Втеча за бразильською системою

22.07.2014
Втеча за бразильською системою

Алекс Тейшейра у спарингу з «Ліоном» уже «ставав на лижі». (прес-служби ФК «Шахтар».)

Днями стало відомо про відмову Ріната Ахметова переказати кошти для підтримки донецьких біженців в Одесі. Ще б пак, у президента «Шахтаря» тепер є свої «біженці». Після товариського матчу з «Ліоном» в Ансі (1:4) одразу шестеро латиноамериканських легіонерів не прибули на борт літака та, відповідно, не прилетіли з командою до Львова. Це бразильці Алекс Тейшейра, Фред, Дентіньйо, Дуглас Коста та Ісмаїлі, а також аргентинець Факундо Феррейра.

Нагадаємо, що сьогодні у Львові чемпіон України — «Шахтар» — зустрінеться в матчі за Суперкубок країни з володарем Кубка, київським «Динамо». Якщо ще три дні тому фаворитом дербі вважали «гірників», то після суботньої втечі бразильців букмекерські котирування на перемогу «Шахтаря» обвалилися, натомість майже безсумнівним виглядає тріумф киян. Наприклад, у конторі «Вільям Хілл» коефіцієнт на Київ — 1,2, тоді як на Донецьк — 1,8.

В офісі «Шахтаря» протягом доби панував шок та мовчання з приводу «дезертирів». У неділю ввечері пан Ахметов таки зробив кілька заяв для преси з цього приводу. «Це правда, шість гравців команди не приїхали… Але не виключаю, що ці футболісти повернуться в команду швидко, а деякі з них — уже завтра», — сказав президент клубу в коментарі сайту «Р-спорт.ru».

При цьому тренер «гірників» Мірча Луческу каже, що заяви про небезпеку для гравців та форс-мажорні умови в Україні — лише прикриття для агентів-«мафіозі», які хочуть отримати футболістів безплатно. «Але у гравців контракт, який вони зобов’язані виконувати. Якщо вони не приїдуть, то, думаю, постраждають насамперед вони. У кожного з них є прописана сума відступних, а це десятки мільйонів євро», — наголошує Ахметов.

«Попри те, що ми будемо ослаблені в матчі на Суперкубок, — визнав Рінат Ахметов, — наші гравці зроблять усе можливе, щоб суперникові не було легко. Можливо, всі думають, що для «Динамо» це буде легка гра, але вона не буде легкою. А надалі «Шахтар» не лише не ослабне — ми його зробимо тільки сильнішим. Розпродажу не буде!»

«Ми граємо для своїх уболівальників і граємо за мир», — так Ахметов прокоментував ставлення клубу до подій на Донбасі.

Нагадаємо, сьогодні у Львові — за чотири дні до старту нового чемпіонату України — ФФУ має нарешті прийняти остаточне рішення про формат турніру. Майже напевне 14 клубів зіграють просто у два кола. При цьому планується, що команди з Донбасу прийматимуть суперників на нейтральних полях.

«Іллічівець» заявив про намір грати вдома, однак «Волинь» і «Чорноморець» уже повідомили про своє небажання їхати, відповідно, в першому та другому турах до Маріуполя, що за якихось 100 км від зони антитерористичної операції.

З міркувань небезпеки повідомив про своє небажання повертатися до харківського «Металіста» аргентинський півзахисник Себастьян Бланко.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Нігерійський нападник Браун Ідейє перейшов із київського «Динамо» до клубу англійської прем’єр-ліги «Вест Бромвіч Альбіон». Тож напередодні сезону підопічні Сергія Реброва залишилися фактично з одним повноцінним форвардом — Дьємерсі Мбокані, який також «гострить лижі» за кордон.

Щодо Ідейє, то, за даними англійських ЗМІ, «Вест Бромвіч» заплатив за нього 10 млн. фунтів. Тобто «Динамо» «наварило» на нігерійцеві три мільйони, адже в 2011 році заплатило «Сошо» за Брауна сім.

* * *

Справжня епопея розгорнулася навколо капітана збірної України та дніпропетровського «Дніпра» Руслана Ротаня. Після закінчення контракту з «Дніпром» 32-річний півзахисник став вільним агентом, не погодившись на укладення нової угоди з «біло-синьо-блакитними» через те, що керівництво «Дніпра» хронічно не виплачує гравцям преміальні. При цьому Руслан отримав вигідну пропозицію з казанського «Рубіна» та приєднався до російського клубу на зборах в Італії, аби пройти перегляд.

Вибір Ротаня спричинив шквал емоцій в українському навколофутбольному середовищі: як можна переходити до клубу країни, яка веде з Україною війну? Ротань в інтернеті спробував заспокоїти вболівальників, заявивши, що «політика не стосується футболу. Слава Україні! Я люблю Україну, нічого не подумайте!» Але прихильників футболіста це не задовольнило.

Як повідомляє сайт ФК «Дніпро», «прочитавши критику на свою адресу в інтернеті, Руслан усвідомив, що перехід у «Рубін», на якому наполягав його одіозний агент Шандор Варга, став би помилкою». За інформацією джерела, Ротань вийшов на зв’язок із представниками клубу і сказав, що телефонуватиме президентові «Дніпра» Ігорю Коломойському, аби залагодити ситуацію й підписати новий контракт.

 

СПАРИНГИ

Контрольні матчі. «Ліон» (Франція) — «Шахтар» — 4:1 (Фекір, 37; Ляказетт, 43 (пен.); Бензіа, 56; Данік, 88 — Дентіньйо, 83), «Динамо» — «Олімпіакос» (Греція) — 1:1 (Мбокані), «Дніпро» — «Юрдінген» (Німеччина) — 6:1 (Зозуля, Матеус, Калинич — 2, Гама — 2), «Металіст» — «Динамо» (М, Росія) — 2:2 (Соса, Гоменюк), «Чорноморець» — «Кубань» (Росія) — 0:1, «Металург» (Д) — «Вардар» (Македонія) — 0:1, «Волинь» — «Горіца» (Хорватія) — 2:3 (Зінкевич, Козьбан), «Говерла» — «Спартакус» (Угорщина) — 0:0 «Ворскла» — «Волинь» — 1:1 (Ковпак — Гуменюк).