НОВИНИ ПЛЮС

12.08.2014

Рада розгляне вибори та санкції щодо РФ

Поточний тиждень у Верховній Раді є пленарним. Очікується, що народні депутати розглянуть питання введення санкцій щодо РФ, бюджетну децентралізацію, питання, пов’язані з ГТС, а також проведення дострокових виборів. При цьому ключовими законопроектами економблоку є кабмінівський пакет документів, куди входять, зокрема, реформа бюджетної децентралізації та введення санкцій проти РФ. Перший передбачає фінансову автономію регіонів за рахунок передачі до місцевих бюджетів податку на нерухомість та єдиного податку. А у проекті закону про введення санкцій прописано, що в чорний список можуть потрапити 172 росіянина та 65 компаній, які фінансували тероризм на Донбасі та підтримували анексію Криму. Особам, що потрапили під санкції, заборонять в’їзд в Україну, а компаніям — роботу на території нашої держави.

Що стосується перевиборів, то, згідно із джерелами, нардепи готові проголосувати за прохідний бар’єр для партій в 5% і для блоків — в 7%. Також у Раді не проти скоротити терміни кампанії з 60 до 45 днів. Але питання, як саме буде обиратися нова Рада, поки відкрите. Як пояснив глава фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, попередньо робоча група домовилася, що буде два законопроекти з виборів: «Перший — законопроект, який передбачає пропорційні вибори з відкритими списками. Там є норми щодо зниження витрат на вибори, включення блоків, скорочення термінів кампанії. Інший варіант — збереження змішаної системи (50% — за списками, 50% — за округами), з тими ж змінами. Голосувати будемо за двома проектами», — наводить слова Соболєва газета «Сегодня».

В «УДАРі» не виключають, що список «Солідарності» очолить Яценюк

«УДАРівець» Валерій Карпунцов не виключає, що до пропрезидентського блоку на позачергових виборах Верховної Ради ввійдуть партії УДАР та «Солідарність», а список може очолити Віталій Кличко або Арсеній Яценюк, пише «Лівий берег». «Першим номером може бути Віталій Кличко, а може — пан Яценюк. Другим — пан Турчинов, або навпаки — Яценюк, Кличко, Турчинов, або Кличко, Яценюк, Турчинов. А «Батьківщина» йтиме на вибори окремо», — зазначив Карпунцов. Нагадаємо, минулого тижня «УМ» писала про те, що теперішній Прем’єр Яценюк та спікер ВР Турчинов, швидше за все, створюватимуть власну політсилу для участі у дострокових виборах. Що ж стосується партії «Солідарність», то місця в її списку можуть бути розподілені між висуванцями самої «Солідарності» та членами партії «УДАР».

Кабмін підготував законопроект, який вдарить по Януковичу

У Верховній Раді зареєстровано кабмінівський законопроект, яким пропонується передбачити, що стосовно підозрюваного (обвинуваченого), що переховується від органів слідства та суду поза межами України, здійснюватиметься за обов’язкової участі захисника «спеціальне кримінальне провадження». Відповідна можливість стосуватиметься злочинів проти основ національної безпеки України та злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, умисних вбивств, злочинів, пов’язаних iз терористичною діяльністю, та корупційних злочинів.

Документом, серед іншого, пропонується передбачити додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за злочини проти національної безпеки України, злочини, пов’язані з терористичною діяльністю, та деякі інші злочини проти громадської безпеки. Як вказується в пояснювальній записці до законопроекту, заочне провадження використовується у судовій практиці багатьох європейських країн, серед яких Франція, Данія, Болгарія, Естонія, Литва. А також звертається увага на те, що положення Кримінального процесуального кодексу України дозволяють виконувати в Україні вироки іноземних держав, ухвалені заочно (in absentia), тобто без участі засудженої особи під час кримінального провадження, якщо їй було вручено копію вироку і надано можливість його оскаржити.

МЗС визнав Сенцова, Савченко та інших політв’язнями

Російська Федерація розгорнула системний наступ на права і свободи громадян України, порушуючи універсальні норми і принципи міжнародного права. Про це йдеться в заяві МЗС України у зв’язку з незаконним утриманням у заручниках на території Росії політичних ув’язнених Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України. У заяві, зокрема, наголошується, що «вже більше місяця в слідчому ізоляторі Воронежа (Російська Федерація) без правових підстав міститься викрадена в Луганській області та переміщена російськими спецслужбами на територію Росії льотчиця Надія Савченко. Відомий український кінорежисер Олег Сенцов, а також громадяни України Геннадій Афанасьєв, Олексій Чирній, Олександр Кольченко були викрадені в травні в Автономній Республіці Крим і до цих пір утримуються на території РФ під надуманими приводами. Російська сторона всупереч їх волі нав’язала згаданим особам громадянство Росії, піддає їх постійному морально-психологічному тиску, до деяких iз них застосовує методи каральної психіатрії. У зв’язку з цим МЗС України заявляє, що наявні всі юридично правові підстави кваліфікувати Надію Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України як політичних ув’язнених.