Марш не вдався

20.08.2014

Російським активістам так і не вдалося провести запланований на 17 серпня «Марш за федералізацію Сибіру». У Новосибірську акцію було зірвано, а в Єкатеринбурзі вона завершилася арештами учасників. Хоча після того як їм не вдалося отримати від місцевої влади дозвіл на проведення такого маршу, організатори перейменували захід у «Марш за непорушність конституційного ладу, зокрема за дотримання державою принципу федералізму, закріпленого у ст.1 і 5 Конституції Російської Федерації». Саме «забезпеченням непорушності конституційного ладу, територіальної цілісності й суверенітету РФ» влада аргументувала свою попередню відмову. Байдуже, що заклики до більшої автономії і створення нового автономного регіону у складі держави з федеративним устроєм ніяк не суперечать законодавству.

Зрештою о призначеній годині в центрі Новосибірська зібралися поліцейські і журналісти, а також люди в камуфляжі з георгіївськими стрічками, що явно мали на меті зашкодити проведенню маршу. Але ніхто з активістів на акцію не прийшов, повідомляє російський телеканал «Дождь». Раніше організаторів заходу викликали на допит у центр з протидії екстремізму головного управління МВС у Новосибірській області, а дехто з активістів скаржився на погрози з боку невідомих людей, які вимагали відмовитися від проведення маршу. Напередодні скасованої акції невідомі в масках та співробітники Центру боротьби з екстремізмом намагалися вдертися в квартиру, яку знімають представники новосибірського осередку Націонал-більшовицької платформи, які брали участь в організації маршу.

У Єкатеринбурзі нечисленні мітингувальники не встигли зібратися, як їх оточили поліція та місцеві «тітушки», які влаштували провокації. У результаті кількох мирних демонстрантів затримали.

Натомість вільно й без перешкод мітинг на підтримку федералізації Сибіру та Кубані відбувся... в Києві. Як повідмляє ТСН, десятки активістів пройшлися Хрещатиком, вигукуючи гасла «Сибір, вставай» та «Свободу Сибіру!».

А ТИМ ЧАСОМ...

Замоскворецький суд Москви виніс вирок у так званій «болотній справі» — учасникам мітингів опозиції на Болотній площі та проспекті Сахарова. Як повідомляє сайт «Лєнта.ру», Олександра Гаскарова, Олександра Марголіна й Іллю Гущина засуджено до ув’язнення на термін від 2,5 до 3,5 років, Єлена Кохтарєва отримала три роки і три місяці позбавлення волі умовно.

Під час оголошення вироку біля будівлі суду кілька молодих людей розтягнули банер із написом «Росія не тюрма!», але були затримані поліцією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>