В тилу у ворога

30.07.2014
В тилу у ворога

Молодий Володимир Путін із донечками Катею та Машею. (з сайта fb.ru.)

«Путін добре відомий своєму виборцю, і тим, хто за нього голосує, не потрібно нічого про нього розповідати. І сам він переконаний, що в кожної людини, хоч би чим вона займалася, має бути своя особиста територія, на яку ніхто не повинен влазити. Для нього така територія — сім’я». Так про свого шефа в одному з інтерв’ю сказав прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков.
Сім’я — це й справді святе, тож бажання захистити своїх близьких від надмірної уваги преси та сторонніх очей цілком природне. Особливо якщо є, що приховувати. Складно уявити собі, щоб у такій ненависній (тепер) споживачам російських ЗМІ Європі чи тим паче США виборці нічого не знали принаймні про те, чим займаються і в якій країні мешкають найближчі для політика загальнонаціонального масштабу люди. Якщо кандидат у мери, скажімо, б’є свою дружину чи покинув без догляду старого немічного батька — навряд чи він матиме бодай якісь шанси обійняти цю посаду.
Утім диктатура й тоталітаризм тим і відрізняються від демократій, що не народ обирає собі керівника залежно від його якостей та досвіду, а керівник формує думку народу про себе — найкращого з усіх можливих лідерів. Тож від того, що найзатятіший комуніст купається в «буржуазних» розкошах, а найпалкіший європоненависник віддав дітей навчатися саме до європейської школи, ставлення виборців до кумира навряд чи сильно зміниться. Хоча якби натхненні маячнею російських ЗМІ про «духовні скрепи» й «порятунок братів-слов’ян» громадяни були здатні до неупереджених висновків, їх би напевне зацікавило, чому слов’янофільство їхніх керманичів аж так разюче розходиться з реальністю. Адже діти більшості російських можновладців здобувають освіту, проводять канікули й навіть мешкають за межами їхньої неозорої Батьківщини.

Марія і Катерина Путіни

Іще коли в 1999 році, після сенсаційного новорічного відходу від справ Бориса Єльцина, молодий Володимир Путін «успадкував» посаду президента, з’ясувалося, що його дочки Маша та Катя навчаються в іноземній школі. Втім, це було майже природно — по-перше, дівчатка провели дитинство в Німеччині, де працював спецагент-тато, і навіть після повернення батьків до Росії ще певний час залишалися там — закінчували кожна свій клас. По-друге, згадана елітна німецькомовна школа розташована в Москві, у посольському містечку.

У 2005 році з’явилися дані про те, що Марія й Катерина продовжили навчання у Санкт-Петербурзькому університеті. Хоча перевірити цю інформацію було фактично неможливо — обидві Путіни навчалися «за спецпрограмою», вдома. Де саме був той дім — це вже «особиста територія, на яку не можна влазити». За чутками, після школи й перед офіційним вступом у виш дівчата мешкали в Мюнхені.

Коли журналісти цікавилися у президента (поки йому ще можна було ставити «незаплановані» запитання), чому його сімейне життя таке засекречене, ВВП відповідав щось на кшталт «у нас багато проблем із тероризмом, тому ми просто зобов’язані дбати про безпеку сім’ї».

Згодом про дітей Путіна взагалі «забули». Як, власне, і про їхню матір Людмилу, яка поряд із чоловіком майже не з’являлася — аж доки торік колишню «першу леді» не поставили перед телекамерами, щоб озвучити повідомлення про розлучення з «надто відданим роботі» Володимиром Володимировичем.

Чим займаються і де мешкають Катерина та Марія, надто цікаві росіяни можуть дізнатися з нечастих публікацій у закордонній пресі. Молодша, Катя, нібито вийшла заміж за сина південнокорейського адмірала, Юн Джун Вона. Про їхнє весілля, що три дні гриміло в елітному готелі La Mamounia у Марракеші (Марокко), розпатякала журналістам скрипалька Леттіс Роуботем. Згодом з’явилися чутки про сварку між молодятами. Хай там як, Катерина постійно мешкає в Мюнхені.

Про Марію Путіну згадали, коли один голландський мер у відчаї після збиття проросійськими бойовиками на Донбасі рейсу «Амстердам — Куала-Лумпур» закликав депортувати дочку Путіна з Нідерландів. Саме там, у місті Ворсхоотен, Маша нібито мешкає з 33-річним голландцем Йоррітом Фаассеном.

Хтозна, чи бувають дочки президента в рідній Росії. Якщо й так, то не надто часто. А от на території «ненависного» Євросоюзу одна з одною бачаться. Якось нині засуджений екс-прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі обмовився, що Маша з Катею не раз гостювали у нього на віллі разом з іншими знаменитостями.

Ілля Медведєв

На відміну від дітей головного кремлівського лідера, син нинішнього прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва навчається в Росії. Щоправда, в інтерв’ю він зізнався журналістам, що планує вступити в Массачусетський університет США. Хоча тепер, після того, як започатковане його батьком на посаді президента «перезавантаження» відносин зі Сполученими Штатами змінилося новою «холодною війною», Іллі Медведєву, можливо, доведеться й відмовитися від свого наміру.

