Подушка не винна...

15.07.2014

Ця проблема знайома багатьом: прокинувся зранку — а ніби й не спав. Тобто зовнішній вигляд «ніякий»: обличчя «пом’яте», під очима — «мішки». А причина цьому — як з’ясували фахівці — застій рідини, який є результатом поганого сну. Лікар Шерифф Ібрагім з медичного центру університету Рочестера (Велика Британія) пояснює це так: шкіра повік особливо тонка, тож зміни в рівні вологи відображаються у цих зонах дуже виразно. Цікаво, що інші частини тіла при цьому можуть не набрякати зовсім.

Як саме сон впливає на утримання води в організмі, поки невідомо. Можливо, люди, які не можуть похвалитися міцним сном, просто пізно лягають, оскільки пізно повертаються з бурхливої вечірки. А алкоголь також затримує рідину. Або якщо людина в депресії, перед сном мочить подушку сльозами, то вранці матиме «наслідки» на обличчі.

А ось темні кола під очима спричиняють багато факторів. «Та переважно, — каже Олена Білозерська, київський лікар-терапевт, — синці під очима є результатом нестачі вологи і поганої роботи кровоносних судин. Тому люди взимку виглядають старше своїх років». Вчені дослідили, що зима «зістарює» людину в середньому на чотири роки і вісім місяців. Через брак сонячного світла шкіра стає більш блідою, а це підкреслює мішки під очима. А якщо сюди додати більшу втомлюваність — на тлі дефіциту вітаміну D, який продукується лише під впливом сонячного світла, і при нестачі серотоніну, — то відчуття матимемо не з приємних.

Дуже багато жінок (майже 80% — підрахували дослідники) саме взимку нарікають на темні кола і мішки під очима. Влітку ця проблема докучає 38% представниць прекрасної статі. Марк Бінетт, британський експерт у галузі старіння, каже, що останні дослідження все частіше пов’язують набряки і кола під очима з нестачею вітамінів D і K. До того ж, темні кола — найпоширеніша проблема. Нерідко вона викликана тим, що маленькі капіляри пропускають кров, яка накопичується під поверхнею шкіри. Кров починає окислюватися і темнішає. Оскільки взимку шкіра стає більш прозорою, особливо видно, коли під очима накопичується рідина.