Дорогі кури — дешева нафта

20.08.2014

Запевнення Москви у тому, що обмеження імпорту продовольчих товарів із Євросоюзу, США та інших держав, які запровадили санкції проти Росії, не завдасть особливих незручностей російським споживачам, виявилися дещо перебільшеними. Дефіцит іноземних продуктів уже зараз безпосередньо позначається на кишенях росіян, причому навіть тих, хто аж ніяк не звик снідати бутербродами з фуа-гра чи запивати французькі устриці шампанським «Кристал».

Як пише газета «Коммєрсант», у РФ зростають ціни навіть на повсякденні продукти харчування. У Москві поступово дорожчає свинина, у Примор’ї одразу на 40% злетіли ціни на деякі види риби. А в Сахалінській області на 60% зросла вартість курячих стегенець. Експерти прогнозують подорожчання молочної продукції.

Тим часом голова Россільгоспнагляду Сергій Данкверт обурюється, що заборонені товари вільно ввозять на територію РФ через Білорусь. За словами Данкверта, його відомство вже кілька днів фіксує ввезення з «митносоюзної» держави партій яблук, персиків, слив, томатів та інших фруктів і овочів нібито з Туреччини, Сербії, Македонії чи навіть Зімбабве — тобто держав, яких обмеження не стосуються. Хоча насправді ці товари, як і раніше, походять із Польщі, Словенії, Нідерландів, Литви.

Тим часом російський уряд постав перед іншою проблемою. І без того пошарпаний анексією Криму та іншими божевільними прожектами Володимира Путіна бюджет ризикує зазнати величезних збитків на головному джерелі свого доходу — енергоносіях.

Як повідомляють «Вєдомості», ціна російської нафти впала нижче «психологічної» позначки 100 доларів за барель — до 98 доларів. Таким чином, за останній рік нафта марки Urals втратила 11,3% вартості. Тоді як у бюджеті РФ на 2014 рік закладено мінімальну ціну на рівні 102 долари за барель.

Причин здешевлення нафти кілька. Зокрема, Лівія збільшила видобуток на чверть порівняно з минулим тижнем, влада Іраку притиснула терористів, розвіявши побоювання щодо проблем з постачанням «чорного золота» з цієї країни, дещо впав попит на нафту в Європі та Азії. Окрім того (поки що), не виправдалися побоювання щодо військового вторгнення Росії в Україну під прикриттям «гуманітарного конвою». Загалом процес помітного здешевлення нафти на світовому ринку почався з березня, коли США «скинули» 5 мільйонів барелів — лише 1%! — зі свого стратегічного запасу.

Якщо ціни на нафту опустяться нижче 90 доларів за барель на тривалий час, це може обернутися для російського бюджету катастрофою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>