Бігом та стрибками

19.08.2014
Бігом та стрибками

Жіночий марафон вулицями Цюріха виграла француженка Крістель Донай.

Із мінімально перевиконаним планом повернулися з чемпіонату Європи українські легкоатлети. У Цюріху наші спортсмени виграли на одну медаль більше від запланованого федерацією, вісім разів піднявшись на континентальний п’єдестал.

Із певною натяжкою статус сенсаційності можна накинути на «срібло» майстрині спортивної ходьби з Києва Людмили Оляновської, хоча, за словами самої спортсменки, на старт 20-кілометрівки вона виходила з бажанням перемогти та встановити новий національний рекорд України. «Зрештою, виграна срібна медаль сьогодні найдорожча для мене», — зазначила після церемонії нагородження Оляновська, яка на ЧЄ-2014 досягла першого вагомого успіху на дорослих змаганнях.

Водночас титулована Ольга Саладуха в Цюріху стала багаторазовою чемпіонкою Європи, вигравши «золото» в потрійному стрибку на третьому поспіль континентальному форумі.

Утім робота з чергового захисту титулу не виглядала для Ольги буденністю. «Ця перемога була потрібна не лише мені, а й моїй сім’ї та тренеру», — зазначила донеччанка Саладуха, яка через війну на Донбасі була змушена залишити своє рідне місто.

Як зазначила спортсменка, на початку року їй було важко ввійти в змагальний ритм, проте перед ЧЄ чемпіонка світу-2011 та бронзова призерка Олімпіади-2012 знайшла в собі додаткові сили та резерви й на ЧЄ-2014, продемонструвавши один із найкращих своїх стрибків у сезоні. Чемпіонською вийшла друга спроба, в якій Ольга показала 14,73 м. Напевно, символічно, що перемогу в секторі Саладуха здобула над росіянкою Катериною Конєвою, яка, до слова, підійшла до ЧЄ зі значно кращими показниками, ніж українка.

Цікаво, що й у кількох інших дисциплінах, де наші атлети виборювали медалі, їм доводилося суперничати з представниками російської збірної. Так, у секторі для стрибків у висоту одразу двом українським спортсменам — Богданові Бондаренкові та Андрію Проценку — вдалося «обскакати» росіянина Івана Ухова. Без сумніву, амбіційний представник Росії розраховував на очну боротьбу за чемпіонство з Бондаренком. У підсумку ж Ухова обійшов не тільки лідер сезону, а й «скромник» Проценко. Зазначимо, що через дощ стрибунам довелося змагатися на доволі низьких висотах. Максимум, який підкорився чемпіонові, — 2,35 м, хоча для Богдана вже стали буденністю стрибки за 2,40. Проценко підкорив 2,33 м, Ухов зупинився на висоті 2,30.

Перемогою нашої співвітчизниці завершилася українсько-російська міні-дуель й у фіналі бігу на 400 метрів з бар’єрами серед жінок. Завдяки стрімкому фінішному спурту наша Ганна Тітемець у боротьбі за «срібло» на останніх метрах дистанції не тільки «з’їла» опонентку з Німеччини, а й обійшла чемпіонку Європи-2012 з Росії Ірину Давидову, встановивши при цьому особистий рекорд.

Із персональним рекордом та континентальною «бронзою» завершив чемпіонат Європи-2014 і Сергій Смелик, який спеціалізується в бігу на 200 м. Схоже, після нещодавніх успіхів наших спринтерок, які стали бронзовими призерками Олімпіади-2014 в естафеті 4х100 м, медальну «лихоманку» підхопили наші чоловіки.

А от наші майстрині спринту нинішній єврофорум завершили без медалей. Після особистих невдач не вдалося їм продуктивно виконати й командну роботу. Вочевидь на результати «синьо-жовтого» квартету (4х100 м) у Цюріху вплинула відсутність дискваліфікованих Ремень та Бризгіної. Іще одна його колишня учасниця — Христина Стуй — нині освоює дещо довшу дистанцію, де їй також вдається вигравати медалі.

«Біла тигриця», як сама себе охрестила спортсменка, допомогла нашому квартету 4х400 м стати срібним призером ЧЄ. До фіналу українська четвірка пробилася з кращим часом та й, власне, на фінішній прямій медального забігу наша команда йшла першою. Утім за кілька метрів до лінії лідер квартету Ольга Земляк, яка напередодні здобула індивідуальне «срібло» на 400-метрівці, чомусь різко скинула хід, дозволивши наздогнати себе одразу двом опоненткам. Зрештою, розподіл медалей доводилося проводити за допомогою фотофінішу, де першість віддали француженкам. Українки стали другими, а третім — з відставанням у 0,05 секунди від срібної позиції — фінішували дівчата британського квартету.

ОВВА!

Неймовірна історія сталася на дистанції 3000 м iз перешкодами у чоловіків. Лідер забігу — француз Махідін Мехіссі Бенаббад, розуміючи невідворотність своєї перемоги, за 100 метрів до фінішу оголив свій торс і в такому вигляді провів заключні метри дистанції. Як результат, організатори змагань дискваліфікували порушника дисципліни, відібравши у віце-чемпіона Олімпіади-2012 «золото» ЧЄ-2014. Водночас без континентальної відзнаки Махідін не залишився, вигравши забіг на 1,5 км. А от голландці Дафні Схіпперс вдалося зробити чемпіонський «дубль», узявши «золото» на двох спринтерських дистанціях — 100 та 200 м.

ТАБЛО

Медальний залік ЧЄ-2014
з легкої атлетики:

Країна З С Б Загалом

1. В. Британія 12 5 6 23

2. Франція 9 8 6 23

3. Німеччина 4 1 3 8

4. Росія 3 6 13 22

5. Голландія 3 2 1 6

6. Польща 2 5 5 12

7. Україна 2 5 1 8

8. Іспанія 2 1 3 6

9. Італія 2 1 0 3

10. Білорусь 2 0 0 2