Тією ж мовою

07.08.2014

Політичний «тролінг» суперника стає все більш витонченим. Днями український Прем’єр Арсеній Яценюк зажадав, аби в Росії надали українській мові статус другої державної. При цьому Прем’єр відзначив, що права українців, які проживають на території Російської Федерації, не захищені на законодавчому рівні.

А, власне, чому б і ні? Адже російська сторона вперто торочить про утиски російськомовного населення в Україні. З цього ж і почалася анексія Криму — з буцімто скарг доброму дядькові Путіну про те, як націоналісти та бандерівці забороняють тубільцям використовувати у побуті рідну мову тощо. А відтак страждальці провели референдум і навіть не зчулися, як опинилися у ніжних, але кігтистих обіймах Кремля.

Тим часом на території РФ проживає чимало етнічних українців. Навіть якщо не шукати правдиву статистику, а зазирнути на російську Вікіпедію, то з неї ми дізнаємося, що «фактично в Росії проживає 5 мільйонів українців», з яких 1,1 мільйона визнають українську мову рідною. Мільйон — це вже більш ніж достатньо (приблизно стільки ж росіян проживало у АРК Крим на момент її захоплення Росією).

Тож, як справедливо підкреслив Арсеній Яценюк, українці в Росії — «це одна з найчисленніших груп національних меншин». Тому, на його думку, українська мова може бути другою державною в Росії або хоча б мати спеціальний статус. І щоб двічі до цієї ідеї не повертатися, Яценюк також нагадав РФ про необхідність відкрити школи, де українські діти зможуть навчатися рідною мовою.

Шкода, що офіційні чиновники з МЗС України розцінили чомусь цю вимогу як неправильну.