Суаре з присмаком «Містралів»

16.07.2014
Суаре з присмаком «Містралів»

«Зупиніть криваву співпрацю!» — закликали Францію активісти. (автора.)

Іще, мабуть, ніколи посольство Франції в Україні не відзначало національне свято Французької Республіки з таким «екстримом». Будівлю музею «Духовні скарби України» на вулиці Десятинній, де відбувався урочистий прийом, оточили українські активісти, які голосно вигукували зовсім не привітання. «Ви спонсоруєте убивць!», «І на ваших руках буде кров!» — таке були змушені вислуховувати у святковий день французи, чий уряд не збирається розривати контракт на продаж Російській Федерації військових кораблів «Містраль». «Смачного й веселого відпочинку!» — саркастично бажали гостям прийому активісти «в той час, коли українські хлопці гинуть через агресію Росії».

Щоб потиснути руку послові Алену Ремі, гостям, більшість із яких не має жодного стосунку не лише до «Містралів», а навіть до Франції (на посольському прийомі традиційно було багато представників дипломатичних місій інших держав та українців), доводилося переступати через активіста, що лежав на сходах. Усе це, звісно, настрою французам не додало.

«Ви не думайте, ми теж проти продажу «Містралів» Путіну! Так що дуже правильна акція, ми її підтримуємо! Але так неприємно, що саме на Національне свято... Ну й це ж контракт, ви розумієте, не так просто його розірвати», — червоніючи, запевняв співрозмовників один французький дипломат.

Інший гість у перерві між ковтками «розе» наспівував під носа щось підозріло схоже на відому пісню про Путіна і «ла-ла-ла».

Господареві вечора, звісно, також було неприємно. Про «Містралі» у своїй вітальній промові пан посол не згадав, зате дуже щиро говорив про любов до України і захоплення її чудовими людьми.

«Який рік ми всі з вами пережили з минулого 14 липня! Я вражений і гордий тим, що був у цей час із українцями. Його можна охарактеризувати у двох словах: слава Україні! — розпочав промову Ален Ремі під супровід скандування невидимих із тераси музею пікетників. — Україна переживає нелегкий час. Але вона його переживе і стане ще міцнішою. Я певен, що майбутнє України — з Європою. І ваша держава ще ніколи не була такою близькою до Європейського Союзу. І ще ніколи відносини із Францією не були такими тісними та дружніми».

У пам’ять про загиблих на Майдані та під час подальших кривавих подій героїв мсьє Ремі оголосив хвилину мовчання. На терасі зависла тиша, і саме в цей час особливо чітко й символічно лунало скандування «Містраль» на крові!».

У момент, коли оркестр заграв «Марсельєзу», пікетники голосно співали Гімн України. Але трохи поспішили — після французького гімну оркестранти також затягнули «Ще не вмерла».

Аналогічні акції протесту відбулися біля посольських прийомів у Лондоні та Празі і в самому Парижі, де українці також прийшли нагадати президентові Франції Франсуа Олланду, кому він продає надсучасні гелікоптероносці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>