Знай наших, Казань!

22.07.2014
Знай наших, Казань!

Ольга Харлан святкує перемогу на чемпіонаті світу в Казані. (з сайта kzn2014.com.)

Ставши у 18-річному віці в Пекіні переможницею олімпійського командного турніру шаблісток, миколаївська фехтувальниця Ольга Харлан не перетворилася на примхливу принцесу. Навпаки, під прискіпливим наглядом свого особистого наставника Артема Скорохода дівчина продовжувала відточувати свою індивідуальну майстерність. І нехай на своїй другій Олімпіаді — в Лондоні-2012 — вона не змогла втілити у життя найголовнішу мрію й здобути індивідуальне «золото» Ігор, досвід, здобутий під час тих баталій, зробив її ще «злішою» та «голоднішою» до спортивних перемог.

Недарма ж через рік після Лондонських iгор — у Будапешті — Харлан уперше в кар’єрі стала чемпіонкою світу в особистому заліку. А минулими вихідними Ольга впевнено захистила чемпіонський титул, перемігши в головному поєдинку турніру, який триває в Казані, «ікону» світового фехтування — чотириразову чемпіонку світу, володарку двох золотих олімпійських нагород Маріель Загуніс із США — 15:12.

У фіналах світових першостей дві найтитулованіші шаблістки сучасності зустрічаються не вперше. Проте, якщо на чемпіонатах світу 2009-го та 2010 років американка брала гору над нашою співвітчизницею, то цього разу сильнішою виявилася українка. Загалом, вихід Харлан і Загуніс до фіналу казанського «мундіалю» був закономірним явищем, адже обидві шаблістки наразі посідають дві перші позиції у світовому табелі про ранги. Ну а в головній зустрічі жіночої шаблі представниця Миколаєва підтвердила, що вона невипадково очолює цей рейтинг.

Здається, що свої головні двобої ЧС-2014 Харлан провела трохи раніше, коли у чвертьфінальних та півфінальних сутичках по черзі перемогла двох росіянок. Неймовірно принциповим було її протистояння із Софією Великою, яка не раз, зокрема й на Олімпіаді-2012, вставляла «палки в колеса» нашій шаблістці. Утім у Казані, на очах у своїх уболівальників, Велика не змогла завадити українці пройти до півфіналу, де потім її чекала зустріч iз Катериною Дяченко. Цікаво, що на відміну від історії очних зустрічей з Великою, з Дяченко у нашої чемпіонки значно кращий послужний список. Як розповіла росіянка, перед поєдинком лише лінивий не казав їй, що головне — не боятися Харлан. Але, як пояснила згодом росіянка, «черв’ячок невпевненості таки десь її підточив і, в підсумку, суперниця просто розмазала її по дорожці (15:7)». Вигравши ЧС-2014, Харлан здобула свою 11-ту нагороду планетарних першостей.

Натомість олімпійська чемпіонка Лондона-2012, шпажистка Яна Шемякіна в Казані вперше в кар’єрі піднялася на світовий п’єдестал, здобувши бронзову нагороду.

28-рiчна львів’янка мала всі шанси поборотися й за вищу відзнаку, проте у півфіналі, в додатковий час, за рівного рахунку, пропустила вирішальний укол від майбутньої чемпіонки світу італійки Роселли Фьямінго.

За крок до п’єдесталу зупинився дніпропетровський шпажист Богдан Нікішин. В останні секунди свого чвертьфіналу з південнокорейцем Кунгду Парком він не зміг втримати переможний результат (13:15), який би вивів його до «топ-4», представники якої за будь-яких умов стають призерами ЧС.