно дотримується Святого Письма. У багатьох церквах проповідують любов до ближнього і Бога називають любов’ю. Багато моїх приятелів — християни, і вони вважають, що я не пізнав Бога. Проте поважають мене, бо мій спосіб життя багато в чому відповідає їхнім правилам. Та є й інші віруючі — вони ненавидять не таких, як вони.

У липні біля миколаївського Будинку культури «Зоря» був ярмарок Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Там продавали ікони, хрестики, молитовники і лікувальні трави. Мене зацікавили трави. Побачивши, що ті трави з Росії, я, нікому нічого не сказавши, пішов собі. Конфлікту не було. Пройшовши до кінця ряду, повернув у бік свого будинку. Там «святі» покликали мене до православної ятки. Я відповів, що не православний, і пішов далі. Та переді мною постала обурена «свята», яка зі злістю запитала: «А свящєннік какой церкві тебя крєстіл?». Я відповів, що нікого не просив мене хрестити, і почув вигук: «Убірайся с нашей православной тєріторіі». Відповів їм, що це не їхня православна територія, що в Миколаєві мешкають представники різних релігій, і почув на це: «С нім нє надо говоріть, єго нужно біть!», «Да он же псіхбольной», «Проклятий уніат». Я бачив людей iз хрестиками на шиях, з іконами в руках, які ненавиділи не такого, як вони. Між ними були й у рясах, та ряси не робили їх добрішими. Я не хворий, тим більше психічно, але якщо й так, то на Русі не били хворих, немічних, калік. Тож «святі» отці діяли за традиціями не Русі, а Московії.

Як відомо, в Біблії написано, що треба сподіватися на Бога, а не на людину. Тож віруючі далекі від політики, але не УПЦ МП. Вона вся в політиці.

У 2004 році ця церква горою стояла за Януковича й шкодила Ющенку. У кафедральному соборі в Миколаєві на столах були купи агітаційних листівок, які віряни роздавали в місті. В одній iз них було написано, що «Бог покарав Ющенка зміною обличчя». Усі аналізи й експертизи, які зробили Ющенку, виявили в організмі Віктора Андрійовича створену людьми отруту, яка й стала причиною «зміни обличчя». З тексту листівки випливало, що Богом цієї церкви є той, хто отруїв Ющенка. Хто ж цей Бог?

Янукович отримував найбільше голосів на тих територіях, де найбільше вірних УПЦ МП, бо ж він особливо поважний член цієї церкви — очищений на Афоні, помазаний миром та ще й благословенний митрополитом Київським і всієї України Володимиром.

У 2010 році УПЦ МП знову була за Януковича. Я бачив, як у кафедральному соборі чоломкалися Янукович і миколаївський митрополит Пітирим. Здавалося, Янукович був поважнішою персоною, ніж митрополит, бо ж Пітирим, як хлопчик, стояв в оточенні «регіоналів» біля входу до храму, чекаючи на Януковича. У цьому ж році УПЦ МП таки підняла свого Януковича на трон, а той, на знак подяки, присвоїв митрополиту Володимиру звання Героя України. Та не зробила ця церква Януковича добрішим.

Політика — це стихія для УПЦ МП. Був я у Києві, коли націоналісти відзначали день Української повстанської армії. Щоб цьому завадити, прийшли «регіонали», комуністи, вітренківці... і православні УПЦ МП. «Святі» були поряд із комуністами. Я запитав їхнього попа, чому вони разом із комуністами, і нагадав, що ті знищували церкви. Піп сказав: «Сєйчас сніму крєст і дам п..лєй». Паства схвально сприйняла сказане батюшкою. Як кажуть, який піп, такий і прихід.

Якось на вулиці, недалеко від Миколаївського кафедрального собору, звернувся до мене російською староста релігійної громади. Я ж відповів йому українською. Він гнівно вигукнув: «На каком язикє ти разговаріваєш? Ти что, нє знаєш, что Ніколаєв — рускоязичний город?». Пізніше я дізнався, що цей староста побив свого одновірця. Чи знімав він хрестик перед побиттям?

Ще недавно в Миколаєві поширювали чутки про приїзд «бандерівців», які руйнуватимуть пам’ятник десантникам. Проводили мітинги, проголошували вимогу про федералізацію України і схвалювали анексію Криму Росією. В акціях сепаратистів брали активну участь вірні цієї церкви, вони були навіть з іконами.

Громада Української греко-католицької церкви подавала до міськвиконкому заяву про виділення земельної ділянки для будівництва храму. Громада УПЦ МП услід подала до міськвиконкому свою заяву з проханням не виділяти землі на православній території греко-католикам. Ніяка інша церква до такого свинства не додумалася.

УПЦ МП активно і методично витісняє з ужитку українську мову та вибиває з українців національну пам’ять та гідність. Тепер ця церква особливо небезпечна, бо ж разом із Росією знищує Україну. 25 травня 2014 року силами АТО було затримано банду цієї церкви з ватажком-попом. Ця банда зривала президентські вибори. Бандитів УПЦ МП в Україні хоч греблю гати. «Русская православная армия» — це бойовики цього ж Московського патріархату, вони вбивають людей на Донбасі.

Янукович із найближчими бандитами втік з України, та залишилася УПЦ МП. Тому ще довго не буде миру в Україні.

Анатолій ІЛЬЧЕНКО
Миколаїв
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>