Хвороботворних мікробів, які спричиняють кишкові отруєння, близько двохсот. До харчових токсикоінфекцій відносяться надзвичайно різноманітні захворювання. Всіх їх об'єднує одне: ними заражаються через їжу, в якій угніздились збудники цих захворювань.
Такий підступний стафілокок
Збудників дуже багато — стрептококи, ентерококи, стафілококи, сальмонели, протей (при певних умовах), ботулінус та інші. Але отруюють організм не самі бактерії, а продукти їх життєдіяльності — токсини. Так, сам мікроб ботулінус не є небезпечним для людини. А от токсин, який він виділяє, є смертельною отрутою. Збудник ботулізму міститься у грунті. З нього він потрапляє на поверхню овочів, ягід, фруктів, грибів. Якщо при консервуванні їх недостатньо ретельно промити, ботулінус у герметично закритій банці без доступу кисню швидко розмножується і виділяє найнебезпечніший токсин.
Інші хвороботворні мікроорганізми виділяють токсин, навпаки, тільки у присутності кисню. Саме тому, якщо ви купуєте молоко на стихійному ринку, небезпечно пити його некип'яченим. Тому що у корови може бути мастит, а в хазяйки, приміром, нарив на пальці. З рани стрептококи можуть легко потрапити в молоко, і якщо воно ще постоїть у теплі — вони швидко розмножаться і виділятимуть ті самі отруйні речовини — токсини.
Стафілококи, які відкрив іще Роберт Кох у 1878 році, є особливо небезпечними через те, що більшість із них є частиною нормальної мікрофлори. Вони охоче розмножуються у молоці, заварному кремі, м'ясному фарші, рибних консервах. У цих продуктах їхні токсини відповідно утворюються найшвидше. У пилу стафілококи можуть зберігатися місяцями. Більше години витримують нагрівання до 70 градусів. Гинуть миттєво лише від кип'ятіння.
Захворів — промий шлунок і виклич лікаря
Токсини, які виділяють хвороботворні бактерії, і є причиною поганого самопочуття при отруєнні. Вони викликають запальний процес у слизовій оболонці шлунка, тонкому і товстому відділах кишечника. Через запалення у слизовій оболонці кишечника його моторна функція підсилюється, а здатність усмоктувати та перетравлювати їжу, навпаки, різко скорочується. Тому виникає біль у животі, нудота, блювота, пронос. Як правило, ознаки отруєння з'являються вже через дві-чотири години після споживання недоброякісних продуктів. Механізм дії токсинів такий, що, всмоктуючись із кишечника в кров, вони починають впливати буквально на всі життєво важливі органи та системи, в тому числі на серце, центральну нервову систему, печінку. Отже, з'являються такі симптоми, як висока температура тіла, тахікардія, знижений артеріальний тиск і навіть судоми м'язів. Людина з важким кишковим отруєнням, яке супроводжується не тільки розладом роботи шлунково-кишкової системи, а й такими ознаками інтоксикації, як висока температура, загальна слабкість, запаморочення, пришвидшене серцебиття, підлягає негайній госпіталізації.
Якщо ваш випадок не такий тяжкий, усе ж зверніться спершу до лікаря. Але якщо лікар недоступний, зробіть промивання шлунку — кількома літрами води, у якiй можна додати півстолової ложки соди.
Оскільки отруєння призводить до різкого зневоднення організму, треба поповнювати запаси рідини — пити воду, міцний чай. Звичайно, за добу, якщо витримати «піст», посидіти на водичці та чаї без цукру, настає полегшення.
ПАМ'ЯТАЙТЕ:
*Кип'ятити слід будь-яке молоко, навіть від вашої «знайомої» корівки. Молоко може бути безпечним, тільки якщо воно пастеризоване.
*Не можна зберігати сир більше двох-трьох днів. Зробіть з нього сирники, запіканку — це буде набагато здоровіше.
*Не зберігайте яйця поруч із готовими продуктами — ковбасою, сиром. Тому що сальмонели з їх поверхні легко можуть потрапити на ті продукти, які ви не піддаєте термічній обробці перед вживанням.
*Для сирого м'яса, риби і готових продуктів — овочів, хліба тощо — треба мати окремі дошки для різання.
*Не купуйте продукти на стихійних ринках. Там немає головного — холодильника, і ви не зможете проконтролювати, чи цілий день простояв ваш реалізатор під спекотним сонцем, чи щойно приніс це м'ясо і мікроби ще не встигли розмножитись у небезпечних кількостях.
*Не ризикуйте пробувати на ринку немиті фрукти.
*Краще пересмажити м'ясо, ніж недосмажити.
*Виключіть зі свого меню яйця «в мішечок». Краще споживати круто зварені яйця.
*Уникайте паштетів та м'ясних пиріжків.
*Без жалю викидайте продукти, які здалися вам підозрілими або пролежали в холодильнику довше визначеного терміну.
*Не забувайте про правила особистої гігієни — мийте руки щоразу перед прийомом їжі.