Голуб миру з Єгипту

16.07.2014
Голуб миру з Єгипту

Вибух ізраїльського снаряда в Секторі Газа. (з сайта businessinsider.com.)

ОІзраїль учора прийняв умови плану перемир’я, який передбачає припинення ізраїльських авіаударів та взаємних обстрілів між Ізраїлем та Сектором Газа. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, напередодні цей план на надзвичайній зустрічі в Каїрі запропонувала очільникам міністерств закордонних справ Ліги арабських держав влада Єгипту, яка традиційно виступає посередником у переговорах між Тель-Авівом та Палестиною.

Радикальний рух ХАМАС, який контролює Сектор Газа, офіційної відповіді на цю пропозицію поки що не дав. Але представники його військового крила вже заявили, що таке перемир’я було б «капітуляцією». Речник угруповання Фавзі Бархум наголосив, що ХАМАС не погодиться припинити вогонь «без попереднього комплексного порозуміння» з Ізраїлем.

Згідно з пропозицією Єгипту, обстріли мають припинитися найближчим часом після низки зустрічей делегацій обох сторін конфлікту в Каїрі. ХАМАС наполягає на укладенні всеосяжної мирної угоди з Ізраїлем і вимагає зняття восьмирічної блокади Гази, звільнення півсотні в’язнів та відкриття кордону з Єгиптом.

Операцію «Рубіж оборони» Ізраїль почав тиждень тому у відповідь на ракетні обстріли своїх територій радикалами ХАМАС. Й ізраїльтяни, і палестинці стали заручниками власних екстремістів.

Завдяки потужній системі протиповітряної оборони Ізраїль поки не зазнав людських втрат, хоча деякі снаряди таки влучають у житлові квартали. Від початку операції з палестинського боку в бік Ізраїлю було випущено понад 1000 ракет. У ніч із понеділка на вівторок четверо ізраїльтян отримали поранення в місті Ейлат. Останніми днями на територію Ізраїлю впали кілька ракет і з боку Лівану. В Бейруті кажуть, що стріляють радикальні ісламісти з табору біженців для палестинців на півдні країни.

Тим часом авіаудари ізраїльської армії вразили півтори тисячі цілей у Секторі Газа. За тиждень бомбардувань загинули 188 палестинців, понад 1300 людей поранено. ООН б’є на сполох, що більшість загиблих — це мирні мешканці, зокрема жінки і діти. Ізраїльські військові у відповідь вказують на те, що ХАМАС навмисне підставляє цивільне населення під удар, розміщуючи пускові установки ракет на дахах житлових будинків та в місцях великого скупчення людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>