Уночі, коли приходять ніндзя

12.08.2014

Наслідуючи традиційні закони американської поп-культури, команда з чотирьох черепашок, які розмовляють і володіють бойовими мистецтвами та яка вперше показала себе в коміксах, після чого за три десятки років встигла засвітитися в кількох мультсеріалах і повнометражних фільмах різних ступенiв успішності. Не буде зайвим згадати і серію ігор на так званих «приставках», завдяки якій герої лише зміцнили свою популярність. І ось на дворі 2014 рік, і на суд глядача представляється закономірна спроба «перезапуску» історії, відверто орієнтованої на зрубування солідної каси за рахунок впізнаваного бренду.

Отже, від сьогодні у прокаті «Черепашки-ніндзя» — перезапуск знаменитого коміксу, влаштованого продюсером Майклом Беєм без усякого вшанування вісімдесятих років, рідних для підлітків-мутантів, зате з американською актрисою та моделлю, найвідомішою за роль Мікаели Бейнс у фільмах «Трансформери» та «Трансформери: Помста полеглих» Меган Фокс у ролі журналістки Ейпріл О’Ніл.

Репортер 6-го каналу Ейпріл О’Ніл носиться по Нью-Йорку в пошуках матеріалу, який перетворить її з дівчинки на побігеньках у шановану журналістку. Місто тим часом тероризують невловимі представники злочинного «Клану Фут». Намагаючись зафіксувати на телефонну камеру чергове їхнє злодіяння, Ейпріл стає свідком зіткнення правопорушників із невидимими захисниками порядку. При наступній зустрічі дівчина з’ясовує, що поганим ніндзя протистоять хороші і вони великі людиноподібні черепахи.

Не залишаючи місця здогадам, самі герої доповідають новій знайомій: «Ми ніндзя!» І відразу уточнюють: «Але взагалі-то ми ще й черепахи, мутанти і підлітки». Ейпріл залишається тільки підсумувати отриману інформацію: «Тобто ви підлітки-мутанти-ніндзя-черепашки ?!» — так складається назва оригінальних коміксу, мультсеріалу і нового фільму Teenage Mutant Ninja Turtles. В українському прокаті коротше — «Черепашки-ніндзя», без мутантів і тінейджерів. Власне, студія так і збиралася назвати своє кіно в оригіналі, але збунтувалися фанати, після чого дике поєднання з чотирьох слів повернули.

Фанати, як годиться, бурхливо реагували на будь-які новини про відхилення авторів нового фільму від канону. В підсумку версія походження черепашок-мутантів і їхнього наставника — щура на прізвисько Сплінтер — відрізняється від викладеної в оригінальній серії коміксів і фільму 1990 року, але і варіант з інопланетянами, який довгий час лякав фанатів, усе-таки не пройшов. Вийшло схоже на поширений в коміксах сценарій: лабораторія, двоє вчених, аварія, пожежа, загибель батька героїні, позапланова мутація кількох істот — щось подібне, пам’ятається, сталося з Людиною-павуком.

Варіант порівняно безпечний: в неосяжному світі коміксів супергероїв не так багато, а юних мутантів-ніндзя-черепашок Кевін Істмен і Пітер Лерд свого часу придумали як пародію на популярні комікси. Здається, творці нового фільму виявилися настільки заляканими народними масами, що відмовилися від диких фантазій і пішли шляхом найменшого опору. На жаль, крім радості пізнавання героїв дитинства, автори не змогли придумати нічого захоплюючого, так що доводиться задовольнятися жартами про любов до піци і смакуванням слова «мутаген».

Загалом, загальне враження від нового фільму склалося в цілому позитивне. Цьому сприяло відчуття легкості і бадьорості розповіді. Так само прикрашали фільм непоганий гумор і міцний, насичений екшн.

Чи не найсильнішою стороною фільму є персонажі. Йдеться про самих героїв — черепашок, які, судячи з реакції глядачів у залі, зуміли розташувати до себе і викликати позитивні емоції, змусити перейнятися їхнiми характерами і полюбити їх. Вони грамотно поєднують у собі новий, більш деталізований, адаптований під сучасні технології зовнішній вигляд, і класичний, відомий за коміксами і мультфільмами.

Слабкою виразністю відрізняються лиходії, про які навіть нема чого згадати, так як вони немов безликі. Навіть головний антагоніст Шреддер зображений невиразно, абсолютно прозоро. Фактурою його наділяє лише костюм, що нагадує більше не стилізовані самурайські обладунки з додаванням «гостроти», які могли б якось підкреслити особистість лиходія, а чергового трансформера за самурайськими мотивами у дизайні.

Як сказав лиходій Шреддер: «Сьогодні я покуштую черепашачий суп». Ось і «УМ» покуштувала. Попри всю критику фанатів і брак харизми Меган Фокс, вийшов апетитний супчик, який в дитинстві нам готувала бабуся, тільки кухарі взяли замість натуральних продуктів — напівфабрикати. Але таке вже наше сьогодення. Без них далеко не заїдеш, точніше мало що приготуєш-знімеш.