Дім, який будує Зураб

18.07.2014
Дім, який будує Зураб

У довгому коридорі на першому поверсі Національної телекомпанії України — в «олівці» на Мельникова — змінили презентаційні банери проектів з фотографіями ведучих усе ще державного каналу. Зникли Михайло Поплавський, Ілля Ноябрьов, Ольга Сумська з Віталієм Борисюком. Залишилися Тамара Володимирівна Щербатюк iз «Надвечір’ям», яке в ефірі чверть століття, Тетяна Цимбал із «Вірою.Надією. Любов’ю», Світлана Леонтьєва у компанії менш відомих ведучих iз проектом «Здоров’я», «Книга. ua». Новими обличчями канала, який через півроку має перетворитися на суспільного мовника, стають, зокрема, Дмитро Гнап, Наталія Седлецька, Мустафа Найєм, журналістські розслідування яких допомогли позбутися гнилого проросійськи-диктаторського устрою часів президентства Януковича.

Ставка на молодих

Порівняно недавно, у 2010-му, тоді новопризначений заступник президента НТКУ Валід Арфуш заявляв, що державний канал має висвітлювати діяльність влади лише в позитивному ключі. Озвучену позицію — «Перший Національний обов’язково повинен бути провладним» — канал із майже 100-відсотковим покриттям і ненайкращими рейтингами (серед перших десь у другому десятку чи останніх — у першому) не здавав, допоки з України не втік Віктор Янукович.

Після років пусто-порожніх розмов, публічних заяв і обіцянок — питання створенння телеканала, який би не залежав ні від можновладців, ні від олігархів, на порядку денному стояло із 2005-го — після кривавих подій Революції гідності закон врешті-решт ухвалили, 17 квітня. Його недосконалості: не чітко виписані правила формування наглядової ради, неоднозначне сприйняття форми власності реорганізованої з існуючої Національної телекомпанії структури тощо — є невидими для глядача, їх мають виправляти медіа-спільнота, юристи і законодавці. А глядач, якого події, починаючи з кінця листопада 2013-го, зробили вимогливішим і прискіпливішим, хоче вже зараз бачити в ефірі новий якісний телепродукт.

У НТКУ зараз непроста ситуація. Допоки не буде сформована наглядова рада суспільного мовника — не зникне відчуття підвішеного стану. Ні у багаторічних працівників майже пiвторатисячного колективу, ні у тих, хто приєднується до старої команди. Після порівняно незначної хвилі скорочень її фактично призупинили: щоб юридично безпроблемно звільнити працівника, треба скорочувати його посаду — і робочих рук менше, і невдоволених забагато.

Новий керівник НТКУ Зураб Аласанія однозначно робить ставку на молоде покоління, запити часу і креативність. Це ще раз підтвердила зорганізована цього тижня презентація 15 нових облич і проектів Першого Національного.

Про корупцію й економіку — доступно

«Якби ще рік тому мені сказали, що мій проект виходитиме на Першому Національному, я б відповіла, що це — фантастика», — щиро зізнається Наталія Седлецька, раніше автор і ведуча програми «Тендер News», що була в ефірі ще виражено опозиційного кабельного каналу ТВі, екс-кореспондентка «Знака оклику». Із нинішнього тижня щочетверга в ефірі Першого — «Схеми». «Про велику політичну корупцію — простою мовою, щоб усім було зрозуміло», — так новий проект спільного виробництва НТКУ та «Радіо «Свобода» характеризує Наталія, яка виписала його концепцію. Журналістка вестиме програми, буде знімати для них сюжети, виконуватиме редакторські функції та керуватиме виробничим процесом.

Над випусками також працюватимуть журналісти Сергій Андрушко, Олександр Черновалов і Левко Стек. Редакторсько-продюсерські функції виконує одна з засновників руху «Чесно», антикорупціонер iз Центру протидії корупції Тата Пеклу, яка допомагає знаходити теми для розслідувань і консультує журналістів.

