НОВИНИ ПЛЮС

05.08.2014

Росія проводить військові навчання

Міністерство оборони РФ вчора почало проведення чергових навчань із залученням понад 100 бойових літаків. Як повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу відомства, у масштабних маневрах діятиме авіація і ППО з різних регіонів Росії. На першому етапі навчань авіацію буде перебазовано з північних аеродромів базування Західного військового округу на аеродроми Центрального військового округу, в наступному етапі візьме участь авіація з оперативних аеродромів південного напрямку: Армавіра, Кримська, Моздока, Морозовська та інших міст. Навчання триватимуть до 8 серпня.

Раніше в Росії оголосили призов військовослужбовців запасу за основними військовими спеціальностями, в тому числі військ зв’язку, ракетних військ та артилерії, мотострілкових і берегових військ ВМФ Росії. Призов із тренуванням та навчанням відбуватиметься з серпня по жовтень. Як запевняють у міноборони РФ, ці заходи були заплановані ще в листопаді 2013 року, коли складався план підготовки збройних сил Росії на 2014-й.

У Москві Путіна закликали ввести в Україну війська

У центрі Москви минулими вихідними відбувся санкціонований міською владою мітинг російських націоналістів на підтримку терористів «ДНР» та «ЛНР». Учасники акції, яких, за різними даними, зібралося від 1 до 5 тисяч, вимагали від президента Росії Володимира Путіна ввести війська в Україну. Мітинг проходив під прапорами так званої «Новоросії» та РФ, багато людей були одягнені у футболки із зображенням «головного терориста Донбасу» Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). Придбати такий сувенір можна було на місці за 1 тис. рублів; виручені за футболки кошти організатори обіцяли передати «ополченцям» Донбасу. Одним із головних спікерів мітингу був лідер Євразійського міжнародного руху Олександр Дугін, який раніше публічно закликав убивати українців. Також організаторами акції виступили Правоконсервативний альянс, Євразійський союз молоді, Націонал-патріоти Росії, Права платформа, Національно-визвольний рух та інші націоналістичні організації РФ.

Росіянам заборонили приховувати друге громадянство

У Росії набув чинності закон, що забороняє приховувати факт подвійного громадянства. При цьому російським громадянам і надалі дозволено мати паспорти кількох держав, але, отримавши громадянство в іншій країні, необхідно впродовж двох місяців повідомити про це Федеральну міграційну службу. За порушення цієї вимоги росіянам загрожує штраф у сумі 200 тис. руб. або до 400 годин громадських робіт.

В анексованому Криму, з огляду на невизначеність з українським громадянством, закон набуде чинності з 1 січня 2016 року.

Саакашвілі заочно заарештували

Тбіліський міський суд задовольнив вимогу головної прокуратури Грузії і заочно обрав попереднє ув’язнення як запобіжний захід колишньому президенту Михайлу Саакашвілі, якого звинувачують у перевищенні службових повноважень. Нагадаємо, по завершенні другого президентського терміну Саакашвілі виїхав за межі Грузії й мешкає переважно у США та Україні. Також суд заочно заарештував екс-міністра юстиції Зураба Адеїшвілі та екс-міністра оборони Давида Кезерашвілі, повідомляє РІА «Новості». У цій самій справі проходять колишній прем’єр-міністр Вано Мерабішвілі та екс-мер Тбілісі Гігі Угулава, які нині перебувають у грузинській в’язниці.

Землетрус у Китаї

Щонайменше 400 людей загинуло в результаті землетрусу в китайській провінції Юньнань. Як повідомляє місцеве телебачення, підземні поштовхи магнітудою понад 6 балів стали найсильнішими в цьому регіоні за останні 14 років. Найбільших руйнувань зазнали повіти Лудянь та Цяоцзя, зруйновано загалом близько 12 тисяч будівель.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>