НОВИНИ ПЛЮС

22.07.2014

Іран знищив свої запаси високозбагаченого урану

Іран виконав угоду, укладену в листопаді 2013 року під час переговорів за участю представників шести світових держав у Женеві. Згідно з повідомленням Міжнародного агентства з атомної енергії, Тегеран знищив свої запаси високозбагаченого урану.

Відповідно до Женевських домовленостей, на ліквідацію запасів урану, достатніх для виготовлення ядерної зброї, Ірану дали час до 20 липня цього року. Проте минулого тижня термін продовжили до листопада. Як зазначає Радіо «Свобода», представникам Ірану, Китаю, Росії, Німеччини, Великої Британії, Франції та США під час попередніх переговорів, що відбулися у Відні, не вдалося до зазначеного терміну погодити умови остаточної всеосяжної угоди щодо іранської ядерної програми.

Від Ісламської Республіки Іран вимагалося припинити процес збагачення урану до 20 відсотків і трансформувати вже наявний у його розпорядженні високозбагачений уран. Раніше президент країни Хасан Рухані заявив, що угода з шістьма державами передбачає зняття всіх санкцій з Ірану. При цьому Ісламській Республіці залишили право збагачувати уран для використання в мирних цілях, тобто на атомних електростанціях.

Берлусконі виправдали

Міланський апеляційний суд виправдав колишнього прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі у справі про сексуальний зв’язок із неповнолітньою танцівницею Рубі. Як повідомляє «Євроньюз», політик зустрів цю новину у будинку для літніх людей, де відбуває покарання за рішенням суду в іншій справі — про ухилення від податків. Нагадаємо, з огляду на похилий вік (77 років) Берлусконі замінили тюремне ув’язнення на соціальні роботи — догляд за немічними старими.

Нове рішення Міланського суду скасувало попередній вирок, яким Берлусконі торік було визнано винним у зв’язку з на той момент неповнолітньою танцівницею марокканського походження, і засуджено до семи років ув’язнення. Тоді суд підтвердив, що екс-прем’єр платив за секс із дівчиною, а потім намагався скористатися службовим становищем, аби приховати цей факт. Захист екс-прем’єра наполягав, що Берлусконі ніколи не мав сексуального зв’язку з Рубі й не знав, що вона була неповнолітньою, коли брала участь у його вечірках.

Президент Франції готується до весілля

Президен Франції Франсуа Олланд планує 12 серпня, в день свого 60-річчя, одружитися з актрисою Жулі Гайє. Як повідомляє видання Le Parisien, узяти офіційний шлюб із Жулі свого лідера попросили соратики по Соціалістичній партії Франції, на думку яких після розриву з цивільною дружиною Валері Трієрвейлер особисте життя Олланда «створює йому негативний імідж». Нагадаємо, Олланд покинув «першу леді» після того, як у січні преса викрила його таємний зв’язок із 41-річною Гайє. Із Трієрвейлер чинний глава Французької держави прожив під одним дахом майже сім років. До того його цивільною дружиною впродовж двох десятиріч була однопартійниця Сеголен Руаяль, від якої Олланд має чотирьох дітей. В офіційному шлюбі президент досі ніколи не був.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>