«Схеми» — це не перший проект журналістських розслідувань в ефірі Першого Національного. Із травня щосереди показують «Слідство. Інфо» з ведучим Дмитром Гнапом, який теж працював у «Знаку оклику», керівником проекту «Слідство.інфо» на інтернет-каналі «Громадське ТБ». Одна з тем, наприклад, про кримських татар у нинішньому анексованому Криму. «Куди вони зникають?» — запитують журналісти. «Їм просто відрізають голови», — відповідає Дмитро Гнап. Крім журналістів, які працюють над цим проектом у Києві, до роботи долучаються колеги з Криму, Миколаєві, Рівного. «Це ті люди, яким протягом попередніх років обіцяли помститися або дати хабара за їхні розслідування. Але вони не зламалися. І для нас честь працювати в одній команді з ними», — сказав Дмитро на презентації, назвавши, зокрема, Анну Бабінець, Валентину Самар, Антоніну та Володимира Торбичів.

Доступно про економіку в щотижневому проекті «Перша шпальта» в ефірі Першого Національного у ці вихідні почнуть розказувати колишні газетярі Андрій Юхименко та Олег Гавриш — із закритої навесні ділової газети «Коммерсантъ-Украина». Їхнім співведучим стане канадський журналіст Майкл Щур, роль якого дотепно грає Роман Вінтонів, який свого часу працював на «1+1». Кілька випусків проекту, не більше п’яти, НТКУ планує відзняти за власний кошт, а для подальшого виробництва шукає спонсорів. «Ми хочемо, щоб бізнес, економіка стали цікаві багатьом, — каже Олег Гавриш. — В Україні близько мільйона підприємців. Що вони роблять і які наслідки від цього для всіх — це ключова тема нашої програми».

Минулої середи вже в ефірі глядачам презентували одну із двох нових програм у форматі діалогів — «Першу студію». За концепцією це неформатна розмова щоразу нового ведучого із ним же обраним гостем. Вона ще не має постійного місця у сітці мовлення. Можна вважати експериментальною розмову керівника агенції «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка, відомого глядачам за участю у політичних ток-шоу, із економістом Ігорем Буроковським. Із вересня планують показувати авторський проект «Найєм-time», як зрозуміло, із ведучим Мустафою Найємом. На презентації журналіст озвучив сподівання на те, що назва є робочою, і розказав, що програма мала стартувати ще три роки тому, але тоді цьому завадив... чемпіонат iз хокею. Через те що не всі гості зможуть підлаштуватися під прямі ефіри, студійні розмови записуватимуть. Але керівництво канала пообіцяло Найєму показувати програму без купюр, без монтажу інтерв’ю. «Хотів би бачити в першому ефірі Ігоря Валерійовича (Коломойського. — Авт.)», — напівжартома-напівсерйозно сказав Мустафа, далі перераховуючи тих, хто може стати гостями його проекту: ті, хто захищає територію України на сході країни, політики, молоді регіональні лідери, активісти.

Одним із ключових на Першому Національному вважають інформаційне мовлення. Віднедавна новими ведучими новиннєвих випусків «Підсумків дня»  стали Інна Москвіна та Ілона Довгань, денних «Новин» — Валерія Богренцова.  Знову будуть в ефірі і спортивні новини.

Мері Поппінс та інші

Серед нових проектів нового сезону буде кілька дитячих і пізнавальних. Уже в серпні запрацює дитяча програма «Школа Мері Поппінс». Головною дорослою ведучою, доброю нянькою буде Наталія Яковенко, а її помічниками-підопічними — 7-річна Катя Баліцька  і трохи старший Олексій Василенко. Через кумедні ситуації та жарти діти в ефірі будуть знайомитися із навколишнім світом та нормами поведінки. Уже наприкінці цього місяця для школярів 10-13 років на Першому стартує програма «Хочу бути». Її ведучими будуть їхні ровесники, яких на кастингу обрали серед шести десятків претендентів: Вікторія Жебровська, яка легко змінює свої бажання, та Гліб Дзюбановський, якого на зйомках жартома називали жертвою Вікіпедії.