Катерина Винокурова (Лаврова)

А от єдина дочка грізного міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, який зараз не шкодує ядучих слів на адресу Вашингтона, надає перевагу саме США. Дівчина закінчила Колумбійський університет у Нью-Йорку, а зараз обіймає посаду співдиректора російського відділення аукціонного дому «Крістіз». При цьому, як пише російський Vogue, Катерина Винокурова має значні труднощі з російською мовою, позаяк дві третини свого життя провела за кордоном (до США вона навчалася у Великій Британії). Попри те, що основним місцем проживання для неї наразі є Росія, Катерину нібито частіше бачать у більш близьких її душі Штатах, ніж «удома».

Сімейство Якуніних

«Діти й онуки «головного патріота Росії», голови «Російської залізниці» Володимира Якуніна живуть за межами країни — в Англії та Швейцарії. Вони володіють дорогою нерухомістю й навчаються у найпрестижніших закладах», — написав минулого року у своєму блозі російський опозиціонер, засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний.

За його інформацією, Андрій Якунін постійно проживає у власному будинку в Лондоні, придбаному 2007 року за 4,5 мільйона фунтів і зареєстрованому на панамську офшорну компанію. Його брат Віктор обрав Швейцарію, де також володіє елітною нерухомістю.

«Володимир Якунін зі своєю сім’єю за кордоном, шубосховищем (у розкішному палаці очільника Росзалізниці є спеціальне приміщення для зберігання дорогих шуб. — Ред.), безглуздими повчаннями про те, як нам треба жити, є просто символом чинної влади і системи управління країною. Лицемірний мерзотник, який тягне мільярди з убогої і напіврозваленої РЖД, постійно вимагає нових держдотацій, запускає проекти божевільної вартості, він затишно влаштував свою рідню у Швейцарії та Англії і ще й на повному серйозі має нахабство вчити нас патріотизму», — обурюється Навальний.

Микола Мізулін

Однією з найбільш екзальтованих (чим дратує навіть дуже патріотичних росіян) русофілок і ненависниць Заходу є голова комітету Держдуми РФ iз питань сім’ї, жінок та дітей, депутат від «Справедливої Росії» Єлена Мізуліна.

Незважаючи на це, син захисниці православних цінностей Микола закінчив Оксфордський університет і переїхав на постійне місце проживання до Бельгії (де, о жах, дозволено одностатеві шлюби!). Разом із дружиною-іспанкою та двома їхніми дітьми Микола Мізулін мешкає у Брюсселі.

Щоправда, дочка пані Єлени Катерина поки що живе в Москві, де очолює фонд «Правова столиця».

Три дочки Железняка

Три з чотирьох дочок віце-спікера Держдуми РФ Сергія Железняка, який одним із перших потрапив під санкції Заходу після анексії Криму, навчаються за кордоном. Катерина — в елітній школі у Швейцарії, Анастасія — в університеті Лондона, Ліза — там же у школі.

І багато-багато інших...

Це лише кілька прикладів із численної когорти нащадків російських керівників найвищого рівня, які живуть та навчаються за кордоном. Старший син віце-прем’єр-міністра Росії Дмитра Козака Олексій уже не менше шести років займається в Європі будівельним бізнесом, молодший Олександр працює в швейцарському банку.

Дочка одного із засновників правлячої партії «Єдина Росія», члена Ради безпеки РФ Бориса Гризлова оселилася в Таллінні. Більше того — нещодавно Євгенія Гризлова отримала естонське громадянство.

По європах та америках навчаються діти депутатів від Компартії і ЛДПР, саме на західних курортах воліють відпочивати їхні батьки та сім’ї, там вони купують нерухомість, мають банківські вклади, знаходять роботу...

А своєму народу при цьому розповідають про жахи життя «там» і рай у Великій Росії.

Тепер, після запровадження санкцій, багатьом із народних слуг доведеться й на власному досвіді «зацінити» всі вигоди життя вдалині від «розбещеного» й «загниваючого» Заходу. Якому вони мають бути вдячні принаймні за те, що отримали таку можливість.

ГЛАС НАРОДУ

Більшість росіян уважно стежать за подіями в Україні, отримуючи інформацію передусім із телевізора. При цьому більше половини телеглядачів переконані, що російські канали забезпечують їх повністю об’єктивною інформацією. Хоча, на диво, є й інша точка зору. Як свідчать результати соціологічного опитування російського «Левада-центру», проведеного 18-21 липня у 134 населених пунктах 46 регіонів РФ, кожен четвертий росіянин готовий погодитися з тим, що насправді федеральні телеканали Росії ведуть проти України пропагандистську інформаційну війну.

Згідно з даними цього дослідження, досить уважно за тим, що відбувається в Україні, стежать 64%. При цьому 44% з них вважають, що достатньо або дуже добре розбираються в наших подіях.

Телебачення залишається головним джерелом інформації для 94% громадян РФ, 27% отримують інформацію про Україну й Крим також від друзів, рідних або сусідів, 18% — з інтернет-видань, 11% — конкретно із соціальних мереж.

Більшість опитаних вважають, що російські ЗМІ висвітлюють українські події неупереджено: «в цілому об’єктивно» — 29% або «здебільшого об’єктивно» — 45%.

Зовсім необ’єктивними російські ЗМІ назвали тільки 3% опитаних, «не надто об’єктивними» — 14%.

Із тим, що російська преса веде проти України пропагандистську війну, згодні 25% респондентів, при цьому 15% вважають цю політику «правильною та виправданою», а 10% — «небезпечною і шкідливою». 58% громадян будь-які закиди в бік російських ЗМІ взагалі відкидають.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>