«Я напишу слово «війна» і перекреслю його»

30.07.2014
«Я напишу слово «війна» і перекреслю його»

Дитячі малюнки — найдорожчий подарунок для солдата.

Зворушливі дитячі подарунки отримають незабаром вінницькі військовослужбовці, що перебувають у зоні АТО. Малюнки на патріотичну тему і дрібнички, зроблені своїми руками, діти готують на флеш-мобах у рамках акції «Моя єдина рідна Україна!», які регулярно відбуваються в місті. Кращі роботи переправлять разом із продуктами харчування та медикаментами на схід країни, аби підтримати моральний дух військових та нагадати про те, що їх чекають удома.

Для дітей участь у таких флеш-мобах — це і патріотичне виховання, і своя маленька, але почесна місія. «Я хочу подарувати нашим солдатам малюнок, щоб війна швидше закінчилася і вони повернулися додому,— розповідає шестирічна Даринка, що тільки роздумує над сюжетом свого художнього твору. — Я намалюю велику родину — маму, тата, доньку і сина. У дітей у руках будуть повітряні кульки, а у тата — великий український прапор. А ще я напишу слово «війна» і перекреслю його».

Наразі на сході України несуть службу бійці спецбатальйону «Вінниця» та зведеного підрозділу правоохоронців, у Новоазовську дислокується 9-й батальйон територіальної оборони Вінниччини. Саме вінницьким міліціонерам уже на другий день після звільнення славнозвісного Слов’янська довелось контролювати там громадський порядок і спокій.

Ситуація ж із забезпеченням захисників — типова як для української армії, їхніми проблемами опікуються здебільшого волонтери та рідні. «Ми не маємо наміру конкурувати з державою у забезпеченні АТО. Ми просто хочемо полегшити життя наших хлопців, які воюють на Донбасі. І зберегти їхні життя», — говорить громадська активістка Лариса Полулях. Один з останніх «звітів» на її сторінці у мережі «Фейсбук» — їхня волонтерська бригада оперативно відправила на передову два ящики з перев’язувальними матеріалами для військових медиків 30-ї бригади.

Продукти харчування, білизна, формений одяг, нічні приціли, тепловізори, бронежилети, каски-шоломи, медикаменти — це далеко не вичерпний перелік того, що регулярно передається у зону АТО завдяки роботі волонтерів та пожертвам вінничан. А ще Вінниччина лідирує серед областей, що активно допомагають мешканцям звільнених від терористів міст — понад 57 тонн гуманітарної допомоги і продовольства передали жителі краю на схід України.