До Дня Незалежності готується прем’єра проекту «Моя країна»

До Дня Незалежності готується прем’єра проекту «Моя країна». Це буде своєрідна подорож Україною разом із героями пластилінового мультфільму «Моя країна — Україна». 26 серій про маловідомі легенди, казки й історію з усіх областей для дітей і дорослих, після показу яких ведуча проекту Інна Москвіна разом із запрошеним гостем студії — ректором, режисером, співаком, письменником — говоритиме про свою улюблену Україну. 

На початку осені стартує проект «Подорожуй Першим!». Його ведучими стали актор Володимир Горянський, який відповідатиме за мистецькі, краєзнавчі цікавинки, Алла Тулинська, яка шукатиме розваг, та Геннадій Попенко, для якого понад усе — активний відпочинок. Знімальна група вже побувала в Чернівцях, на черзі — Львів.

P.S. Гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, напевно, зважаючи на нинішню посаду, заявляє, що запуск півтора десятка нових програм не входить у план створення суспільного телебачення, а є частиною реорганізації Національної телекомпанії. Але на презентації креативно представили «цеглинки» з написом «Будуємо суспільне разом».

НЬЮЗРУМ

П’ять хвилин люстрації

Із наступного тижня — з понеділка по п’ятницю — у вечірньому ефірі каналу «2+2» виходитиме 5-хвилинна програма «Люстратор 7.62». Прес-служба телеканалу анонсує проект як першу програму на українському ТБ, журналісти якої не тільки роблять сенсаційні розслідування на суспільно значущі теми, а й домагаються люстрації учасників корупційних схем.

Виробництво програми здійснює «1+1 продакшн» на замовлення телеканалу «2+2». «Події, що відбуваються в нашій країні, показали, наскільки актуальним залишається питання безкарності чиновників і керівників різних державних структур, — каже керівник департаменту журналістських розслідувань «1+1 Медіа». — Ми відкрито показуємо обличчя і називаємо прізвища прокурорів, мерів міст, начальників міліції, добиваємося їх відсторонення від займаних посад. Якщо у вашому місті неможливо добитися правди, бо мер, суддя та прокурор — найкращі друзі, звертайтеся до нас в редакцію. Ми зробимо все можливе, щоб винні були покарані».

Фільтруйте новини

Ведучу «Ревізора» («Новий канал») і «Голосу країни» («1+1») Ольгу Фреймут обрали обличчям інформаційної кампанії дотримання журналістами професійних стандартів, головною ідеєю якої стало порівняння медійного продукту із продуктом харчування. На бордах, розвішаних у Києві, написано: «Новини — як вода. Фільтруй. Перевіряй. Шукай надійні джерела». Споживачі відрізняють якісні продукти від прострочених і зіпсованих за запахом, кольором, консистенцією. Аналогію можна провести з програмами та публікаціями. Громадська організація «Телекритика», яка проводить інформаційну кампанію, намагається підштовхнути споживача обирати інформаційні продукти за основними ознаками якості: відрізняти баланс думок і точність подачі інформації від джинси й пропаганди. Соціальна реклама «Новини — як вода» поширена на бордах і сіті-лайтах та в інтернет-мережі. Також заплановано трансляцію ролика на телеканалах групи «1+1 Медіа», на каналах Перший Національний, Hromadske.tv, ZIK.

«Моя грішна журналістика»

Таку назву має художньо-публіцистична книга Тетяни Вергелес, яка працювала у львівських газетах «Молода Галичина», «Діло, «Високий замок», а нині є заступником головного редактора інформагенції ZIK. Текст можна читати по-різному: як збірку інтерв’ю або як ненав’язливий практикум із журналістики, усічену, суб’єктивну історію становлення львівської преси у незалежній Україні на початку 90-х уже минулого століття і проростання та укріплення позицій інтернет-журналістики на початку нинішнього. До речі, інформагентству ZIK, яке з часом почало розвивати й однойменний телеканал, днями виповнилося 10 років.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>