«Старший» допоможе?

18.07.2014
«Старший» допоможе?

Наталя Жукова. (з сайта chesspro.ru.)

Після виграшу в 2000 році чемпіонату Європи українська шахістка Наталя Жукова на тривалий час потрапила в тінь своїх партнерок по національній збірній — Катерини Лагно та Анни Ушеніної. Водночас на цьогорічній європейській першості, що вчора надвечір завершилася в Польщі, Наталя продемонструвала, що її зарано списувати з рахунків.

Власне, до останнього туру вона знаходилася в числі претендентів на перемогу. Щоправда, її шанси виграти континентальне «золото» були значно меншими, ніж росіянки Валентини Гуніної, яка перед заключним туром випереджала українську шахістку на один пункт.

Власне, щоб Жукова виграла європейське «золото», мали б зійтися три умови. По-перше, Наталя сама повинна була перемогти росіянку Косинцеву. Водночас мусили зазнати невдач Гуніна, яка зустрічалася з нашою Марією Музичук, та грузинка Саломе Мелія, котрій протистояла вірменка Даніелян.

Утім лідерка перегонів iз Росії вирішила не віддавати свою долю в чужі руки й звела до нічиєї свій поєдинок з українською візаві, ставши автоматично чемпіонкою Європи.

Щоправда, радість Валентини від перемоги на континентальному форумі, думається, була не надто потужною, адже за кілька годин до старту вирішального туру ЧЄ весь світ облетіла сенсаційна новина про те, що жіноча збірна Росії не допускається до участі в головному шаховому турнірі — Олімпіаді, яку цього року в серпні прийматиме норвезьке місто Тромсе.

Як пояснили своє рішення організатори турніру, російська команда не зможе взяти участь в Іграх, на яких вона, до слова, мала б захищати чемпіонський титул, через те, що вчасно, до 1 червня, не подала заявку на участь у змаганнях.

Посвячені в деталі події люди кажуть, що затримка з подачею списку учасників була викликана бажанням росіян включити до складу збірної Катерину Лагно, яка, нагадаємо, навесні вирішила змінити українське на російське громадянство.

Всі деталі «трансферу» були узгоджені лише кілька тижнів тому. Зрештою, заплативши українській стороні «неустойку» в розмірі 20 тисяч доларів, росіяни отримали у своє розпорядження сьому шахістку планети. Проте використати її цьогоріч для підкорення Олімпу їм, схоже, не вдасться.

Хоча, маючи потужне лобі у вигляді співвітчизника, який очолює головну шахову організацію планети, наші північні сусіди спробують-таки відмінити «дискваліфікацію». «Оргкомітет повинен надати рівні можливості для всіх учасників», — заявив президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов. Власне, за словами представників шахової федерації Росії, Ілюмжинов на правах «головного» може самотужки «встановити справедливість». Інакше погрожують подати до суду на організаторів Олімпіади, котрі, на їхню думку, діють незаконно.